Crna Gora u grupi sa olimpijskim i evropskim šampionom

Pored Norveške, rivali naše reprezentacije u grupi A biće još i selekcije Angole, Njemačke, Kine i Islanda.
62 pregleda 0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Rukometašice Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 03.07.2011. 06:45h

Ženska seniorska rukometna reprezentacija Crne Gore na Svjetskom prvenstvu u Brazilu igraće u Grupi A sa aktuelnim evropskim i olimpijskim šampionom Norveškom, trećeplasiranom selekcijom sa posljednjeg SP u Kini, zatim sa prvakom Afrike Angolom, Njemačkom, Kinom i Islandom, odlučeno je žrijebom u Sao Bernardu do Kampu, u noći između subote i nedjelje po našem vremenu.

Izabranice Dragana Adžića žrijebane su iz drugog šešira, a žrijebom je "dirigovao" Slovenac Leon Kalin,predsjednik Komisije za organizaciju i takmičenje Svjetske rukometne federacije (IHF).

Crna Gora će se na startu grupe koja se igra u Barueri sastati sa Islandom (3. decembar), a onda redom slijede dueli sa Njemačkom (4. decembar), Angolom (6. decembar), Kinom 7. decembar) i na kraju sa Norveškom (9. decembar).

Ako prebrodi prvu rundu, što je i za očekivati, Crna Gora će u osmini finala, zavisno od plasman u grupi, igrati sa jednom od četiri prvoplasirane selekcije iz grupe B, a to će najvjerovatnije biti neka od reprezentacija između Rusije, Španije, Koreje, Holandije i Kazahstana, dok je Australija autsajder u ovoj grupi.

Norvežanke imaju zlato na SP iz 1999. godine, a osvojile su po tri srebra i bronze.

Nakon ujedinjenja, Njemačka je 1993. godine osvojila zlato na SP koje je 1993. godine održano u Norveškoj. Njemice imaju i dva srebra, osvojena 1997. i 2007. godine. U njemačkom timu brani Klara Voltering, od nedavno članica Budućnosti, što i nije dobra vijest, jer će dobro upoznati vrline i mane crnogorskih reprezentativki. Međutim, isto će biti i u obrnutom smjeru. Njemačka je prije dvije godine bila sedma u Kini.

Kina 11. put učestvuje na svjetskim prvenstvima, i to uzastopno od 1990. godine i Svjetskog prvenstva u Koreji, kada su Kineskinje i ostvarile najbolji rezultat osvajanjem osmog mjesta. Prije dvije godine kao domaćin Kina je završila na 12. mjestu.

I Angola 11. put učestvuje na SP. Prije dvije godine u kini je bila 11. pošto je u meču za 11. mjesto savladala domaćina, a najbolji rezultat je ostvarila dvije godine ranije u Francuskoj, osvajanjem sedmog mjesta. u borbi za 7. mjesto, Angola je savladala favorizovanu Mađarsku.

Najzad, Island je debitant na šampionatima svijeta.

Sistem takmičenja je bitno izmijenjen u odnosu na prošlo SP u Kini. Nema više drugog kruga koji se igrao po grupama i više nema prenošenja bodova. Nakon faze takmičenja po grupama, četiri prvoplasirane reprezentacije iz svake grupe idu u osminu finala (igraće se po sistemu 1-4, 2-3...), od kada počinje nokaut sistem koji se igra do kraja.

Osim direktnog plasmana na sljedeće SP u Srbiji 2013, prvak svijeta ide direktno i na Olimpijske igre u London. Ekipe plasirane od 2. do 7. mjesta izboriće kvalifikacione turnire za London (od 25. do 27. maja 2012.), a ekipe koje budu od 2. do 4. mjesta biće domaćini tim turnirima.

Osim Baruere, mečeve prve faze igraju se još i u Santosu, Sao Bernardu i Sao Paolu, koji će biti jedini domaćin mečeva od četvrtfinala pa do kraja prvenstva.

Svjetsko prvenstvo na programu je od 2. do 18. decembra.

GRUPE

Grupa A

Norveška

Crna Gora

Angola

Njemačka

Kina

Island

Grupa B

Rusija

Kazahstan

Holandija

Koreja

Španija

Australija

Grupa C

Rumunija

Francuska

Brazil

Tunis

Kuba

Japan

Grupa D

Švedska

Danska

Hrvatska

Argentina

Obala Slonovače

Urugvaj

Bonus video: