Rapsodija protiv Kine, Crna Gora u osmini finala

Posebno impresivna bila je serija od 22. do 43. minuta, kada su "crvene" primile jedan, a dale čak 17 golova za ogromnih 31:8!
83 pregleda 0 komentar(a)
Jasna Tošković, Foto: Www.handballbrazil.com
Jasna Tošković, Foto: Www.handballbrazil.com
Ažurirano: 07.12.2011. 19:13h

Nakon tri uzbudljive utakmice protiv Islanda, Njemačke i Angole, bilo je vrijeme za nešto lakši duel.

Kina je bila autsajder, ali takvu dominaciju teško da je ko mogao da očekuje - fenomenalnom igrom tokom svih 60 minuta, rukometašice Crne Gore pregazile su rivala i obezbijedile mjesto u osmini finala Svjetskog prvenstva za rukometašice.

U duelu neravnopravnih timova, razlika je konstantno rasla do konačnih plus 27 (42:15).

Ekipa koja je nepuna 24 sata ranije imala pobjedu u rukama protiv Njemačke nije mogla čak ni da zaprijeti „crvenima”, jer je recept za igru bio pravi - Majda Mehmedović, Jovanka Radičević i ostale surovo su kažnjavale sporo vraćanje Kineskinja u odbranu, pa su se golovi iz kontri ređali kao na traci.

Crna Gora je na taj način čak 19 puta zatresla mrežu nesrećnih Mo Ksu i Jun Žu, dok su Njemice to u utorak uradile samo jednom, i to u 56. minutu, kada su konačno stigle do prvog izjednačenja.

A brza igra, očito, nikako ne odgovara timu čudnog selektora Ksindonga Vanga, koji je 20 sekundi prije kraja, pri rezultatu 41:15, tražio tajm-aut da bi stigao do 16. gola - Norvežanke su pretrčale Kineskinje u nedjelju i slavile gotovo istovjetnim rezultatom (43:16).

Azijatkinje su samo na početku utakmice bile donekle ravnopravne, ali kada je tim Dragana Adžića našao rješenje za finte bekova najmnogoljudnije zemlje svijeta, počela je da se stvara ogromna prednost.

Posebno impresivna bila je serija od 22. do 43. minuta, kada su „crvene” primile jedan, a dale čak 17 golova za ogromnih 31:8!

U fenomenalnom izdanju teško je bilo koga izdvojiti - Radičević je bila najefikasnija sa devet, Mehmedović je upisala osam golova, Jasna Tošković je opravdala odlazak u Brazil sa pet efektnih pogodaka (toliko postigla i Radmila Miljanić), Ana Radović je sjajno dirigovala igrom, imala sedam asistencija i uzgred bila precizna četiri puta...

Marija Jovanović je šest puta tresla mrežu, a u posljednjem minutu je dva puta to uradila na spektakularan način - prvo je nakon trostrukog cepelina sa Mehmedović i Miljanić sa dvije ruke pogodila gol Jun Žu, a potom je udarcem sa 30 metara kaznila odluku selektora Kine da završni napad odigra bez golmana.

I, ono što najviše hrabri - Sonja Barjaktarović je nakon oporavka od povrede leđa prvi put stala između stativa i odbranila čak 18 šuteva.

Ubjedljiva pobjeda još više dobija na značaju ako se zna da je Adžić meč sa Kinom iskoristio da odmori glavne igračice - najiskusnije Maja Savić, Bojana Popović i Ana Đokić uopšte nisu ulazile u igru, kao ni Marina Vukčević, dok je Katarina Bulatović na terenu provela nepunih 10 minuta.

Ko zna, možda je to i donijelo ovako ubjedljivu pobjedu, jer su djevojke sa klupe „grizle” jednako i na dva i na 25 razlike...

Crna Gora - Kina 42:15 (19:7)

Santos - „Arena Santos“. Gledalaca: 200. Sudije: Gubica i Milošević (Hrvatska). Sedmerci: Crna Gora 1 (1), Kina 2 (1). Isključenja: Crna Gora 4, Kina 8 minuta.

Crna Gora: M. Vukčević, BARJAKTAROVIĆ (18 odbrana), Milenković, MILJANIĆ 5, RADIČEVIĆ 9, Đokić, JOVANOVIĆ 6 (1), RADOVIĆ 4, A. Bulatović, Savić, Popović, Tošković 5, Lazović 1, K. BULATOVIĆ 2, MEHMEDOVIĆ 8, Knežević 2.

Kina: KSU (šest odbrana), Žu (tri odbrane), VEI, Liu, B. LI, Č. Vang, Luan, J. LI, Lan, Š. VANG, N. Vu, Sun, ŠA, V. Li, ŽAO, J. Vu.

Bonus video: