Poginule rukometne sudije koje su Crnoj Gori otvorile put ka EP u Norveškoj

Muška rukometna reprezentacija je na utakmici koju su sudili braća Mete, 10. juna 2007. godine u Lagušu, savladala Portugal u 30:28 i otvorila vrata prvog nastupa na velikom takmičenju
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.11.2011. 12:11h

Poznate njemačke rukometne sudije, braća blizanci Bernd i Rajner Mete (47) poginuli su u saobraćajnoj nesreći na putu prema dvorani u Balingenu, gdje je trebalo da sude utakmicu Bundes lige između Balingena i Magdeburga, koja je zbog ove tragedije odložena.

Kako je saopštila njemačka policija, automobil u kojem su se braća Mete vozila sudario se sa kamionom.

Braća Mete, jedan od najboljih evropskih i svjetskih sudijskih parova, počeli su da sude 1987. godine (godinu dana kasnije su počeli da sude zajedno), a od 1998. godine nalazi se na listi Evropske i Svjetske rukometne federacije (EHF i IHF).

Zajedno su sudili na više 500 mečeva u Njemačkoj, te više od 130 međunarodnih utakmica, među kojima su i prošlogodišnje finale Evropskog prvenstva u Austriji, u kojem je Francuska bila bolja od Hrvatske, te revanš meč posljednjeg finala ženske Lige šampiona između Ićaka i Larvika (25:24). Između ostalog, sudili su 2003. godine i finale ženskog Kupa EHF.

U sezonama 2008/2009. i 2009/2010. proglašeni su za najbolje sudije rukometne Bundeslige.

U rukometnim krugovima bili su poželjni za gostujuće ekipe, jer uopšte nijesu imali izražen “domaćinski kriterijum”.

Više puta su rukometašicama Budućnosti sudili mečeve u Ligi šampiona, posljednji put u januaru 2004. godine u “Morači” protiv Krima.

Crnogorskoj rukometnoj javnosti su, međutim, najviše ostali u sjećanju kao talični par sa prvog meča baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo u Norveškoj – naša muška rukometna reprezentacija je na utakmici koju su sudili braća Mete, 10. juna 2007. godine u Lagušu, savladala Portugal u 30:28 i otvorila vrata prvog nastupa na velikom takmičenju, što je samo vjereno nedjelju dana kasnije u Bijelom Polju.

Braća Mete su sudili i našim damama, i to 31. maja 2008. godine, u prvom meču baraža za odlazak na EP u Makedoniji – Crna Gora je u “Morači” savladala Hrvatsku 30:25, ali je u revanšu u Kutini (23:31) prokockala šansu da zaigra na Šampionatu starog kontinenta.

Bernd i Rajner su u nedjelju trebali u Ljubljani da sude meč 6. kola grupe B Lige šampiona između Krima i Larvik.

Bernd Mete je iza sebe ostavio suprugu i jedno dijete, a Rajner suprugu i dvoje djece.

Galerija

Bonus video: