Sudije više griješile na štetu Mojkovca

Optužbe Lovćena, iznijete u žalbi, da je “da je gostujuća ekipa bila nezaštićena od strane sudija na terenu”, komisija je odbacila, “pošto se na snimku nije mogao steći takav utisak
81 pregleda 0 komentar(a)
Lovćen - Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Lovćen - Mojkovac, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.12.2011. 09:28h

Aldin Mlatišuma i Ilija Bailović napravili su više grešaka na štetu Mojkovca nego Lovćena, zaključak je zajedničkog sastanka Komisije za praćenje kontrola i suđenja, Komisije za suđenje Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore i Komesara sa suđenje.

Ekspertiza suđenja sa derbi meča 10. kola Prve muške lige Mojkovac – Lovćen izvršena je po nalogu direktora liga Ranka Jankovića, a po uloženoj žalbi Lovćena na račun suđenja para Mlatišuma – Bailović. Nakon meča su obje strane imale primjedbi na račun sudija, ali su samo Cetinjani uložili žalbu, a imali su primjedbe i na račun ponašanja gledalaca.

Zbog žalbe Lovćena, Janković je odložio registraciju meča u Mojkovcu koji je završen bez pobjednika (20:20), „do kompletiranja dokumentacije“, i video zapis utakmice dostavio pomenutim komisijama od kojih je tražio „da izvrše analizu suđenja i kontrole i dostave svoje stručno mišljenje o tome da li su sudije učinile materijalnu povredu pravila igre koja je uticala na konačni ishod utakmice”.

"Sudijski par Mlatišuma - Bailović je u komponenti A3 (progresivno kažnjavanje) napravio pet grešaka na štetu gostujuće ekipe i šest grešaka na štetu domaćina, zbog čega im se potvrđuje nezadovoljavajuća ocjena kontrolora Abaspahića u tom segmentu. Sudijski par po mišljenju članova komisije u segmentu A6 (sedmerci) nije imao kriterijum dosuđivanja za ocjenu vrlo dobar, zbog čega se ocjena kontrolora Abaspahića u ovom segmentu smanjuje na ocjenu dobar. Komisija potvrđuje ostale ocjene kontrolora Abaspahića u segmentima A1 (prednost) - dobar; A2 (prekršaj u napadu) - dobar; A4 (koraci) - dobar; A5 (povreda golmanskog prostora) - dobar; A7 (pasivna igra) - dobar; A8 (princip reda) - dobar; A9 (tajm aut) - dobar; B1 (lično vladanje ) - vrlo dobar; B2 (saradnja i postavljanje na terenu) - dobar i C1 (ukupan utisak) – zadovoljavajuća", navodi se u saopštenju sa sjednice.

Zbog svega navedenog, komisija je ukupnu ocjenu sudijskog para Mlatišuma – Bailović, koju su dobili od kontrolora Senada Abaspahića, smanjila sa 72 na 70, a Abaspahić je zbog smanjivanja njegove ocjene dobio opomenu.

Optužbe Lovćena, iznijete u žalbi, da je “da je gostujuća ekipa bila nezaštićena od strane sudija na terenu”, komisija je odbacila, “pošto se na snimku nije mogao steći takav utisak, jer činjenično stanje i ponašanje igrača Lovćena u pojedinim trenucima ne dokazuje da su bili nezaštićeni”.

Derbi između Mojkovca i Lovćena obilovao je jakom, ponekad i pregrubom igrom i žestokim faulovima, a iz oba tabora su nakon meča uslijedila međusobna optuživanja na račun nesportskog i provokativnog ponašanja druge strane. Zbog koškanja igrača dva tima, utakmica je u finišu bila prekinuta desetak minuta, ali bez težih posljedica.

"Što se tiče navoda koje je Lovćen iznio u žalbi, a tiču se same organizacije utakmice i ponašanja publike i ostalih aktera van terena, a naročito o utvrđivanju odgovornosti za izazivanje incidenta i privremenog prekida utakmice u 58. minutu, članovi komisija jednoglasno konstatuju da to nije u nadležnosti ovih komisija, već u isključivoj nadležnosti direktora liga Ranka Jankovića, te se o tim navodima žalbe treba izjasniti direktor lige", navodi se u saopštenju sa sjednice, na kojoj su prisustvovali Slobodan Radulović, Nebojša Vujisić, Gojko Vulković i Miloš Ražnatović, dok član komisije za suđenje UO RSCG Senad Abaspahić nije prisustvovao sastanku jer je bio kontrolor na predmetnoj utakmici.

Bonus video: