Kome je potreban ovakav klub

"Želim da apelujem i kao kapiten, ali i sportski direktor na sve ljude dobre volje koji mogu da pomognu, da to urade, da se okrenu pravim vrijednostima", kaže za “Vijesti” Despotović.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2011. 21:54h

Rukometni klub Mornar iz Bara već duže vrijeme nije ni blizu onoga što je nekada bio. Krajem devedesetih godina prošlog vijeka, barski klub je predstavljao sinonim za uspješan sportski kolektiv. Kultna sala OŠ „ Jugoslavija“ bila je premala da primi sve poklonike ovog sporta, a barski rukometaši su znali kako da uzvrate za ukazano povjerenje najvatrenijim pristalicama.

U nedavno završenoj sezoni „mornari“ su imali jednu od najslabijih takmičarskih godina u posljednje vrijeme, izgubivši status prvoligaša. Finansije u sportu diktiraju tempo i ritam, a Barani su sa njima itekako kuburili. Međutim, odlukom Upravnog odbora Rukometnog saveza Crne Gore, Mornar je dobio priliku da se kroz baraž bori za popunu Prve lige, i to sa gradskim rivalom, ekipom Sedmerca.

Po riječima sportskog direktora i kapitena Mornara, iskusnog Milorada-Mikija Despotovića, do početka baraža neke stvari, ipak, moraju da postanu jasnije.

"Smatramo da je odluka RSCG najrealnija opcija i mi je u potpunosti poštujemo. Šteta što će se dva barska kluba direktno nadmetati među sobom, ali šta je tu je. Želim javno da istaknem da će do tog baraža jedino doći ako se neke stvari u Mornaru promjene na bolje. Brojni igrači su revoltirani, potraživanja su velika, dugovi nagomilani. Jednostavno, ponekad sebi postavim pitanje da li je ovakav klub kome potreban?! Mornar ima istoriju, tradiciju, ime, brojne igrače koji su i sada aktivni u Evropi... Želim da apelujem i kao kapiten, ali i sportski direktor na sve ljude dobre volje koji mogu da pomognu, da to urade, da se okrenu pravim vrijednostima. Bar je uvijek bio i biće rukometni grad", naglašava za “Vijesti” Despotović.

Od ishoda baraža, zavisiće i strategija kluba u narednom periodu. Mornar je ove godine ponovo „oživio“ rukometnu školu i akcenat stavio na rad sa mlađim kategorijama.

"Ušli smo u taj projekat i za sada smo zadovoljni i odzivom ali i radom sa mlađim kategorijama. Sa ponosom ističem da imamo oko pedesetak talentovanih mališana koji treniraju u školi Mornara. Imamo i oko petnaestak djevojčica, koje nam jasno stavljaju do znanja da je Baru potreban i jedan ženski klub. Na posljednjem treningu naši gosti bili su proslavljeni rukometaši Vlatko Đonović koji je sada u Budućnosti i Goran Stojanović o kome je izlišno trošiti riječi. Sve ovo nam daje samo dodatni vjetar u leđa da istrajemo u onome što smo zamislili", kategoričan je Despotović.

Sportski direktor Mornara naglašava da je postojeća ekipa, uz nekoliko pojačanja, te povratak nekoliko igrača koji su iz revolta napustili klub, i uz stabilnu finansijsku konstrukciju, kadra da, ukoliko zaigra u eliti naredne godine, napravi znatno bolji rezultat.

"Raduje me povratak publike na tribine. Imamo fantastične uslove za rad i dvoranu koju rijetko koja ekipa ima. Nedostaje samo dobre volje i snage da se odupremo krizi koja nas je zadesila. Imamo i nekoliko talentovanih igrača na čelu sa Obradom Potparićem i Božidarom Lekovićem, koji će ubrzo pokazati puni potencijal i reprezentativne domete. Upravo zbog takvih momaka, navijača u Baru, ali i imena i tradicije koju Mornar posjeduje ne smijemo da dozvolimo da nam se ponavljaju stvari koje su bile evidentne u prethodnom periodu", zaključuje Despotović.

Bonus video: