Da pokažu da mogu i sa gorima od sebe

"Protiv Njemačke smo bile na nivou zadatka, ali imamo još puno toga da pokažemo na ovom prvenstvu", kaže desni bek Jasna Tošković.
0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Www.handballbrazil.com
Rukometašice Crne Gore, Foto: Www.handballbrazil.com
Ažurirano: 06.12.2011. 08:28h

Početni šok je zaboravljen, Island je arhiviran. Pokazala je to pobjeda nad Njemačkom, a da li su u potpunosti naučile lekciju, rukometašice Crne Gore pokazaće već večeras - u 3. kolu Svjetskog prvenstva u Brazilu sastaju se sa Angolom. Meč počinje u 18 časova po našem vremenu.

Sedmostruki uzastopni šampion Afrike ne smije da se potcijeni, makar zbog tog podatka, kao i činjenice da je jedini tim u grupi A sa dvije pobjede.

Ali, rejting djevojaka koje nastupaju samo za „1. avgust” i Atletiko petroleos, klubove iz Luande, glavnog grada države koja je do 1975. bila portugalska kolonija, nikako ne može da se mjeri sa onim što u rukometnom svijetu predstavljaju igračice Budućnosti, Đera, Olkima, Ićaka...

Ista situacija je, doduše, bilo i pred duel sa Islandom. Takva senzacija, međutim, teško može da se ponovi.

"Prije utakmice sa Islandom niko nije ni pomišljao na poraz, jer u svaki meč ulazimo sa pozitivnim razmišljanjem i željom da pobijedimo. Ali, nismo bile na našem nivou, nismo pokazale koliko možemo, jer smo bile u grču i euforične zbog dugo očekivanog Svjetskog prvenstva. Protiv Njemačke smo, ipak, pokazale da smo prava ekipa, samim tim što smo prevazišle taj poraz i mnogo jače izašle iz njega", kaže Jasna Tošković.

Da li je pravo lice Crne Gore ona utakmica sa Njemačkom ili možete još bolje?

"Protiv Njemačke smo bile na nivou zadatka, ali imamo još puno toga da pokažemo na ovom prvenstvu. Posjedujemo kvalitet, koji ćemo sigurno potvrditi i u narednim mečevima".

Nadaš li se da ćeš dobiti šansu protiv Angole i Kine?

"Nadam se da hoću i da ću je iskoristiti na pravi način".

Gledale ste utakmice Angole. Koje su glavne karakteristike afričkog šampiona?

"Angola je fizički jako spremna ekipa. S obzirom na to da trenutno jedina u našoj grupi ima četiri boda, sigurno je da ćemo u tu utakmicu ući maksimalno oprezno i motivisano. Njihovo glavno oružje je pokretljiva i agresivna odbrana, a u napadu brz i eksplozivan šut. Svakako da je Crna Gora kvalitetnija, ali to moramo da pokažemo i na terenu", zaključila je Tošković.

U preostala dva meča grupa A sastaju se Norveška - Island (20.15) i Njemačka - Kina (22.30).

Sara Vukčević čeka prve minute

Kada je crnogorska ekspedicija kretala u Brazil, očekivalo se da će djevojke sa klupe dobiti šansu u mečevima 3. i 4. kola sa Angolom i Kinom. Nakon poraza od Islanda, međutim, Dragan Adžić ne smije previše da rizikuje, ali će u slučaju da se večeras obezbijedi značajna razlika sigurno izvući glavne igračice sa terena.

Priliku će, između ostalih, čekati i Sara Vukčević. I nada se da će je dočekati...

"Ukoliko budemo od starta principijelne, pogotovo u odbrani, a zrele u napadu, mislim da veća minutaža igračica sa klupe neće doći u pitanje. Spremne očekujemo otpor Angole, jer poslije Islanda svakako je bolje da svakog sljedećog protivnika precijenimo, nego da potcijenimo", kaže 19-godišnja Podgoričanka, od koje je u reprezentaciji Crne Gore mlađa samo njena prezimenjakinja, prvi golman “crvenih” Marina Vukčević.

Pivot mađarskog Erda je svjestan kvaliteta Angole.

"Nadamo se da meč neće biti toliko težak kao onaj sa Njemačkom. To svakako ne znači da ekipa Angole može da se potcijeni, jer ima odličnu bekovsku liniju, koja je fizički jako dobra, baš kao i krila. Samim tim, moraćemo drugačije da se ponašamo i reagujemo, pogotovo u odbrani", naglasila je tinejdžerka koja ima bronzu sa Svjetskog juniorskog prvenstva.

Rezultati

Grupa C (Sao Paulo):

Kuba - Rumunija 27:33 (14:20)

Tunis - Francuska 17:25 (9:12)

Japan - Brazil 24:32 (12:16)

Danas

Tunis - Kuba (18)

Rumunija - Japan (20.15)

Francuska - Brazil (22.45)

Grupa D (Sao Bernardo do Kampo):

Obala Slonovače - Švedska 25:28 (14:15)

Argentina - Danska 13:31 (5:18)

Urugvaj - Hrvatska 15:45 (9:21)

Danas

Švedska - Urugvaj (18.15)

Danska - Hrvatska (20.45)

Argentina - Obala Slonovače (23)

Grupa B (Barueri):

Danas

Rusija - Australija (18.45)

Kazahstan - Holandija (21)

Južna Koreja - Španija (23.15)

Bonus video: