Budućnost srećne ruke: Rivali Mitjiland, Tiringer i ekipa iz kvalifikacija

Budućnost je iz prvog šešira izbjegla tri najjače ekipe, šampiona Evrope Larvik, Đer i Olkim
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2011. 09:15h

Rukometašice Budućnosti bile su srećne ruke na današnjem žrijebu u Beču - u narednoj sezoni Lige šampiona igraće u grupi A sa šampionom Danske Mitjilandom (bivšim Ikastom), njemačkim prvakom Tiringerom i pobjednikom grupe 2 druge runde kvalifikacija.

U grupi 2 druge runde kvalifikacija u polufinalu će igrati Bjasen (Norveška) i drugoplasirani iz grupe B prve runde kvalifikacija, odnosno Elda (Španija) - Metalurg (Makedonija).

U grupi B prve runde kvalifikacija za prvo mjesto koje vodi u drugu rundu boriće se Iskidar (Turska), Zaječar (Srbija), Juventa Mihalovce (Slovačka) i Veseli nad Moravu (Češka).

Budućnost je iz prvog šešira izbjegla tri najjače ekipe, šampiona Evrope Larvik, Đer i Olkim, koji će ove sezone pucati na titulu šampiona, a iz trećeg ruski Dinamo...

Podgoričanke u prvom kolu gostuju Tiringeru.

Takmičenje po grupama Lige šampiona za dame igraće se od 1. oktobra do 13. novembra. Preskače se samo jedan vikend, jer 19. i 20. odnosno 22. i 23. oktobra igraju prvi mečevi u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Po dvije prvoplasirane ekipe iz svaka grupe nastaviće takmičenje u Glavnoj rundi, koja počinje 4. februara iduće godine.

Prva runda kvalifikacija na program je od 2. do 4. septembra, dok se druga runda igra 17. i 18. septembra.

Mitjiland stari znanac, prvi put sa Tiringerom

Danski Mitjiland (bivši Ikast) prošle sezone je osvojio drugu titulu u klupskoj istoriji, nakon one iz 1998. godine. Mitjiland je sa 2:1 u pobjedama u finalu plej-ofa bio bolji od Randersa. Klub u kojem je dvije sezone (2003 – 2005) igrala bivša rukometašica Budućnosti Sanja Jovović, četiri puta je bio i vicešampion svoje zemlje.

Na evropskoj sceni, najbolji rezultat u Ligi šampiona ostvario je 2003. godine, kada je stigao do polufinala, gdje je zaostavljen od Krima. Mitjiland je prošle sezone osvojio Kup EHF, u kojem je najbolji bio i 2002. godine, a ima osvojen i po jedan Kup kupova (2003) i Kup gradova (1998).

Budućnost je do sada u tri navrata igrala protiv Mitjiland/Ikasta. Prvi put je to bilo u četvrtfinalu Lige šampiona, u sezoni 2002/2003, kada su Podgoričanke nesrećno ispale. Mitjiland je slavio u “Morači” 29:28, dok je Budućnost bila bolja u Danskoj 26:25, ali nije prošla zbog manjeg broja postignutih golova u gostima. U sezonama 2003/2004, odnosno 2004/2005, Budućnost i Mitjiland su bili rivali u fazi takmičenja po grupama. Budućnost je u tom periodu jednom pobijedila, i to kod kuće (31:19), dok je Mitjiland tri puta slavio – 2004. godine kod kuće 30:22, a godinu dana kasnije i na svom terenu (32:25) i u gostima (27:22).

Tiringer, sa kojim se Budućnost nije sretala na međunarodnoj sceni, u minuloj sezoni je prvi put osvojio titulu u Njemačkoj, pa će debitovati i u Ligi šampiona. Ovaj klub je prije dvije godine igrao u finalu Čelendž kupa, gdje je poražen od francuskog Nima.

Ako ne bude iznenađenja, treći rival u grupi biće bolji iz duela između norveškog Bjasena i španske Elde, sa kojima je Budućnost već igrala u Ligi šampiona. Bjasen i Elda lani nijesu prebrodili drugo kolo kvalifikacija za LŠ.

Budućnost protiv Bjasena, poraženog finaliste Kupa kupova 2007. godine, ima izjednačen skor od po dvije pobjede i poraza, u sezonama 2005/2006. (dvije pobjede) i 2006/2007. (dva poraza).

Budućnost protiv Elde (poražena u finalu Kupa EHF prošle godine) ima stoprocentan učinak u LŠ – četiri pobjede, u sezonama 1999/2000. i 2008/2009.

GRUPE

Grupa A

Mitjiland (Danska)

Budućnost (Crna Gora)

Tiringer (Njemačka)

Pobjednik grupe 2 druge runde kvalifikacija

Grupa B

Larvik (Norveška)

Krim (Slovenija)

Podravka (Hrvatska)

Pobjednik grupe 1 druge runde kvalifikacija

Grupa C

Đer (Mađarska)

Hipo (Austrija)

Mec (Francuska)

Pobjednik grupe 4 druge runde kvalifikacija

Grupa D

Olkim (Rumunija)

Ićako (Španija)

Dinamo (Rusija)

Pobjednik grupe 3 druge runde kvalifikacija

Druga runda kvalifikacija

Grupa 1 (Viborg)

Polufinale

Žolidon Kluž (Rumunija) - prvoplasirani iz grupe B prve runde kvalifikacija

Rostov (Rusija) - Viborg (Danska)

Grupa 2 (Skoplje)

Polufinale

Bjasen (Norveška) - drugoplasirani iz grupe B prve runde kvalifikacija

Elda (Španija) - Metalurg (Makedonija)

Grupa 3 (Lubin)

Polufinale

Debrecin (Mađarska) - drugoplasirani iz grupe A prve runde kvalifikacija

Bukstehuder (Njemačka) - Zaglebje Lubin (Poljska)

Grupa 4 (Partile)

Polufinale

Randers (Danska) - prvoplasirani iz grupe A prve runde kvalifikacija

Bergen (Norveška) - Savehof (Švedska).

Prva runda kvalifikacija

Grupa A

Patra (Grčka)

Dalfsen (Holandija)

Bril (Švajcarska)

Laguš (Portugal)

Grupa B

Iskidar (Turska)

Zaječar (Srbija)

Juventa Mihalovce (Slovačka)

Veseli nad Moravu (Češka)

Bonus video: