Vrijeme je da se prekine bauk baraža

"Naš rejting je puno veći nego Češke, to nam je omogućio dobar plasman na Evropskom prvenstvu. Ali, u ovoj fazi, na kraju sezone, treba biti oprezan", smatra selektor Adžić.
0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Rukometašice Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.06.2011. 21:22h

U decembru su debitovale na velikim takmičenjima i odmah osvojile šesto mjesto na Evropskom prvenstvu. Sjajnim izdanjima u Danskoj, rukometašice Crne Gore su sebi olakšale put ka narednom šampionatu svijeta, koji se u decembru ove godine održava u Brazilu.

Na žrijebu, koji je održan posljednjeg dana šampionata Starog kontinenta, “crvene” su za protivnice u baražu za SP dobile ekipu od koje su mnogo bolje. Češki ženski rukomet je daleko od evropskog vrha, za igračice iz te zemlje su čuli samo poznavaoci rukometa, ali to ne znači da su Bojana Popović i drugarice već izborile odlazak u najveću zemlju Južne Amerike.

Ozbiljnost je neophodna i u sjutrašnjem meču u Olomucu (početak u 18 časova) i u revanšu koji se za osam dana igra u Pljevljima. Tim Dragana Adžića sigurno nije u pravoj formi, jer je sezona praktično završena prije skoro dva mjeseca, porazom od Larvika u polufinalu Lige šampiona. Bilo je, doduše, mečeva i u domaćem šampionatu i Regionalnoj ligi, koja je sve sem ozbiljno takmičenje...

"Možda je i sreća što je reprezentacija ostala za kraj, jer postoji dodatni motiv i želja da se obezbijedi plasman na veliko takmičenje. Vjerujem da će ta želja biti vidljiva na utakmici, a samim tim i kvalitet naše reprezentacije", kaže Adžić.

Da li je Crna Gora favorit?

"Naravno. Naš rejting je puno veći nego Češke, to nam je omogućio dobar plasman na Evropskom prvenstvu. Ali, u ovoj fazi, na kraju sezone, treba biti oprezan. Dobro smo analizirali Češku, a ako ne bude opuštanja, a siguran sam da ga neće biti, jer su ove djevojke ozbiljne, rezultat bi trebalo da dođe već na prvoj utakmici".

Koliko Vam znači što ćete na raspolaganju napokon mati Katarinu Bulatović i Anu Đokić?

"Osim Lazović i Marković, reprezentacija je kompletna. Jako je bitno što imamo dovoljan broj igračica za rotaciju, kako bismo mogli da održimo dobar ritam tokom čitave utakmice. Nadam se da ćemo već u prvom meču pokazati da rejting i kvalitet koji imamo nije samo slovo na papiru, već da ćemo i na terenu potvrditi da smo bolji od Češke".

Da li rival može da vas iznenadi?

"Pošto igraju protiv jače reprezentacije od sebe, Čehinje će sigurno probati da naprave neko taktičko iznenađenje. Generalno, izanalizirali smo individualni kvalitet njihovih igračica i šta mogu da odigraju u napadu, a odbrana može samo na momente da bude iznenađenje. Češka nije bila učesnik velikih takmičenja, ali smo došli do materijala i skenirali sve rukometašice koje je njihov selektor izabrao. Zbog toga mislim da taktičkih iznenađenja ne bi trebalo da bude".

Rukometašice Crne Gore imaju ružna iskustva sa baraž mečevima - ljeta 2008. u duelima za odlazak na Evropsko prvenstvo u Makedoniji su poražene od Hrvatske (u Podgorici slavile 40:35, u Kutini izgubile 31:23), a godinu kasnije su izgubile od Švedske u mečevima za šampionat svijeta u Kini (17:24 u Skevdeu, 28:28 u Pljevljima).

"To je veliko iskustvo za nas, ali i kvalitet prethodnih rivala je bio veći. Švedska je, kao što je poznato, vicešampion Evrope, a Hrvatska je nama uvijek bila izuzetno težak protivnik. Češka je, ipak, da tako kažem iz trećeg šešira, samim tim bi moralo da nam bude lakše. Ipak, u prethodna dva baraža nismo bili uspješni, zbog toga imamo dodatni oprez i želju da to ispravimo", zaključio je Adžić.

Niko iz redova prvaka

Selektor Češke Jan Bašni je za utakmice sa Crnom Gorom pozvao 17 igračica, od kojih samo dvije nastupaju u inostranstvu - Vendula Ajglova brani za španski Elće, dok je desni bek Iva Zamorska u norveškom Bjasenu. Zanimljivo, od preostalih 15 reprezentativki nijedna nije iz ekipe Veseli, koja je senzacionalno stigla do titule prvaka Češke, pošto je u finalu plej-ofa sa 3:2 savladala najvećeg favorita Slaviju iz Praga. Iz tog kluba je i najviše rukometašica na Bašnijevom spisku - pet. Sa druge strane, Adžić će u prvom meču računati na 13 članica Budućnosti i tri internacionalke - Maju Savić (Viborg), Jovanu Jovović (Alikante) i Sandru Nikčević, koja će naredne sezone igrati za mađarsku Alkou iz Sehešfehervara.

Bonus video: