U Brazil žele da idu neporažene

"Vjerujem da će sve djevojke koje budu nastupile još jednom dati svoj maksimum, iako rezultat, Bogu hvala, ovoga puta nije toliko u prvom planu", dodao je Adžić.
66 pregleda 0 komentar(a)
Rukometašice Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Rukometašice Budućnosti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.11.2011. 08:58h

Sa svih pet pobjeda u grupi, što nije pošlo za rukomet nijednoj ekipi u ovogodišnjem izdanju Lige šampiona, i prvim mjestom u džepu, rukometašice Budućnosti rasterećeno dočekuju večerašnji meč protiv Midtlijanda. Put do Ikasta je bio veoma naporan, preko Beograda, Frankfurta i Bilunda je trajao 17 sati, pa je podgorička ekspedicija u Ikast stigla prekjuče u dva sata iza ponoći...

Prvaku Danske, koji je trenutno drugi na tabeli sa šest bodova, dva više od trećeplasiranog Bjasena, fali još bod za plasman u Glavnu rundu. U slučaju pobjede Budućnosti, Dankinjama će za prolaz biti potrebno da Bjasen u nedjelju u gostima ne savlada Tiringer. U tom slučaju Podgoričanke će ponoviti prošlogodišnji uspjeh, kada su prvu rundu, takođe, završile sa svih šest pobjeda.

"Uradićemo sve da takmičenje u grupi završimo bez poraza. Midtlijandu gori pod nogama, protiv nas će dati daće i više od maksimuma. Mi imamo jednu jaku provjeru, i nećemo je prepustiti rivalu tek tako, iako ćemo igrati oslabljeni, a i put put do Ikasta će sigurno ostaviti malo traga. Ali, probaćemo da utakmicu, u kojoj nemamo rezultatski imperativ, iskoristimo na pravi način kao posljednju zvaničnu provjeru pred Svjetsko prvenstvo u Brazilu", kazao je “Vijestima” Dragan Adžić, trener Budućnosti.

Budućnost je 16. oktobra u “Morači” slavila protiv Dankinja 28:25, u najtežem meču u dosadašnjem toku Lige šampiona, u kojem su otpor protivnica slomile tek u posljednjih pet minuta. Meč sa Midtlijandom će, ujedno, biti i odlična provjera pred start Svjetskog prvenstva u Brazilu, s obzirom da Crna Gora u prvom kolu igra protiv Iskanda, a u grupi je od skandinavskih selekcija i Norveška (ostali rivali su Njemačka, Kina i Angola).

"To je dobra stvar, apsolutno. Dobro je što smo u grupi bili sa Tiringerom, koji ima dvije njemačke reprezentativke i ima sličan stil igre kao njemačka reprezentaciju. U grupi su bile i četiri norveške reprezentativke u Bjasenu, a Midjiland je kvalitetna ekipa koja igra kvalitetnu odbranu i napad, tipičnu za skandinavsku školu rukometa. Tako da će nam ovaj meč, kao i svi ostali pomoći u pripremi mečeva na Svjetskom prvenstvu protiv Islanda, Norveške i Njemačke", dodaje Adžić.

Mitjiland (bivši Ikast) prošle sezone je osvojio drugu titulu u klupskoj istoriji, nakon one iz 1998. godine, pošto je sa 2:1 u pobjedama u finalu plej-ofa bio bolji od Randersa. Klub, u kojem je dvije sezone (2003 – 2005) igrala bivša rukometašica Budućnosti Sanja Jovović, četiri puta je bio i vicešampion svoje zemlje.

Na evropskoj sceni, Midtjiland je najbolji rezultat u Ligi šampiona ostvario je 2003. godine, kada je stigao do polufinala, gdje je zaostavljen od Krima. Prošle godine je osvojen Kup EHF, u kojem je Ikast najbolji bio i 2002. godine, a ima osvojen i po jedan Kup kupova (2003) i Kup gradova (1998).

Prije ove sezone, Budućnost je u tri navrata igrala protiv Midtjilanda. Prvi put je u četvrtfinalu Lige šampiona, u sezoni 2002/2003, kada su Podgoričanke nesrećno ispale. Midtjiland je slavio u “Morači” 29:28, dok je Budućnost bila bolja u Danskoj 26:25, ali nije prošla zbog manjeg broja postignutih golova u gostima.

U sezonama 2003/2004, odnosno 2004/2005, Budućnost i Mitjiland su bili rivali u fazi takmičenja po grupama. Budućnost je u tom periodu jednom pobijedila, i to kod kuće (31:19), dok je Mitjiland tri puta slavio – 2004. godine kod kuće 30:22, a godinu dana kasnije i na svom terenu (32:25) i u gostima (27:22).

"Vjerujem da će sve djevojke koje budu nastupile još jednom dati svoj maksimum, iako rezultat, Bogu hvala, ovoga puta nije toliko u prvom planu", dodao je Adžić.

Bulatović suspendovana

Iako je krenula na put sa ekipom, Katarina Bulatović neće nastupiti na današnjoj utakmici. Iz Evropske rukometne federacije, naime, juče je stiglo obavještenje da je Rukometni sud EHF-a, zbog crvenog kartona u posljednjem minutu na meču sa Tiringerom, suspendovao na jedan meč desnog beka podgoričkog kluba i reprezentacije Crne Gore, trenutno drugog strijelca Lige šampiona sa 36 golova (prva je Kartin Engle iz njemačkog Tiringera sa 42 gola).

Bulatovićeva je direktni crveni karton zaradila tako što je prilikom izvođenja sedmerca pogodila u glavu golmana Tiringera, što su sudije ocijenile kao nesportski potez.

"To je nešto što mislimo da nam se nije trebalo desiti, ali odluka je takva, kakva je. Osim hendikepa za samu utakmicu, Katarina će nam nedostajati i zbog toga što nam je ovaj meč trebao i kao priprema za Svjetsko prvenstvo, da odigramo jednu pravu, jaku utakmicu. Ali, u svakom slučaju, u prethodnih pet kola Budućnost je pokazala da ima širinu, i da se može računati na sve igračice u punoj mjeri. Suzana Lazović je sa nama pošla kao 17. igrač, da bi malo “osjetila put” nakon duge pauze zbog problema sa leđima, ali će zbog Kaćine suspenzije i ona biti u sastavu. Da li će igrati ili, zavisiće od dešavanja na terenu, ali još je rano za njen pun doprinos na terenu", zaključio je Adžić.

Večerašnja utakmica u Ikastu počinje u 19 časova.

Bonus video: