Radičević: Samo bez tenzije

"Ne može zemlja koja prvi put učestvuje na svjetskim prvenstvima da bude favorit protiv ekipa koje su već osvajale velika takmičenja", kaže Jovanka Radičević.
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.11.2011. 08:58h

Operacija Brazil je i zvanično počela - rukometašice Crne Gore juče su odradile prve treninge u okviru priprema za Svjetsko prvenstvo, koje se od 2. do 18. decembra održava u najvećoj zemlji Južne Amerike.

Osim vaterpolista, nijedna crnogorska reprezentacija nikada na veliko takmičenje nije otišla sa realnom šansom da osvoji medalju. I koliko god bježali od te uloge, Dragan Adžić i njegove izabranice ne mogu da pobjegnu od činjenice da ih sve kladionice kotiraju kao trećeg i četvrtog favorita na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

Ali, euforija nikome sada nije potrebna. Ekipa sada mora na miru da se pripremi prvo za iskušenja u grupi sa Norveškom, Njemačkom, Islandom, Kinom i Angolom, a kasnije i za nokaut fazu, koja počinje već od osmine finala.

"Imamo dovoljno vremena da se pripremimo, mada bi nam dobro došao još neki dan. Poradićemo na fizičkoj spremi, a dvije pripremne utakmice sa Hrvatskom, koja je izuzetan protivnik, kao i turnir u Parizu, sigurno će nam biti dobra uvertira za Svjetsko prvenstvo", kaže Jovanka Radičević.

Iako igra u Mađarskoj, sjajno desno krilo zna kakva su očekivanja u Crnoj Gori.

"Stavlja se akcenat na to da smo favoriti, pominju se medalje... Ne bježim od toga, niti tražim alibi, ali nije nam potrebna tolika tenzija. Ne može zemlja koja prvi put učestvuje na svjetskim prvenstvima da bude favorit protiv ekipa koje su već osvajale velika takmičenja".

Radičević neke druge selekcije ističe u prvi plan...

"Norveška je mnogo jaka, kao i Rusija, koja nikada nije bila kompletnija. Tu je i Francuska, to su ekipe koje prednjače. Ali, to ne znači da ćemo ikome unaprijed da se predamo, kao što nismo ni na Evropskom prvenstvu. Uzgred, tada nismo imale dovoljno igračica, ni adekvatnu klupu, sada će nam biti puno lakše. Sigurna sam da nikome neće biti lako sa nama. Pružaćemo maksimum u svakom meču, a vrijeme će pokazati da li će to da bude dovoljno".

Prvi cilj je, naravno, da se u Brazilu obezbijedi učešće na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Više je varijanti, ali je sigurno da učešće u četvrtfinalu obezbjeđuje mjesto na jednom od tri turnira, koji se održavaju od 25. do 27. maja naredne godine. A od četvrtfinala je sve moguće...

"Iz Brazila se gleda ka Londonu, ali idemo korak po korak. Vidjećemo kako će prvenstvo odmicati, ali je sigurno da je san svakog sportiste da nastupi na Olimpijskim igrama".

Popularna Joka je ovog ljeta napustila Budućnost i otišla u Đer. Nakon perioda adaptacije, počela je da igra spektakularno - prvo je protiv Hipobanke u predgrađu Beča postigla sedam golova, da bi četiri dana kasnije, u duelu sa istom ekipom, čak 12 puta zatresla mrežu. Njena forma je izmamila i osmijeh Adžića.

"Kada odete u novi klub, potrebno je da se sve slegne, bez obzira na to što se osjećaš dobro van terena. U nekoliko posljednjih utakmica sve je bilo kako treba, to se odmah osjetilo i u mojoj igri. Nadam se da ću dobru formu prenijeti i u reprezentaciju", kaže je Radičević.

Protiv Budućnosti u polufinalu ili finalu

Žrijeb za glavnu fazu Lige šampiona morao je da „vrati” bar jednu bivšu rukometašicu Budućnosti u „Moraču”. Kuglice su ovog puta zaobišle Jovanku Radičević i Mirjanu Milenković, u podgorički hram rukometa stići će Marija Jovanović sa rumunskim Olkimom.

Đer, za koji nastupa Radičevićeva, igraće protiv prošlogodišnjig finalista, Larvika i Ićaka, kao i danskog Midtjilanda.

"Nisam nikoga priželjkivala, jer u ovoj fazi nema loše ekipe. Svako svakoga može da pobijedi, važno je samo da se vratimo zdrave sa Svjetskog prvenstva", kaže Radičević.

Da li ti je žao što nisi u grupi sa svojim bivšim klubom?

"Nadam se da ćemo se sresti u polufinalu ili finalu. Ovog puta će doći bivši kapiten, Mara Jovanović", zaključila je Jovanka Radičević.

Galerija

Bonus video: