ISTUPAJU IZ LIGE

RK Mornar: Hvala Upravnom odboru RSCG što nam ugasi klub

"Da li je ovaj klub poslije svega što je dao crnogorskom rukometu zaslužio da na ovaj način bude ugašen?!”, kaže Savo Nikezić, član UO Mornara.
330 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2019. 20:07h

Samo dva dana nakon poraza u baražu za popunu Prve rukometne lige, od gradskog rivala Sedmerca, Rukometni klub Mornar, klub sa dugom tradicijom, istina bez rezultata posljednjih godina, odlučio je da istupi iz svih rukometnih takmičenja. Mornar, koji je u predstojećoj sezoni trebao da nastupi u Drugoj ligi, o razlozima svoje odluke je obavijestio Upravni odbor Rukometnog saveza Crne Gore.

“Vijesti” u cjelosti prenose pismo poslato UO RSCG, a koje je potpisao član UO Mornara Savo Nikezić.

“Rukometni klub “Mornar” iz Bara je osnovan 1984. godine. Klub je od najnižeg ranga takmičenja stigao do prve Jugoslovenske lige i potpuno ravnopravno igrao utakmice, sa, tada, našim najjačim klubovima, kao što su Metaloplastika, Partizan, Zvezda, Jugović, Proleter itd, sa 90% igrača koji su ponikli u Mornaru.

Mornar je igrao finale Kupa Jugoslavije.

Mornar je prvi crnogorski klub koji je obezbjedio učešce u evropskim kupovima.

Mornar je u omladinskoj konkurenciji 4 puta zaredom predstavljao Crnu Goru na prvenstvima bivše Jugoslavije i osvajao zavidne pozicije u konkurenciji gdje su bili tadašnji velikani, Metaloplastika, Zagreb, Medveščak, Borac iz Banjaluke, Celje, Pelister itd…

Mornar je klub koji je iznjedrio veliki broj vrhunskih igrača i stručnjaka koji i danas rade na trenerskim i ostalim poslovima u klubovima kao i reprezentaciji.

Iz Mornara je Zoran Radojičić, predsjednik Skupštine Rukometnog saveza Crne Gore, bivši predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, bivši predsjednik Rukometnog saveza Jugoslavije, Predsjednik Arbitražnog suda Svjetske rukometne federacije, te bivši trener Mornara.

Iz Mornara je Vlatko Đonović, pomoćni trener Ženskog rukometnog kluba Budućnost i pomoćni trener ženske rukometne reprezentacije Crne Gore,

Iz Mornara je Goran Simić, trener golmana muške rukometne reprezentacije i dosadašnji trener Mornara.

Iz Mornara je Dragan Gvozdenović, trener pionirske reprezentacije i bivši trener Mornara.

Iz Mornara su Stevo Nikočević i Mirsad Cenović, dva bivša pomoćna trenera kadetske reprezentacije i treneri Sedmerca.

Iz Mornara je Mićo Radović, trener ženske kadetske reprezentacije.

Iz Mornara je Goran Stojanović, najbolji golman Crne Gore kao i jedan od najboljih golmana u svijetu.

Iz Mornara je Marko Dobrković, reprezentativac Crne Gore.

Iz Mornara je Milorad Despotović, dosadašnji sportski direktor Mornara.

Iz Mornara je Nebojša Popović, nekadašnji najbolji strijelac Prve jugoslovenske lige.

Iz Mornara je Nazim Demirović, sudija i delegat Rukometnog saveza,

U Mornaru su bili Žarko Pavićević i Dragan Simović, sadašnji predsjednik i potpredsjednik Oštine Bar.

Iz Mornara je pokojni Novica Vučković, bivši član Upravnog odbora Rukometnog saveza Jugoslavije, čovjek koji je čitav svoj život podredio rukometu.

Nabrojao sam samo bivše igrače koji su sada na nekim pozicijama, a bilo je mnogo vrhunskih igrača koji su proslavljali Crnu Goru na rukometnim terenima širom svijeta.

Sada vam postavljam pitanje da li je ovaj klub poslije svega što je dao crnogorskom rukometu zaslužio da na ovaj način bude ugašen?

Na početku sezone 2010/11 rukometni klub Budućnost je napustio takmičenje i dogovoreno je da niko neće ispasti iz lige. S obzirom na ovu okolnost, Mornar nije tražio pojačanja već je pokušao da iskoristi godinu za afirmisanje novih igrača, a opredjelio se na formiranje škole rukometa u kojoj je bilo oko 50 početnika, kao i 15 početnica, u namjeri da oformi i ženski rukometni klub.

Na kraju takmičarske sezone stvar se promjenila i počele su priče da jedna ekipa napušta takmičenje, nakon čega se zakazuje sastanak prvoligaša da odluče kako da se formira liga za sljedeću sezonu. Tada se sve prvoligaške ekipe izjašnjavaju da Mornar ostane u prvoj ligi.

Pored svih dogovora, Upravni odbor RSCG donosi odluku da se igra utakmica baraža.

ZAŠTO?

Nakon svih ovih odluka uspjeli ste da izgubimo 20 aktivnih rukometaša, u, inače, siromašnoj ponudi igrača u našoj zemlji, kao i 70 dječaka i djevojčica koji su mogli biti budućnost crnogorskog rukometa, kao i klub koji je bio najuspješniji sportski kolektiv u Baru i, uz Lovćen, klub sa najsjajnijom tradicijom u crnogorskom muškom rukometu.

Kao bivši član Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore ne mogu da vjerujem da je bilo ko od gore navedenih pomogao da RK Mornar više ne postoji. Ili sam, možda,u zabludi?!”, navodi se u saopštenju, koje je potpisao član UO Mornara Savo Nikezić.

Preporučujemo za Vas