Danas u Srbiji počinje Evropsko prvenstvo za rukometaše

Najuspješnija reprezentacija je Švedska sa četiri medalje i to sve zlatne. Po tri zlatna odličja na kontinentalnim šampionatima osvojile su Francuska, Rusija i Njemačka.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.01.2012. 02:11h

Srbija će od danas do 29. januara biti domaćin 10. Evropskog prvenstva za rukometaše. Šampionat Starog kontinenta biće svečano otvoreno u 17.35 časova u beogradskoj hali “Pionir”.

Pored glavnog grada Srbije, utakmice po grupama igraće se i u Nišu, Novom Sadu i Vršcu.

Beograd i hala “Pionir” (8.000 gledalaca) ugostiće grupu A - Srbija, Danska, Poljska, Slovačka, dok će u B grupi u Nišu (“Čair”, 4.000) igrati Njemačka, Švedska, Češka i Makedonija.

Novi Sad i hala “Spens” (7.000) biće domaćin C grupe - Francuska, Španija, Mađarska i Rusija, a u Vršcu (“Milenijum”, 4.000) takmičiće se Hrvatska, Norveška, Island i Slovenija.

Nakon faze takmičenja po grupama, plasman u drugu fazu obezbijediće po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe, a prenose se bodovi osvojeni u međusobnim duelima protiv ekipa koje nastavljaju takmičenje.

U glavnoj rundi, ukrštaju se grupe A i B, odnosno C i D, a u novoformiranim grupama prve dvije ekipe plasiraće se u polufinale.

Francuska, aktuelni olimpijski, evropski i dvostruki svjetski prvaci, trenutno je apsolutni vladari evropskog i svjetskog rukometa i bilo bi veliko iznenađenje da se 29. januara uveče ne nađu na vrhu pobjedničkog postolja.

Dominacija Francuza počela je na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine i od tada ne znaju za drugu medalju osim za zlato. Na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu 2009. bili su prvi, prošle godine u Švedskoj takođe, a zlatni niz upotpunili su osvajanjem Evropskog prvenstva 2010. godine u Austriji.

Prije dvije godine na EP u Austriji je srebro osvojila Hrvatska, a bronzu Island. Osim pomenutih selekcija, borbi za medalje nadaju se prvenstveno domaćin Srbija, te naravno Danska, Poljska, Španija.

Švedska, Norveška, Mađarska ili Rusija (jedna će vjerovatno otpasti u prvoj fazi) i Njemačka mogu nekom od favorita eventualno pomrsiti račune. Za Slovačku, Češku, Makedoniju i Sloveniju bi prolazak u drugi krug bio veliki uspjeh…

Evropska rukometna prvenstva za muškarce održavaju se od 1994. svake druge godine pod patronatom Evropske rukometne federacije.

Najuspješnija reprezentacija je Švedska sa četiri medalje i to sve zlatne. Po tri zlatna odličja na kontinentalnim šampionatima osvojile su Francuska, Rusija i Njemačka.

Na dosadašnjim Evropskim prvenstvima u rukometu učestvovalo je 26 reprezentacija, od kojih je 10 osvajalo medalje, a samo Francuska, Hrvatska, Njemačka, Rusija i Španija mogu da se pohvale učešćem na svim prvenstvima.

Među učesnicima je bila i Crna Gora, koja je debitanstski i jedini do sada nastup na EP imala u Norveškoj januara 2008. godine, kada je iznenadila plasmanom u drugu rundu (iza sebe je u grupi ostavila Rusiju), i na kraju zauzela 12. mjesto.

Prvu utakmicu na šampionatu odigraće večeras reprezentacije Njemačke i Češke u Nišu, od 17.20 časova.

Finalni meč zakazan je za 29. januar u "Beogradskoj Areni".

Prvo kolo

Grupa A

Danas

Poljska - Srbija (18.15)

Danska - Slovačka (20.15)

Grupa B

Danas

Njemačka - Češka (17.20)

Švedska - Makedonija (19.30)

Grupa C

Sjutra

Francuska - Španija (18.15)

Mađarska - Rusija (20.15)

Grupa D

Sjutra

Norveška - Slovenija (18.10)

Hrvatska - Island (20.10)

Bonus video: