Crna Gora lako do Brazila

Izabranice Dragana Adžića ponovo su bile bolje od Češke, večeras u Pljevljima 33:26 (16:11), u revanšu baraža za SP.
0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Rukometašice Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.06.2011. 20:10h

Crna Gora ima fenomenalnu ekipu i očekujem da u Brazilu osvoji medalju - riječi selektora Češke Jana Bašnija nakon još jednog poraza u baražu za odlazak na Svjetsko prvenstvu najbolje govore o klasi rukometašica Crne Gore.

Tim Dragana Adžića je nadmoćno obezbijedio učešće na šampionatu planete, koji se od 3. do 18. decembra održava u najvećoj državi Južne Amerike, pošto je nakon plus 16 u Olomucu u laganom ritmu slavio i u Pljevljima (33:26). A u Brazilu će osvajač 6. mjesta na Evropskom prvenstvu u Danskoj i Norveškoj, koji je u međuvremenu pojačan Katarinom Bulatović i Anom Đokić, definitivno biti kandidat za medalju. Jer, klasa koju posjeduju Bojana i društvo je vidljiva i oku najvećeg rukometnog laika...

Revanš sa Čehinjama je, naravno, bio više od puke formalnosti. Adžić nije htio da zamara Bojanu Popović, Anu Đokić i Maju Savić (ušla samo da bi šutirala sedmerac), Ana Radović i Gabrijela Kindl nisu ni bile u sastavu, ali su i ostale u „Adi” bez problema stigle do nove pobjede. Katarina Bulatović, Marija Jovanović i Jovanka Radičević su nemilice punile mrežu rivala, Sonja Barjaktarović je bila raspoložena na golu, pa se pitanje pobjednika nije postavljalo nijednog trenutka.

Crna Gora je do najveće prednosti stigla u 49. minutu, kada je prvi put imala plus 10 (29:19). To je, zanimljivo, bilo nakon što je Adžić „promiješao karte” i povjerenje ukazao igračicama sa klupe.

Dvije od njih su imale poseban razlog za slavlje - Sara Vukčević je u debiju u zvaničnim mečevima bila odlična u odbrani, a stigla je da postigne i gol, dok se Biljana Pavićević nakon duge pauze zbog povrede koljena vratila u crveni dres.

Izjave

Dragan Adžić, selektor Crne Gore: Ponosan sam na odnos ovih djevojaka. Otkada sam ja selektor njihovo ponašanje je za svako divljenje. I na kraju sezone su smogle snage da na ovaj način savladaju Češku, a mislim da nikada niko u istoriji tu selekciju nije tako ubjedljivo savladao u dva meča. To govori i o kvalitetu i o odnosu igračica. Crna Gora ima šta da pokaže u narednom periodu, a pokazalo se da možemo da pobijedimo Češku i bez najiskusnijih igračica, koje smo uspjeli da odmorimo.

Katarina Bulatović, desni bek Crne Gore: Drago mi je što smo i bez nekoliko nosilaca igre savladale Češku i što smo igrale ovako dobro. Srećna sam što su sve djevojke nastupile, samo mi je žao što se nisu sve upisale u listu strijelaca. Nisam razmišljala o tome da mi je ovo debi u dresu Crne Gore pred našom publikom, jer ovu reprezentaciju smatram svojem već treću godinu.

Sonja Barjaktarović, golman Crne Gore: Utakmica je bila teška, jer je bila posljednja u sezoni, a zbog rezultata iz Češke nam je bilo potrebno puno više koncentracije. Na Svjetskom prvenstvu ćemo biti jače za dvije rukometašice nego na šampionatu Evrope, ali to ne mora da znači da ćemo osvojiti medalju. Naravno, daćemo sve od sebe da ostvarimo što veći uspjeh.

Jan Bašni, selektor Češke: U prvom meču smo igrali katastrofalno, tako da ovom utakmicom moram da budem zadovoljan. Crna Gora je mnogo bolja od nas, ima fenomenalnu ekipu i začudio bih se ukoliko ne bi osvojila medalju u Brazilu.

Crna Gora - Češka 33:26 (16:11)

Pljevlja - Dvorana „Ada“. Gledalaca: 1.300. Sudije: Kroloke-Litje i Kristijansen (Danska). Sedmerci: Crna Gora 2 (2), Češka 3 (3). Isključenja: Crna Gora 0sam, Češka četiri minuta.

Crna Gora: M. Vukčević, Barjaktarović (17 odbrana), Miljanić, Radičević 8 (1), Đokić, Jovanović 8, Pavićević, A. Bulatović 1, Jovović, S. Vukčević 1, Savić 1 (1), Popović, Nikčević 2, K. Bulatović 9, Mehmedović 2, Knežević 1.

Češka: Satrapova (pet odbrana), Ranikova (dvije odbrane), Ajglova, Zamorska 1, Keclikova 1, Luzumova 3, Tomečkova 6, Poznarova 3 (3), Ručkova, Adamkova, Černa 3, Vitkova, Hrbkova 3, Martinkova 3, Kutlvašrova 3, Crhova.

Parovi

Crna Gora – Češka 33:26 - prvi meč 42:26

Subota

Mađarska – Njemačka (17.30 časova) - 24:25

Srbija – Hrvatska (18.00) - 25:36

Turska – Holandija (18.00) - 28:40

Makedonija – Španija (20.15) - 22:37

Nedjelja

Slovenija – Francuska (14.00) - 19:28

Ukrajina – Island (16.30) - 18:37

Danska – Poljska (20:15) - 23:16

Direktan plasman na SP, osim domaćina Brazila i aktuelnog prvaka svijeta Rusije, izborile su Norveška, Švedska i Rumunija, tri prvoplasirane selekcije sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva. Osim pobjednika osam baraž duela evropskih reprezentacija, na SP će učestvovati tri najbolje selekcije kontinentalnog takmičenja u Africi, Angola, Kongo i Tunis, te najbolji u Aziji - Koreja, Japan, Kina i Kazahstan, te Australija, pobjednik kvalifikacija Okeanije.

Posljednja tri mjesta biće poznata nakon Panameričkih kvalifikacija, koje su na programu od 28. juna do 2. jula.

Bonus video: