Adžić: Češka je odavno u mislima

"Od završetka Evropskog prvenstva i trenutka kada smo na samom šampionatu saznali ime rivala u baražu, u našim glavama je samo Češka i plasman na SP”, kaže Adžić.
72 pregleda 0 komentar(a)
Trening, Foto: Boris Pejović
Trening, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.05.2011. 22:08h

Nakon Evropskog prvenstva, crnogorske rukometašice žele da se plasiraju i na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, i tako ostvare kontinuitet učešća na velikim takmičenjima. Kvalitet za to imaju, a Češka nije rival koja bi mogao na tom putu ugroziti ambicije naše selekcije.

Do prvog meča baraža sa Čehinjama, izabranice Dragana Adžića imaju desetak dana priprema, koje zapravo predstavljaju samo “finu ruku” onoga što su “crvene” radile kroz ovogodišnje partije Budućnosti u Ligi šampiona (polufinale), Regionalnu ligu (prvo mjesto) i završnicu domaćeg prvenstva i Kupa (dupla kruna).

"Praktično od završetka Evropskog prvenstva i trenutka kada smo na samom šampionatu saznali ime rivala u baražu, u našim glavama je samo ta utakmica sa Češkom i plasman na sljedeće Svjetsko prvenstvo. Poslije onako dobrih igara i odličnog odnosa djevojaka na Evropskom prvenstvu, želja svih nas je da se na još jednom velikom takmičenju pokažemo u dobrom svjetlu, da budemo još spremniji i da iskusniji dočekamo Svjetsko prvenstvo. Uradićemo sve da protiv Češke izborimo još jedno prisustvo Crne Gore na velikoj sceni”, kaže selektor Adžić.

Crnogorske rukometašice počele su juče pripreme u Podgorici, gdje će raditi do odlaska za Olomuc (1. jun), na prvi meč baraža. Na prozivci je bilo 19 od 21 pozvane igračice. Jasna Tošković će se sjutra priključiti pripremama, Maja Savić u petak. Obje kasne zbog obaveza u niškoj Naisi, odnosno danskom Viborgu.

"Namjerno smo pozvali više igračica koje nisu iz Budućnosti, kako bi malo osjetile rad u reprezentaciji i da bi se pripremale za trenutak kada dođe na njih red da igraju za reprezentaciju u sljedećem olimpijskom ciklusu. Neke od njih će dobiti priliku i sada. Igraćemo što više na dva gola i analizirati Češku, jer nema potrebe da igramo kontrolne mečeve ili da podižemo fizički ekipu, jer smo u Ligi šampiona podizali formu i spremali se za Češku. Pomoglo nam je to što je reprezentacija praktično stalno na okupu u Budućnosti", nastavlja Adžić.

Uoči prvog trening, i nakon sastanka, seniorke su zajedno sa stručnim štabom odgledale najsvježiji snimak meča Češke protiv Portugala, odigran tokom “EHF nedjelje”.

"Radi se o dobroj reprezentaciji, imaju dobro školu, nekoliko igračica koje igraju u inostranstvu sa iskustvom igranja na velikim takmičenjima i u Ligi šampiona. Ostale djevojke su sličnog kvaliteta i u domaćem šampionatu imaju zapažene uloge i sigurno da je i njima izuzetan motiv da igraju protiv Crne Gore i da pokušaju da dođu do velike smotre. Jer, ko ne ode na SP nema šansi ni da se plasira na Olimpijske igre. Zato je još veća težina ovog baraža i utakmice imaju veliki značaj. Zato ovim mečevima prilazimo na maksimalno ozbiljan način, jer želimo da plasmanom na veliko takmičenje i dobrim rejtingom na njemu ostvarimo nešto što je san svih sportista - da se dokopamo Olimpijade", zaključio je Adžić.

Pripreme su juče počele golmani Sonja Barjaktarović, Marina Vukčević, Mirjana Milenković, bekovi Bojana Popović, Marija Jovanović, Gabriela Kindl, Sandra Nikčević, Ivana Božović, Ana Radović, Milena Knežević, Anđela Bulatović, Katarina Bulatović, Jovana Jovović, krila Majda Mehmedović, Biljana Pavićević, Jovanka Radičević, Radmila Miljanić, te pivoti Ana Đokić i Sara Vukčević.

Na prozivci su bile i Suzana Lazović i Jelena Marković, koje će zbog povreda preskočiti ovu akciju.

Bulatović: Radujem se što ću konačno nastupiti za reprezentaciju

Dvomeč sa Češkom označiće zvanično i kraj igračke karijere Gabrijele Kindl, dok će za Katarinu Bulatović i Anu Đokić to biti pravi debi u zvaničnim mečevima za crnogorsku selekciju, pošto su, konačno, ispunile uslov za to (prošle su tri godine od posljednjeg nastupa za Srbiju). Bulatović i Đokić, koje zbog pravila EHF-a nijesu nastupile na EP u Danskoj i Norveškoj, u aprilu u Skoplju igrale za Crnu Goru na prijateljskim mečevima sa Makedonijom, u okviru “EHF nedjelje”.

"Jako mi je žao što prošle godine nijesam bila u ekipi koja je nastupala na Evropskom prvenstvu, radujem se što ću konačno nastupiti za reprezentaciju, i što ću, nadam se, igrati na nekom velikom takmičenju kao što je Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Ekipa je manje-više ista, imamo nekoliko novih djevojaka, i nadam se da će se uklopiti. Bitno je da smo sve zdrave i raspoložene. Češka nam nije nepoznata, biće vremena da ih skeniramo na pravi način, tako da ćemo odigrati dvije dobre utakmice i izboriti prolaz na SP", kazala je Katarina Bulatović.

Bonus video: