Dvije pobjede rješavaju sve

"Volio bih da prođemo u baraž, i zbog afirmacije rukometa, ali i zbog činjenice da smo imali dosta kikseva, jer želimo da se iskupimo za sve promašaje", kaže golman Rade Mijatović.
93 pregleda 0 komentar(a)
Rade Mijatović, Foto: Zoran Đurić
Rade Mijatović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.01.2012. 10:13h

Prva prepreka ka Španiji je preskočena bez ikakvih problema. Rukometaši Crne Gore su bez imalo muke savladali Belgiju (35:27), ali ih sada čeka avantura koja će umnogome odrediti njihovu sudbinu - „crveni” danas putuju na revanš Belgijancima, a iz Turnea produžavaju ka Letoniji.

Ukoliko i drugi put savlada Belgijance, u šta niko ne sumnja, tim Zorana Kastratovića bi imao jasnu računicu - pobjedom u bivšoj sovjetskoj republici praktično bi ovjerio vizu za baraž za Svjetsko prvenstvo. Onda bi na miru čekao žrijeb, koji je u Beogradu zakazan za posljednji dan Evropskog prvenstva, 29. januar.

Dan nakon trijumfa na Cetinju, „crveni” su na miru radili i sumirali utiske nakon utakmice sa Belgijom. I svjesni su da mogu puno bolje.

"Bili smo u grču na startu, u prvom poluvremenu je bilo dosta tehničkih grešaka. Poslije smo se trgli, kako je utakmica odmicala igrali sve je počelo da dolazi na svoje. Ubijeđen sam da ćemo iz utakmice u utakmicu igrati sve bolje", istakao je Rade Mijatović.

Golman španske Antekere je u prvom meču u kvalifikacijama odbranio 18 šuteva, a bio je glavni akter u dvije zanimljive situacije - prvo je dao autogol nakon što mu je protivnik šutnuo koljenom, a potom je, košarkaškim rječnikom, „nabio rampu” lijevom krilu Belgije. Najduže će, ipak, pamtiti pobjedu...

"Bili smo pod velikim grčom, nismo smjeli da kiksamo. Možda je bila prisutna prevelika želja za dokazivanjem kod mlađih, ali je na kraju najvažniji rezultat. Nismo dobili sa 15 golova razlike, ali možda je tako i bolje, da se ne opuštamo pred drugi susret".

Razmišljate li već o duelima sa Letonijom, koji će odlučivati putnika u baraž?

"Najvažnija je ova utakmica, tek kada se završi razmišljaćemo o narednim mečevima. Ne vjerujem da Belgijanci mogu da nas iznenade, iako im ovdje nisu igrala dvojica iz startne postave. Oni vjerovatno mogu da poprave njihovu igru, ali uz maksimalno ozbiljan pristup i želju pobjeda ne može da nam izmakne..."

Crna Gora je u baražu za Svjetsko prvenstvo u Hrvatskoj nesrećno poražena od Rumunije, a potom je ispala već u kvalifikacijama za naredni Mundijal u Švedskoj. „Crveni” sada žele da osvoje prvo mjesto u grupi C i da onda u junu pokušaju da se domognu šampionata koji se sljedeće godine igra u Španiji.

"Volio bih da prođemo u baraž, i zbog afirmacije rukometa, ali i zbog činjenice da smo imali dosta kikseva, jer želimo da se iskupimo za sve promašaje. Iako to nije nešto što se podrazumijeva, sam ulazak u baraž ne bi predstavljao ništa specijalno. Nadam se da ćemo uspjeti to da ostvarimo, a da onda žrijeb bude povoljan, da dobijemo rivala sa kojim možemo da igramo. Ako odemo na Svjetsko prvenstvo, to bi već bio ogroman uspjeh", zaključio je Mijatović.

Bonus video: