Danska prva do finala

Izabranici Urlika Vilbeka savladali su večeras u prvom polufinalu selekciju Španije 25:2 (12:10).
0 komentar(a)
Danska - Španija, Foto: Beta
Danska - Španija, Foto: Beta
Ažurirano: 27.01.2012. 18:39h

Rukometaši Danske prvi su finalisti Evropskog prvenstva u Srbiji - izabranici Urlika Vilbeka savladali su večeras u prvom polufinalu selekciju Španije 25:24 (12:10).

Vicešampion svijeta će u finalu igrati sa pobjednikom drugog polufinala, u kojem se od 20.15 časova sastaju Srbija i Hrvatska.

Iako je u Glavnu rundu ušla bez ijednog boda, Danska je ne samo neočekivano stigla do polufinala, već je drugi put u finalu šampionata Starog kontinenta. Posljednjih godina najbolji predstavnik muškog skandinavskog rukometaše, u polufinalu je savladao Španiju, u duelu vicešampiona (Danska) i bronzanog (Španija) sa prošlogodišnjeg Svjetskog prvensta u Švedskoj.

Španci su bolje počeli meč, u 15. minutu su vodili 7:3, a vođstvo su držali do 20. minuta (10:9). Serijom 3:0, Danska je do odmora preokrenula, a u nastavku je bila u konstantnom vođstvu, i do pet golova razlike (17:12, 37. minut). Iako su Danci u 54. minutu vodili 23:20, ušlo se u neizvjesnu završnicu, jer je Španija izjednačila prvo na 23:23, potom i na 24:24.

Pobjedonosni gol za Dansku, međutim, postigao je Mikel Hansen, 51 sekundu prije kraja. Imali su Španci posljednji napad za izjednačenje, ali ga nijesu iskoristili..

"Odbrane su bile sjajne, i naša i španska, mi smo igrali povučeno, duboku odbranu, dok su oni igrali agresivno. Imali smo pet golova prednosti, ali su nas oni stigli. Na kraju je sve ispalo dobro...Veoma smo srećni, ovo nam je drugo uzastopno finale po redu, a prošle godine smo Špance, takođe, savladali na Svjetskom prvenstvu. Oni imaju veoma iskusne igrače, ali smo mi poslije lošeg starta odigrali veoma dobro", kazao je selektor Danske Ulrik Vilbek.

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Rasmus Lag Šmit sa šest golova, dok su Rene Toft Hansen i Mikel Hansen postigli po četiri. U španskoj selekciji, osim golmana Nanueala Hozea Sijere sa 14 odbrana (jedan sedmerac), istakli su se Hulen Aginagalde sa pet golova bez promašaja, i Horhe Makeda sa četiri iz isto toliko pokušaja.

"Dobro smo počeli meč, igrali dobro u prvom poluvremenu, ali su oni promijenili odbranu u drugom i uspjeli da nas poraze. Moramo dobro da se oporavimo za meč za treće mjesto i u taj duel uđemo spremni", kazao je selektor Španije Valero Rivera.

Bonus video: