Kamenica: Nakon mog odlaska sve se „prosulo”

"Postojao je veliki bojkot Miška Popovića, kao predsjednika Stručnog savjeta ili člana Upravnog odbora ispred Trenerske organizacije", ističe Kamenica.
76 pregleda 0 komentar(a)
Kasim Kamenica, Foto: Zoran Đurić
Kasim Kamenica, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.10.2011. 09:58h

Čovjek kojeg u Hrvatskoj nazivaju legendom, stručnjak koji ponekad svojom teatralnošću i nastupima uz rub parketa može biti publici zanimljiviji od svega što se događa na parketu... Jednom riječju, Kasim Kamenica.

Aktuelni trener rukometaša Neksea, za „Vijesti” je u Našicama (uoči meča sa Sutjeskom u SEHA ligi) bez dlake na jeziku govorio o neuspjehu sa crnogorskom reprezentacijom i pritiscima da se sruši projekat, koji je trebalo da traje četiri godine.

Kako se sjećate perioda provedenog na klupi Crne Gore i onog neuspješnog kvalifikacionog turnira za Svjetsko prvenstvu u italijanskom Alkamu - poraza od Grčke, koja je prošla u baraž?

"Saradnja sa crnogorskom reprezentacijom za mene je bila veliko iskustvo. Imao sam situaciju da je po pitanju discipline rada pristup kod svih reprezentativaca bio na visokom nivou, rekao bih profesionalnom. Radio sam sa odličnim igračima. Sa te strane se veoma rado sjećam perioda provedenog na klupi Crne Gore. Istina, izgubili smo od Grčke, međutim, tu je mali problem mentaliteta u Crnoj Gori, jer se Grčka shvatila kao drugorazredna reprezentacija".

"Zaboravilo se da je ona u Tunisu bila u vrhu na Svjetskom prvenstvu, da je nastupila na Olimpijskim igrama, a ne bi trebalo zanemariti činjenicu da njeni vodeći igrači nastupaju u Bundes ligi. Na toj utakmici izgubili smo konce forme, došli smo na mjesto gdje nije bilo dvorane, pokvaren je bio autobus, tako da nijesmo završili dobro taj ciklus priprema. Desilo se da su nam razbili neka rješenja u odbrani i da smo izgubili Stojanovića, sa pravim učinkom. A u pitanju je vrhunski svjetski golman", kaže Kamenica na početku razgovora za "Vijesti".

Zbog čega, po Vama, Crna Gora tada nije uspjela da prebrodi tu fazu kvalifikacija?

"Ponoviću, reprezentacija Grčke je veoma kvalitetna. Za razliku od crnogorskih reprezentativaca, njihovi igrači su igrali na višem nivou. To je jedan od razloga, uz slab završetak priprema, zbog kojih na utakmici sa Grcima nismo izgledali bolje, nastavlja Kamenica.

U javnosti ste govorili ste da imate obećanje tadašnjeg predsjednika Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore Miodraga Ivanovića da ste dovedeni na duže staze, pominjali ste ugovor na četiri godine. Ipak, ostali ste na klupi samo mjesec...

"U svakom slučaju, čudan rasplet. Funkcioneri Rukometnog saveza Crne Gore su me pozvali, došao sam im na „noge” u Podgoricu da razgovaramo. Rekao sam da me jedan ciklus kvalifikacija ne zanima, odnosno ako sam potreban da uđemo u dugoročni ciklus, spreman sam da radim. U istom trenutku pristali su. Poznato je da je zbog statutarnih razloga postojala samo jedna opcija - da se imenujem kao vršilac dužnosti, a da se poslije kvalifikacija sprovedu konkursi, stručna komisija i ostale procedure".

"Nakon toga je nastao zaokret. Na adresu generalnog sekretara Pavićevića uputio sam molbu, a sa predsjednikom saveza se ni o čemu nijesam dogovorio. Sa druge strane, postojao je veliki bojkot Miška Popovića, kao predsjednika Stručnog savjeta ili člana Upravnog odbora ispred Trenerske organizacije. Neki su čak podlegli pritisku i prema meni ispali nekorektni. Nakon sjednice obavijestili su me da je Miško Popović selektor", ističe Kamenica.

Da li ste razočarani odnosom RSCG nakon tako brzog razlaza?

"Ne, nijesam razočaran. Mislim da je trebalo projekat osmisliti kvalitetnije. Poslije kvalifikacija u Italiji, ja sam predsjedniku Ivanoviću sam rekao - ako ima problem na Upravnom odboru zbog toga što se nijesmo plasirali u baraž, da ću sam da se povučem. On mi je, međutim, saopštio da se nikad ne sapliće na prvom koraku, da moramo da idemo dalje, baš onako kako smo se dogovorili u startu na četiri godine... Međutim, nijesu uspjeli da izvedu takav plan. Ne zamjeram nikome, samo nije trebalo da me uvlače da konkurišem. Smatram da konkurs nije način izbora selektora", smatra Kamenica.

Da li je tačna informacija da nijeste dobili ni cent dogovorenog novca za vaš angažman na mjestu selektora Crne Gore?

"Tačno je da nijesam dobio ništa, ali, tačno je i da nisam tražio ništa. Vrlo korektno i jasno sam rekao - ako budete premirali ekipu za uspjeh, premiraćete i mene".

Sada u reprezentaciji igra ko hoće

Kakvo je vaše mišljenje o crnogorskoj reprezentaciji, crnogorskom muškom rukometu. Da li i kada možemo ponovo očekivati neku mušku selekciju na velikom takmičenju, ili pak uspjeh nekog muškog kluba u Regionalnoj ligi ili u Evropi?

"Smatram da je za male zemlje kao što su Crna Gora, Makedonija, BiH... veliki uspjeh ako se uopšte plasiraju na veliko evropsko takmičenje. Crnoj Gori je to jednom uspjelo i to je veliki posao i za to treba „skinuti kapu”. Teško je očekivati da će se plasirati na svako veliko takmičenje. Znate da se BIH nije plasirala ni na jedno. Crna Gora je imala kompaktnu reprezentaciju, međutim, to se poslije mene „prosulo”. Čuo sam da su odmah poslije mog odlaska Stojanović, Kapisoda i Osmajić poslali obavještenje da ne žele više da igraju u reprezentaciji. I to više nije reprezentacija u kojoj igraju najbolji, što bi trebalo da bude pravilo".

"Sada je to spušteno na niži nivo, maltene igra ko hoće, i sigurno da je u ovom trenutku mnogo teško. Što se tiče klubova, finansijska situacija diktira svoje. Ona je sada loša. Mora se pojaviti privatni kapital, da neko uloži dugoročno, kao što je to sad slučaj u Metalurgu iz Skoplja, Vardaru i Nekseu. Dakle, u malim sredinama je teško izgraditi veliki klub i veliku ekipu. S obzirom na to da je globalizacija već po tom pitanju učinila svoje, da je uglavnom velika koncentracija pravih ekipa u Španiji i Njemačkoj, nešto sada pokušavaju i Danci, ali opet kažem na privatnom nivou, tako da sam po tom pitanju skeptik".

Danas radite u malom i organizovanom klubu. Razvijate se i napredujete iz godine u godinu. Da li možete u narednom periodu da napravite iskorak više?

"U početku mi je Nekse izgledao kao mali klub. Međutim, vremenom sam se navikao. Imam odličnu saradnju sa predsjednikom kluba, omogućeno mi je da radim i stvaram. Imam vrlo jaku ulogu u klubu, profesionalizovao sam maksimalno ekipu i polako iz godine u godinu se dižemo. Rad na dugoročne staze je važan, a meni je to u Nekseu omogućeno".

"Ja sam veliki radnik, vrijedan sam, bez obzira na moje godine, spreman sam da 10 sati dnevno provedem na treninzima i to već počinje da daje rezultate. Prošle godine smo izgubili jedan gol razlike od Zagreba, dok smo ove godine igrali neriješeno. U SEHA ligi smo pokazali klubovima koji igraju Ligu šampiona da smo ravnopravni sa njima, tako da smatram da ćemo se razvijati i napredovati i dalje", zaključio je Kamenica.

Bonus video: