Nakon iskustva u Brazilu, Crna Gora je bliža Londonu nego ikad

"Analizirajući naše igre sa igračicama, konstatovali smo glavne propuste i već krenuli da radimo na njihovom otklanjanju u Budućnosti”.
0 komentar(a)
Dragan Adžić, Foto: Luka Zeković
Dragan Adžić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.01.2012. 11:44h

Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore morala je bolje da igra na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, ali iskustvo sa tog i pozitivno sa šampionata Evrope doprinijeće boljim izdanjima u ovoj godini, smatra selektor Dragan Adžić.

On je naglasio da su crnogorske rukometašice nakon iskustva iz Brazila bliže Igrama u Londonu nego ikad.

“Realni domet naše reprezentacije bio je upravo onaj i koji smo željeli prije odlaska na SP, a to je plasman među osam najboljih. Crna Gora je svojim plasmanom na EP i SP obezbjedila osnovni cilj za prošlu godinu, a to je nastup na predolimpijskom turniru. Crna Gora je nakon iskustva sa SP bliža Olimpijskim igrama nego ikad”, rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima, nakon fenomenalnog rezultata na debitantskom EP bilo je razumljivo da se od sljedećeg takmičenja očekuje još bolji rezultat.

On je istakao da je na žalost i i sama javnost bila sigurna da će sa tri nove igračice sama po sebi doći i borba za medalju.

“Očekivanja se, kao što to samo sport može da pruži, nisu ostvarila. Jedan od razloga lošijeg plasmana na SP vidim upravo u tom segmentu, koji je u sportu često viđen, a to je da jači sastav ne garantuje i bolji rezultat. Upravo su Španija na SP i mi na EP primjer da kada reprezentacija nije u punom sastavu daje i više od trenutnih mogućnosti”, rekao je Adžić.

Prema njegovim riječima, igra njegovih izabranica protiv Španije u osmini finala upravo govori da nijesu izdržale pritisak značaja meča.

“To je naravno moja odgovornost, što se odlučujuće manifestovalo na našu realizaciju koja je umnogome odredila konačni ishod. Generalno analizirajući naše igre sa igračicama, konstatovali smo glavne propuste i već smo krenuli da radimo na njihovom otklanjanju u Budućnosti”, rekao je crnogorski selektor.

On je istakao da kvalitet predolimpijske grupe govori u prilog tome da Francuska drugim mjestom na SP nije sebe obezbjedila povoljniji žrijeb.

“Naša grupa je po meni najizjednačenija i krajnje neizvjesna. Ne treba zaboraviti da je Japan na produžetke ispao od Danske, kao i da je Rumunija bila bronzana na prošlom EP. Igrajući drugu fazu Lige šampiona imaćemo priliku da se odmjerimo sa najboljim francuskim i rumunskim igračicama što će nam stvoriti jasniju sliku o njihovom kvalitetu”, kazao je Adžić.

On je naglasio da su ostvareni rezultati u 2011. godini, što se tiče Budućnosti, u skladu sa planiranim.

Prema njegovim riječima, biti među četiri najjače ekipe u Evropi mora biti uspjeh i za najjače rukometne zemlje a ne za malu Crnu Goru.

“Sezonu 2010/11 završili smo sa ostvarenim planiranim rezultatom, plasiravši se u polufinale Lige šampiona, dok smo u sezoni 2011/12 prvu fazu Lige šampiona završili na prvom mjestu u grupi i već počeli pripreme za narednu fazu. Uspjeli smo da, nakon devet godina, da ponovo igramo polufinale Lige šampiona ispred ekipa koje imaju i veće budžete i jače zemlje iza sebe”, kazao je Adžić.

On se zapitao kako bi 2011. godinu trebalo da ocijene ekipe koje su bile iza Budućnosti ukoliko bi je podgorički klub proglasio neuspješnom.

“Izuzetno se teško boriti sa finansijski najjačim klubovima koji svoju moć koriste da oslabe konkurenciju, ali bez obizira na ovu činjenicu vjerujem da uz iskustvo iz predhodne sezone i uz adekvatan učinak novih igračica možemo i u 2012. biti među četiri najjače ekipe”, kazao je Adžić.

On smatra da bi polufinale bio izuzetan uspjeh, ali da san svih generacija, pa i današnje, osvajanje Lige šampiona ostaje glavni pokretač i uzvišeni cilj i ove generacije.

Adžić je naglasio da je povratak Bojane Popović krucijalno važan za Budućnost ne samo sa rezultatske strane već i zbog boljeg pozicioniranja kluba.

“Važan je i zbog prenošenja njenih iznimnih igračkih i ljudskih kvaliteta na sve strukture u klubu, od rukovodećih, preko stručnog štaba, svih igračica do bezbroj djevojčica koje upravo zbog nje dolaze u Budućnost i počinju da se bave rukometom”, rekao je trener Budućnosti.

On je kazao da će naredne sezone, nakon povlačenja Bojane Popović i Maje Savić, biti još teže boriti se sa sve jačom konkurencijom.

“Vjerujem da će upravo ovo vrijeme provedeno sa Bojanom i Majom, kao dokazanim pobjednicima, koristiti svim igračicama da postanu bolje i kvalitetnije i na taj način nastave svijetlu tradiciju kluba”, zaključio je Adžić.

Bonus video: