Važno je da se počne pobjedom

"Ništa nije prepušeno slučaju, sve smo taktički dobro pripremili, tako da očekujem prvu pobjedu", poručuje Maja Savić.
0 komentar(a)
ŽRK Budućnost, Foto: Www.handball.hu
ŽRK Budućnost, Foto: Www.handball.hu
Ažurirano: 30.09.2011. 21:40h

Pripremama, prijateljskim utakmicama, mečevima u Regionalnoj ligi sa nedoraslim rivalima, gledanju snimaka... Jednom riječju, monotoniji, bliži se kraj - rukometašice Budućnosti u nedjelju otvaraju novo poglavlje u knjizi zvanoj Liga šampiona. Sa jednom željom, doduše skrivenom - da se rasplet desi već ove sezone, da toliko željena titula završi roman koji se piše duže od dvije decenije...

Prvi rival je evropski anonimus, osvajač njemačke duple krune Tiringer. Ekipa iz Erfurta je prošle sezone prvi put prigrabila titulu, i to nakon nevjerovatnog spleta okolnosti - 2009. je ispala iz Bundes lige (te godine igrala finale Čelendž kupa), ali je zbog bankrota Nirnberga ostala u eliti. Uprava je nakon toga potpuno promijenila tim, u kojem sada nema nijedne igračice iz 2009. godine (18-godišnja Šenija Minevskaja tada je bila u juniorskom timu).

Najpoznatija imena su desni bek Nora Rajhe, koja je kao rezerva osvojila Ligu šampiona 2009. sa Viborgom, i brazilsko lijevo krilo Idalina Borgeš-Meskita, od 2008. do 2010. članica Hipobanke.

Sve te činjenice govore da je Budućnost favorit, ali to se mora dokazati i na terenu...

"Razmišljale smo dugo o ovoj utakmici, ona je najbitnija. Igramo u gostima, to je prednost našeg rivala, koji nije nikada ranije nastupio u Ligi šampiona, ali se igračice dosta dobro poznaju. Vjerovatno se Njemice nadaju da ćemo se mi opustiti i pomisliti da su one autsajderi, ali to uopšte nije slučaj. Ništa nije prepušeno slučaju, sve smo taktički dobro pripremili, tako da očekujem prvu pobjedu", poručuje Maja Savić.

Najiskusnija rukometašica Budućnosti upozorava na stil igre njemačkog šampiona.

"Sigurno će biti teško, jer igračice Tiringera dosta trče. Moramo brzo da se vraćamo. Posebnu pažnju smo posvetili odbrani, to je najbitnije. Njemice koriste brzi centar, igraju kvalitetan napad, čak i pozicioni, jer imaju dosta opasnih igračica na svim pozicijama. Možda su, ipak, malo slabije u fazi odbrane".

Jasno je, ipak, da je Budućnost daleko od optimalne forme.

"Ne očekujem sjajan početak. Sigurno da će biti mnogo stvari koje će u decembru da funkcionišu mnogo bolje nego sada. Nama je decembar jako bitan (tada počinje Svjetsko prvenstvo, op. a.), tako da nismo tempirale formu za prva dva mjeseca. Bitno nam je sve da dobijemo, mislim da smo pune snage, da niko ne može da nas pretrči, što je jako bitno. Imamo dosta novih igračica, malo nam je potrebno vremena da se sklope neke kockice. Posebno se to odnosi na odbranu na pozicije trojke i četvorke, gdje smo od početka imale malih problema. Ali, sada sve to bolje funkcioniše i mislim da će biti sve bolje", zaključila je Savićeva.

Podgoričanke su danas otputovale u Frankfurt, a onda još 250 kilometara prešle do Erfurta. Tamo će u nedjelju u 15 časova otvoriti novu dvoranu, Ritšporthale”, koja može da primi do 3.500 gledalaca.

Jovanović dala dva gola za Olkim

Liga šampiona je počela večerašnjim duelom njemačkog viceprvaka Buksteudera i rumunskog Olkima. Na terenu u Hamburgu pojavila se i jedna crnogorska reprezentativka - Marija Jovanović je u pobjedi Rumunki (24:20) upisala dva gola.

Najbolja je bila desni bek Oana Kirila (bivša Soit) sa 11 pogodaka, dok je Talida Tolnai imala 16 odbrana, pa Sanela Knezović, takođe bivša članica Budućnosti, nije dobila šansu. Njemice je predvodila Jana Krauze, koja je odbranila čak 20 šuteva, a Jozefine Tehert je bila najefikasnija sa svega četiri gola.

Raspored

Grupa A

Subota

Bjasen - Midtjiland (16.15)

Nedjelja

Tiringer - Budućnost (15)

Grupa B

Subota

Viborg - Larvik (14.30)

Nedjelja

Podravka - Krim (15)

Grupa C

Subota

Mec - Hipobanka (18.30)

Nedjelja

Randers - Đer (15)

Grupa D

Buksteuder - Olčim 20:24 (11:13)

Subota

Dinamo Volgograd - Ićako (12)

Bonus video: