Crna Gora 10. ili 11, nada za OI još postoji

Crne Gore danas će navijati za Rumunke, jer bi im njihova pobjeda osigurala mjesto na jednom od tri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre.
0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Www.handballbrazil.com
Rukometašice Crne Gore, Foto: Www.handballbrazil.com
Ažurirano: 12.12.2011. 00:28h

S obzirom na to da se ne igraju utakmice za plasman od 9. do 16. mjesta, Crna Gora će prvi nastup na svjetskim prvenstvima najvjerovatnije završiti na 10. ili 11. poziciji. Naime, IHF je juče objavio sistem po kojem se određuje konačni plasman ekipa eliminisanih u osmini finala.

U obzir se uzimaju mečevi sa timovima iz grupe koji su prošli među 16 najboljih, a prvo se računaju bodovi, pa gol-razlika, pa veći broj postignutih pogodaka. Ukoliko Brazil i Danska danas savladaju ausajdere Japan i Obalu Slonovače, „crvene” ne mogu da budu gore plasirane od 11. mjesta, jer su ispred Južne Koreje, Islanda i Holandije.

Poraženi iz meča Francuska - Švedska će svakako biti ispred Crne Gore (Skandinavke takođe imaju dva boda, ali i za pogodak bolju gol-razliku - 73:72 naspram 76:76), dok bi Rumunija u slučaju pobjede nad Hrvatskom, spustila tim Dragana Adžića na 11. mjesto, jer su „vatrene” pobijedile Švedsku i Obalu Slonovače.

I pored toga, reprezentativke Crne Gore danas će navijati za Rumunke, jer bi im njihova pobjeda osigurala mjesto na jednom od tri kvalifikaciona turnira za Olimpijske igre. Naime, osim ekipa koje budu plasirane od 2. do 7. mjesta, u majske kvalifikacije će još dvije evropske reprezentacije, i to one koje su bile najbolje na šampionatu Starog kontinenta u Danskoj, a nisu izborile to mjesto u Brazilu.

Ispred Maje Savić i drugarica bile su Norveška, koja je kao prvak Evrope već izborila plasman u London, te Švedska, Rumunija, Danska i Francuska. Ako tri od te četiri ekipe budu među sedam, Crna Gora ide u kvalifikacije.

Ima još nekoliko kombinacija, ali je ova najrealnija. Mada, Rumunke igraju očajno, od Francuske su poražene čak 39:20.

Bonus video: