Makedoncima peto mjesto, Lazarov najbolji strijelac u istoriji EP

Makedonci su, uz to, izborili vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Londonu
0 komentar(a)
Rukometaši Makedonije, Foto: Beta
Rukometaši Makedonije, Foto: Beta
Ažurirano: 27.01.2012. 18:15h

Pobjedom protiv Slovenije sa 28:27 (16:12), u drugom Ex Yu duelu dana, Makedonija je osvojila peto mjesto i potvrdila epitet najprijatnijeg iznenađenja šampionata. Makedonci su, uz to, izborili vizu za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Londonu, a Slovencima ostaje da se nadaju da će im istu vizu omogućiti Srbija osvajanjem zlatne medalje.

Makedonce su predvodili Kiril Lazarov sa osam i Stojanče Stoilov sa šest golova. Lazarov je, tako, ušao je u rukometnu istoriju kao najbolji strijelac evropskih prvenstava sa ukupno 61 golom. Desni bek Atletiko Madrida je srušio rekord Islanđanina Olafura Stefansona, koji je na Evropskom prvenstvu 2002. postigao 58 golova.

Lazarov je prije tri godine na prvenstvu svijeta u Hrvatskoj postigao 92 gola, što je najbolji učinak u istoriji ovih prvenstava, a u dva navrata je bio i najbolji strijelac u evropskoj Ligi šampiona za klubove.

"Ova pobjeda je veliki uspjeh jer smo se izborili kvalifikacije za Olimpijske igre. Zadovoljni smo, usrećili smo našu naciju i donijeli veliki uspjeh svima", kazao je selektor Makedonije Zvonko Šundovski.

U reprezentaciji Slovenije najbolji je bio Jure Dolonec sa sedam golova.

"Tužni smo jer nijesmo pobijedili, a dali smo sve od sebe. Dobro smo se borili, igrali smo srcem. Na kraju je odlučio jedan gol, odnosno jedan promašaj. Nismo izdržali pritisak, pravili smo mnogo grešaka", kazao je selektor Slovenije Boris Denič.

Bonus video: