Krah Budućnosti u Danskoj

Rukometašice Budućnosti večeras su doživjele pravi debakl od Midtlijanda, vicešampiona Danske sa 34:20 (19:10), u utakmici šestog, posljednjeg kola grupe A Lige šampiona.
0 komentar(a)
rukometašice, Foto: Savo Prelević
rukometašice, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2011. 19:47h

Iako su kolo prije kraja bile najubjedljivija ekipa Lige šampiona i sa svih pet pobjeda obezbijedile prvo mjesto u grupi i prolaz u glavnu rundu, iako su igrale bez suspendovane Katarine Bulatović (odrađivala je jedan meč zbog crvenog kartona protiv Tiringera) i bez dva od tri golmana (Klara Voltering je izostala zbog povrede leđa na prijepodnevnom treningu, na dan utakmice, dok je Sonja Bajraktarović meč posmatrala sa klupe jer joj je pozlilo prije utakmice), rukometašice Budućnosti su večeras u Ikastu doživjele neočekivan i neshvatljiv brodolom u duelu sa šampionom Danske.

Poraz od šampiona najjače lige Evrope ne može se smatrati iznenađenjem, ne može da izbriše dosadašnji učinak, ali konačnih 14 golova razlike su, ipak, preveliki deficit imajući u vidu kvalitet i iskustvo najvećeg dijela ekipe koja ove godine ima ambiciju da stigne do same završnice LŠ. Dankinjama je trebao bod za drugo mjesto i prolaz, ali su na kraju dobile premiju…

Budućnost je podbacila u svim elementima igre, u prvom poluvremenu je primila čak 19 golova (šest iz kontri i polukontri), a postigla svega deset, uz mizernih 40 odsto šuta (domaćin čak 73 odsto u prvom poluvremenu). Bojana Popović je bila raspoloženija za asistencije, ali nije imala šutersko veče, uz samo tri gola iz 14 pokušaja, i dva promašena sedmerca. Bez njenog golgeterskog učinka i ostatak ekipe je bio pogubljen, jer bilo igračice spremne da “povuče” ekipu. Najbolja u napadu bila je Dijana Števin, alternativa Kaće Bulatović na desnom beku, a mlada Marina Vukčević je prvi put u LŠ imala svih 60 minuta u nogama, i dobro prvo poluvrijeme.

Gošće su izgubile i drugo poluvrijeme, a na kraju su imale čak 19 izgubljenih lopti (Midtlijand 17, samo četiri u prvom poluvremenu), svega četiri gola iz kontri i polukontri (Dankinje 11), i 43,4 odsto uspješnosti napada (domaćin 72,3 %)…

Što se same utakmice tiče, Budućnost je vodila četiri puta na startu meča (1:0, 2:1, 5:4, 6:5), do 14. minuta nije zaostajala za protivnikom (7:7), a u 17. minutu je imala samo gol zaostatka (9:8). Medtjiland je, tada, serijom 4:0 pobjegao na 13:8, primorao Dragana Adžića na tajm-aut, ali se ni nakon minuta odmora nije ništa promijenilo. Podgoričanke od 24. minuta do odmora nijesu postigle ni gol, pa su Dankinje serijom 5:0 na poluvremenu imale velikih devet golova prednosti i već tada prelomile meč.

Sa četiri uzastopna gola, Budućnost je u 42. minutu smanjila zaostatak na šest golova (22:16), ali to je bila samo epizoda, jer su domaće rukometašice vrlo brzo “digle” prednost na plus 10, a onda do kraja potpuno potopile prošlogodišnjeg polufinalistu LŠ, imajući i 15 golova prednosti (34:19)...

U drugom meču ove grupe, u nedjelju se u Njemačkoj sastaju Tiringer i Bjasen, u meču bez značaja, jer su Norvežanke definitivno treće i idu u osmifu finala kupa kupova, dok Tiringer završava ovogodišnju evropsku avanturu.

Žrijeb za glavnu rundu LŠ biće obavljen u utorak u Beču, u sjedištvu Evropske rukometne federacije.

Adžić: Dobra opomena iz koje moramo izvući pouke

"Ovo je jedna dobra opomena koja, Bogu hvala, neće ostaviti posljedice po naš plasman, jer smo posao završili u prvih pet kola. Nijesmo bili kompletni, ali ni spremni da ispoštujemo sve što smo se dogovorili, pa onda se može i dogoditi poraz od 14 razlike. Ovo je dobro iskustvo, iz kojeg moramo izvući pouku. Treba nam analiza. Idemo dalje, ja sam zahvalan djevojkama na svemu što su uradile u proteklih šest kola. Ne zamjeram im ni danas, jer borbenosti nije falilo, ali ćemo neke stvari u narednom periodu da promijenimo i biće to sve u redu, posebno kada budemo kompletni. Ali, i u ovom sastavu smo mogli i morali više, ali to je, ponavljam, dobro iskustvo za ubuduće. Nadam se brzom oporavku Klare Voltering, koja ima ozbiljan problem sa diskusom", kazao je “Vijestima” nakon meča trener Budućnosti Dragan Adžić.

Budućnost je podbacila u svim elementima, a naročito u napadu gdje je igrala brzopleto, uz sporo vraćanje u odbranu nakon nerealizovanog napada, što je pogubno sa skandinavskim ekipama, koje to kažnjavaju lakim golovima iz kontri i polukontri…

"Upravo su to dva segmenta u našoj igri koji su bili slabiji. Inače insistiram na disciplinovanom i odgovornom napadu, i, što je osnovno protiv skandinavskih ekipa, na kvalitetnom vraćanju u odbranu. To večeras nijesmo imali i to je opomena da se bez ta dva segmenta, koja su ključna, ne može pobijediti kvalitetan protivnika kakav je Midtjiland, koji je sa Molerovom imao još jednu opciju više u rotaciji, odigrao nadahnuto i iskoristio svaku našu grešku", dodao je Adžić.

Najteži poraz od 1997. godine

Budućnost je u Ikastu izjednačila drugi najteži poraz u klupskoj istoriji od kada se takmiči u Ligi šampiona (od 1995. godine) – ubjedljiviji poraz podgorički klub je doživio prije skoro 15 godina, tačnije 19. januara 1997. godine, igrom slučaja takođe u Danskoj – od Viborga sa 36:21, u takmičenju po grupama. Budućnost je u svojoj istoriji još jednom doživjela poraz od 14 golova, i to 5. aprila 1998. godine, u prvom meču polufinala Lige šampiona, kada je u “Morači” slavila španska Valensija 40:26…

Midtjiland - Budućnost 34:20 (19:10)

Ikast - “Brande Arena”. Gledalaca: 2.373. Sudije: Šarlot i i Žili Bonaventura (Francuska). Sedmerci: Midtjiland 2 (2), Budućnost 4 (1). Isključenja: Midtjiland 4, Budućnost 8 minuta.

Midtjiland: Odegard (dvije odbrane i sedmerac), Englert (12 odbrana i sedmerac), Broger, Svalastog 3, Kvisgard 7, Torstenson 1, Biltoft, Torsgard 3, Jorgensen 5, S. Voler, F. Voler 4, Troelsen 4 (1), Sorensen, Jensen 1, Grot 3, Moler 3.

Budućnost: Barjaktarović, Vukčević (11 odbrana), Miljanić 3, Đokić 4, Radović, A. Bulatović, Savić 2, Jovetić 2, Popović 3 (1), Cakalie, Cvijić 1, Mehmedović, Števin 5, Knežević, Lazović.

Bonus video: