Đurković napustio Pelister

"Žao mi je, Bitolj ima predivnu publiku, koja razumije rukomet, a bili smo sastavili baš dobru ekipu. Ali, klub ne može tako da funkcioniše, sa dvije podijeljene strane", kaže Đurković.
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.10.2011. 07:58h

Tri mjeseca trajala je avantura Ratka Đurkovića na klupi Pelistera. Bivši proslavljeni crnogorski reprezentativac i trener Lovćena, juniorske reprezentacije Crne Gore i član stručnog štaba seniorske, podnio je ostavku i već juče napustio Bitolj.

U izjavi za „Vijesti“ Đurković je kazao da je iz Pelistera otišao zbog loše situacije u klubu, zbog nerasčiščenih relacija u upravi kluba, te dugovanja prema igračima zbog koji je narušena atmosfera, pa su igrači štrajkovali u nekoliko navrata, posljednji put u srijedu veče.

"Situacija je počela da izmiče kontroli, pa sam, po meni, donio jedinu ispravnu odluku. U klubu postoje dvije struje. U jednoj su novi sponzori kluba koji su doveli mene i inostrane igrače, dok su u drugoj predsjednik kluba koji je i vođa navijača i sportski direktor od 85 godina. To nikako nije funkcionisalo. Jedni žele dobro klubu, drugi nešto drugo, izostala je prava komunikacija, a ja sam se našao između dvije vatre, igrača i uprave", kazao je Đurković u telefonskom razgovoru za „Vijesti“, dok je kolima putovao prema Cetinju.

Đurković je potom iznio detalje...

"Zbog takve situacije ekipa je počela da trpi. Plate kasne, za tri mjeseca još nijesmo dobili opremu, a igrači su zbog svega toga tri puta štrajkovali u 25 dana. Prvi put za prvu platu, pa su dobili pola plate, drugi put su štrajkovali za drugu polovinu prve plate, a prije dva-tri dana su ponovo rekli da neće da treniraju. Do danas su primili samo jednu platu. Tri mjeseca sam upozoravao na te stvari, i shvatio sam da to ne vodi ničemu. Ne mogu da vodim ekipu i da stalno strijepim da će igrači štrajkovati".

"Shvatio sam da to neće funkcionisati, i nisam sebe želio da dovedem u situaciju da kasnije, kad se nešto loše desi, mene optužuju. Zato sam odlučio da odem i pozdravio se sa svima. Klub, jednostavno, nije organizaciono spreman da isprati ideje koje smo imali na početku i zbog kojih sam uostalom i došao, zajedno sa sedam novih igrača, koji sada žele da napuste klub", dodaje Đurković.

Predsjednik kluba Efto Božinovski je za makedonske medije izjavio da Đurković „nema trenersku licencu ni ugovor, te da zbog toga nije mogao da dobije radnu dozvolu u Makedoniji”, a da mu i rezultati ne idu u prilog misleći na remi sa Borcem u Velesu.

„To nema veze s mozgom! Oni su se iznervirali kad sam podnio ostavku i izjavio da ne želim da radim pod takvim uslovima, pa su plasirali tu priču. Ja sam Pelister vodio u pet prvenstvenih kola kao trener, kao što je bio slučaj dok sam bio u Lovćenu. Pošto sam apsolvent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, na odsjeku za rukomet, gdje mi je ostao samo diplomski rad, dobio sam potvrdu sa Fakulteta, na osnovu koje mi je Rukometni savez Makedonije izdao licencu, kao što je bilo u Rukometnom savezu Crne Gore".

"To su, dakle, priče za malu djecu. Što nijesu izjavili da su nam rezultati loši, da smo od nekoga izgubili, jer nijesmo. Na klupi Pelistera sam bio 18 utakmica, računajući prijateljske, i izgubio samo jednu, prvu protiv Lovćena na Cetinju, i remizirao tu u Velesu, gdje smo, istina, bili favoriti, ali nijesmo poraženi".

Đurković ističe da mu je žao je njegov bio „neuspjeli pokušaj”.

"Sve što se izdešavalo pokazuje da klub u ovakvim uslovima nije spreman da se bori za ciljeve koji su postavljeni, zbog čega sam doveden, da napadnemo drugo, možda i prvo mjesto u konkurenciji Metalurga i Vardara. Žao mi je, jer Bitolj ima predivnu publiku, koja razumije rukomet, a bili smo sastavili baš dobru ekipu. Ali, klub ne može tako da funkcioniše, sa dvije podijeljene strane. Ja sa nijednom nijesam imao problema ni sa jednom stranom, ali nijesam imao dobru komunikaciju da bi to išlo kako treba".

"U svakom slučaju, zahvaljujem ljudima koji su me doveli, oni su me ispoštovali maksimalno, i na kraju se izvinili zbog svega, a a ja sam im objasnio moje razloge. Jednom sam bio naivan za neke stvari, ali više to sebi neću da dozvolim", zaključio je Đurković, koji u Pelisteru nije imao ni ugovor, već je radio „na riječ”.

Bonus video: