Bitka za London

"Moraćemo da pazimo na tehničke greške i da budemo maksimalno koncentrisane i u napadu i u odbrani", kaže za "Vijesti" pivot Suzana Lazović.
71 pregleda 0 komentar(a)
Španija - Crna Gora, Foto: Www.eurohandball.com
Španija - Crna Gora, Foto: Www.eurohandball.com
Ažurirano: 11.12.2011. 09:28h

Nekoliko veoma važnih utakmica odigrale su rukometašice Crne Gore, jedna od njih bila je i prošle godine na Evropskom prvenstvu. Maja Savić i drugarice su tada, u 1. kolu glavne faze, srušile Španiju (22:20) i ostale u igri za plasman u polufinale.

Taj meč, međutim, nije bio ni izbliza bitan kao onaj koji večeras (20.15 časova po našem vremenu) čeka “crvene” i “crvenu furiju” - Crna Gora i Španija u brazilskom Barueriju boriće se za četvrtfinale Svjetskog prvenstva i, što je još važnije, za Olimpijske igre. Pobjednik će osigurati učešće na jednom od tri kvalifikaciona turnira, poraženi će se praktično oprostiti od sna da se pojavi na najvećoj svjetskoj smotri.

Ulog je ogroman, želja obje ekipe takođe, a kvalitet je definitivno na strani Crne Gore - tim Dragana Adžića je u odnosu na taj meč u Herningu jači za Katarinu Bulatović, Anu Đokić i oporavljenu Anu Radović, a u timu Horhea Duenjasa nema dugogodišnjeg kapitena, sjajnog pivota Begonje Fernandes.

Ali, tu razliku u klasi treba potvrditi i u dvorani “Žoze Korea”, na koju su se Španjolke već navikle, jer su u njoj zauzele 2. mjesto u grupi B, iza Rusije, a ispred Južne Koreje, Holandije, Kazahstana i Australije.

"Španiju dobro poznajemo, jer smo igrale sa njom prošle godine na Evropskom prvenstvu, kao i sa Ićakom u Ligi šampiona. Dakle, većinu igračica znamo, što će nam pomoći u pripremi za najvažniju utakmicu do sada", kaže za “Vijesti” Suzana Lazović.

Mladi pivot, koji u Brazilu uglavnom igra u odbrani, smatra da će igra pred golom koji čuvaju Sonja Barjaktarović i Marina Vukčević odlučiti pobjednika.

"U odbrani ćemo imati veliki zadatak, jer dosta njihovih rukometašica odlično igra jedan na jedan. U svakoj situaciji idu do kraja, zbog čega moramo da budemo pažljive. Španjolke su borbene i pune samopouzdanja, što će meni kao odbrambenoj igračici biti dodatni motiv, da ih što bolje zaustavim".

Osim napada, Španija igra i atipičnu odbranu. Imate li rješenje za to?

"Naše glavne igračice su uspjele da se odmore, što će da bude veoma važno, jer nam je potreban napad sa puno kretnji bez lopte. Moraćemo da pazimo na tehničke greške i da budemo maksimalno koncentrisane i u napadu i u odbrani. Moramo da se pridržavamo dogovora, da ne žurimo, jer ćemo tako spriječiti i kontre rivala".

Da li će vam problem predstavljati promjena dvorane?

"Ne treba puno da razmišljamo o tome, kao ni o putu koji smo prešle da bismo došlo do ovog grada. Moramo samo da razmišljamo o tome kako da se što bolje spremimo i ne smijemo da se žalimo ni na šta", zaključila je Lazović, koja krajem januara puni tek 20 godina.

Šutiraju sa svih strana

Letimičan pogled na statistiku Španjolki bio je dovoljan da se potvrdi ono što se o Španiji zna - da je u pitanju sjajan kolektiv. Najefikasnija igračica u pet mečeva na 20. Svjetskom prvenstvu je Makarena Agilar sa 19 golova, po 18 su postigle Karmen Martin, Karla Neli Alberto i Elisabet Pinedo, 17 je upisala Đesika Alonso, a Marta Mange, koja od ovog ljeta igra za Zaječar, bila je precizna 15 puta.

Koliko se Horhe Duenjas oslanja na individualne prodore, najbolje pokazuje podatak da je Španija postigla najviše golova na taj način od svih reprezentacija u Brazilu - 21. Prednjače srednji bek i desno krilo Ićaka, Agilar (osam) i Martin (sedam).

Pitanje je, međutim, koliko je ta statistika pouzdana, jer je po njoj Crna Gora upisala samo jedan pogodak nakon prodora. Tako loš učinak imaju još samo rivali iz grupe A - Norveška, Njemačka i Island, a Kina i Angola nijedan. Biće da je neko u Santosu slabo vodio statistiku...

Najviše učesnica SP iz Budućnosti

Najviše igračica na Svjetskom prvenstvu je iz Budućnosti! Čak 14 članica crnogorskog šampiona nastupa u Brazilu - osim 12 koje nose dres Crne Gore, u Južnoj Americi su i Hrvatica Dijana Jovetić i Klara Voltering, koja i pored sjajnih odbrana nije mogla da spriječi debakl Njemačke i oproštaj već nakon prve faze.

Evropska rukometna federacija objavila je zanimljiv podatak da 104 rukometašice koje nastupaju u Brazilu igraju evropsku Ligu šampiona. Zaboravljeno je, međutim, jedno ime - Sonja Barjaktarović, koja je od 3. utakmice u sastavu Crne Gore, pa je postala 105. na tom spisku.

Nakon Budućnosti, najviše igračica u Brazilu ima Ićako (11 iz pet reprezentacija), Olkim (10 - 2), a četvrto mjesto dijele Hipobanka, Podravka i Viborg.

Danski klub ima predstavnice u šest selekcija, za hrvatskog šampiona igraju samo “vatrene”, dok za bečki tim nastupa čak osam Brazilki!

Island je jedina evropska ekipa koja nema nijednu igračicu iz Lige šampiona, a u reprezentaciji Crne Gore samo Jasna Tošković iz mađarske Bekeščabe ne igra najkvalitetnije klupsko takmičenje - osim tuceta iz Budućnosti, tu su i Marija Jovanović (Olkim), Jovanka Radičević (Đer) i Mirjana Milenković (Ićako).

Bonus video: