Srebro kao najava boljih dana, Crna Gora ima rukometni potencijal

U meču za trofej i zlatno odličje poražena je od Francuske 28:27
541 pregleda 0 komentar(a)
RSCG, Foto: Stefan Ivanović
RSCG, Foto: Stefan Ivanović

Srebrna medalja muške kadetske reprezentacije na Mediteranskom prvenstvu u Egiptu potvrda je potencijala te generacije, ali i rezultat kontinuiranog rada u proteklom periodu, saopšteno je iz Rukometnog saveza.

Crna Gora je do meča za zlatnu medalju došla sa maksimalnim učinkom i svih sedam pobjeda.

U grupnoj fazi upisane su pobjede protiv Saudijske Arabije (23:17), Rumunije (27:23), Alžira (30:13), Tunisa (28:19) i Libije (27:9), u četvrtfinalu je savladana Italija (21:16), a u polufinalu selekcija Egipta (18:17).

U meču za trofej i zlatno odličje poražena je od Francuske 28:27.

Predsjednik Rukometnog saveza, Petar Kapisoda kazao je da iskustvo stečeno na pripremnim turnirima donijelo rezultat, navodeći da su svi u toj asocijaciji ponosni na medalju iz Egipta.

"Skor od sedam pobjeda i jedan poraz, poslije uzbudljivog finala protiv sile kakva je Francuska, donio je prvu medalju za muške nacionalne selekcije nakon zlata sa Mediteranskog prvenstva u Tunisu 2013. godine. To prvenstvo odigrano je bez evropskih selekcija i zbog toga medalja iz Egipta dobija na značaju", kazao je Kapisoda na konferenciji za novinare.

On je naglasio da je Savez, nakon odličnog rezultata u Egiptu, odlučio da ih prijavi na otvoreno prvenstvo Evrope u Švedskoj u julu ove godine.

"Pravo nastupa ima generacija igrača rođenih 2002. godine i mlađe, kao nagradu za postignuti rezultat. Četvorica igrača ove generacije biće stipendisti Rukometnog saveza. To je jedan od načina da se doprinose razvoju njihovih karijera i da se pokaže odnos koji zaslužuju", kazao je Kapisoda.

Trener reprezentacije, Brano Božović kazao je da je rezultat iz Egipta proizvod planskog rada.

On je podsjetio da je reprezentacija uoči šampionata u Egiptu odradila dva pripremna turnira u Makedoniji i Mađarskoj.

„Išli smo po neophodno iskustvo koje je trebalo da steknemo. Gubili smo utakmice, ali sa ciljem. Na okupljanju u Podgorici pred šampionat rekao sam igračima da je cilj medalja. Znajući sa čim raspolažem smatrao sam da nam je u tom trenutku to bilo realan cilj. To se pokazalo isptavnim. Momci su to stojički podnijeli, išli smo korak po korak. U finalu je odlučivala jedna lopta, vidjeli smo gdje se nalazimo“, kazao je Božović.

On je naglasio da je prezadovoljan odnosom, navodeći da vjeruje da će rezultat biti podstrek u njihovim karijerama.

„Drago mi je zbog učešća na nezvaničnom prvenstvu Evrope u Švedskoj. Još jedan cilj na putu ka glavnom cilju, plasmanu u A diviziju“, kazao je Božović.

Član strebrne generacije iz Egipta, Luka Vukićević kazao je da je srebrna medalja za njih veliki rezultat.

„Od osam utakmica dobili smo sedam i jednu tijesno izgubili od Francuske, to možemo okarakterisati kao uspjeh, zamajac za prvenstvo sljedeće godine, najvjerovatnije u Podgorici. Idemo sa željom da izborimo A diviziju. Vjerovali smo u dobar plasman. Poklopila se atmosfera u ekipi i veliki je rezultat ostvaren. Na početku smo puta ka A diviziji, idemo istrajno ka tome i nadamo se da ćemo ostvariti“, kazao je Vukićević.

Bonus video: