Pala i Hrvatska, Srbija u finalu

Izabranici Veselina Vukovića su u Beogradskoj Areni porazili Hrvatsku 26:22 (13:14), i osigurali prvu rukometnu medalju u nezavisnoj Srbiji.
60 pregleda 0 komentar(a)
Momir Ilić, Foto: Beta
Momir Ilić, Foto: Beta
Ažurirano: 27.01.2012. 21:14h

Srbija će u nedjelju protiv Danske igrati za titulu prvaka Evrope – izabranici Veselina Vukovića su u Beogradskoj Areni, pred oko 15 hiljada navijača, među kojima je bilo i oko 200 hrvatskih, porazili Hrvatsku 26:22 (13:14), i osigurali prvu rukometnu medalju u nezavisnoj Srbiji.

Srbija i Danska su bili rivali i u prvoj fazi takmičenja, kada su "orlovi" slavili 24:22...

Srbija je na najbolji način iskoristila prednost domaćeg terena i preko Hrvatske, pred oko 15 hiljada navijača u Areni, od čega je 200 bilo hrvatskih pristalica, osigurala prvu rukometnu medalju od samostalnosti.

Za ovakve događaje iskusnija Hrvatska je za nijansu bila bolja u prvom poluvremenu, u kojem je imala najviše dva gola prednosti (11:9, 14:12). U nastavku se slika promijenila, Srbija je imala više raspoloženih igrača, a nošeni sjajnom podrškom sa tribina izabranici Veselina Vukovića su otpor protivnika slomili u 53. minutu, kada su serijom 4:1 (tri gola Momira Ilića i jedan Marka Vujina) poveli 25:20, i onda rutinski priveli meč kraju.

"Bilo je nevjerovatno teško. Nevjerovatan je bio taj pritisak na nama. Dosta smo smušeno djelovali na početku, a znali smo da će biti teško. Naspram tog izdanjaa, odigrali smo u drugom poluvremenu daleko smirenije, onako kako smo igrali cijelo Evropsko prvenstvo. No, sada će biti još teže. Slijedi taj meč sa Dancima, finale... a mi nikada do sada nismo igrali u finalu. Moraju prvo strasti da se smire, da bismo ušli u finale smirene glave. Ipak, ne treba kriti, idemo na zlato. Hoćemo da napravimo još jedan korak više", kazao je kapiten Srbije Ilić.

Ilić sa osam i Vujin sa šest golova bili su najefikasniji u reprezentaciji Srbije, Nikšićanin Ivan Nikčević je dodao četiri gola, a golman, Mojkovčanin Darko Stanić je upisao 12 odbrana.

U poraženom timu, odskočio je Marko Kopljar sa sedam golova, Igor Vori je dodao četiri..

"U prvom dijelu imali smo ta dva gola prednosti i umjesto da odemo na tri, olako smo izgubili loptu nakon pet sekundi. U drugom dijelu dogovorili smo se da idemo strpljivo u obrani i napadu, ali nakon što smo potrošili još nekoliko šuteva i razbranili Stanića, bilo je gotovo. Žao mi je, nismo odigrali najbolje što smo mogli i nismo bili pravi kad smo trebali. Nismo imali brzu loptu, cijelo vrijeme dobijali su krila, u pravom trenutku se odvojili i to sačuvali", kazao je hrvatski selektor Slavko Goluža.

Nedjeljno finale između Srbije i Danske igra se od 17 časova, dok će dva i po sata ranije o bronzi odlučivati Hrvatska i Španija.

Bonus video: