Ugledajte se na Boškovića

„Uporedite svoje rezultate sa rezultatima rada g. Boškovića, koji je zadužen za ženski rukomet i reprezentaciju. Razlika je ogromna", kaže Dakić.
146 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.05.2011. 22:27h

Saša Dakić, predsjednik Stručnog savjeta Rukometnog saveza Crne Gore (SS RSCG), reagovao je na izjave Gorana Đukanovića, potpredsjednika RSCG, koji je u odgovoru sa saopštenje sa sjednice SS RSCG, između ostalog, poručio članovima ovog tijela „da na turnir na Hvaru sa kadetskom reprezentacijom nije išao u svojstvu selektora, kako je navedeno u izvještaju, i da ga ta funkcija „ne interesuje u ovom trenutku“.

„Kad me bude interesovala selektorska funkcija, sigurno je da neću tražiti savjet od ljudi iz tog Stručnog savjeta. Članovima Stručnog savjeta bi bilo bolje da svu svoju energiju troše da se dokažu crnogorskim klubovima, da njih animiraju, a ne da im predavanja iz rukometa i taktike drži sekretar Lovćena Peđa Vujanović“, kazao je između ostalog Đukanović, i dodao da je na put išao u svojstvu potpredsjednika RSCG.

U pisanoj izjavi za „Vijesti“, Dakić je u svoje ime i ime ostalih članova SS, ali i četrdeset članova Udruženja rukometnih trenera Crne Gore (URT CG), reagovao kako bi „zaštitio integritet i stručnost ovih organizacija koje postoje u Statutom definisanoj organizacionoj strukturi RSCG“.

„Sa žaljenjem konstatujem da se Vaša ,,burna reakcija izazvana pominjanjem Vašeg imena nalazila samo pod tačkom ,,razno” na pomenutoj sjednici, a Vi lično, nijeste predstavljali povod za održavanje sjednice. Sastanak SS je organizovan na inicijativu tročlane komisije UO RSCG za izbor novog selektora muške reprezentacije Crne Gore, čiji ste Vi član. Nijednom riječju nijeste komentarisali naše prijedloge, koje je komisija od nas tražila, na temu izbora novog selektora. Vjerujem, da ste, s obzirom na to da obavljate funkciju potpredsjednika UO RSCG, pročitali izvještaj SS od početka, te da Vam je tema selektora malo i dosadila. Razumljivo, jer u vašem mandatu nanizaste tri selektora i petnaestak trenera, pa se plašim da će preostali broj u URT CG biti malo, da bi zadovoljio potrebe muške reprezentacije Crne Gore. Mora se odati priznanje Vašim radnim aktivnostima u Savezu na koje se pozivate u Vašem reagovanju, uzimajući u obzir, da ste kao i svi mi, volonter na toj funkciji (?)“, kaže Dakić.

Predsjednik SS RSCG je istakao da Đukanovićevu „produktivnost u razvoju muškog rukometa najbolje odslikavaju reprezentativni rezultati naših selekcija i kvalitet rukometne lige“.

„Uporedite svoje rezultate sa rezultatima rada g. Boškovića, koji je zadužen za ženski rukomet i reprezentaciju. Razlika je ogromna. Kažete da¸”samo kritikujemo”, ali zar je ovakvo stanje u muškom rukometu za pohvalu?“, pita se Dakić.

“Kažete da nemamo angažmane. Ali, zar ste zaboravili ko je zaslužan za stvaranje i afirmaciju npr., RK Sutjeska, RK Devetke ili RK Stari grad (današnja Budvanska rivijera, koji je i u trenerskom i organizacionom pogledu za godinu dana postao prvoligaš), da biste ste došli Vi lično u taj klub. Pohvalno je što ste krenuli našim stopama u realizaciju projekta “škola rukometa Đukanović”, gdje će Vaš stvaralački rad u školi, pardon akademiji, sigurno doći do izražaja. Stojimo Vam na raspolaganju u stručnom pogledu“, nastavlja Dakić.

Dakić je u Đukanovićem izlaganju primijetio „aluzije na stručnost članova SS RSCG“.

„Za vašu informaciju, skoro svi članovi SS su akademski obrazovani (ne na akademiji Đukanović) ili se nalaze u procesu studiranja na stručnim fakultetima i pripadaju onoj grupi penzionera koji su, po završetku sportskih karijera, nastavili i završili započete visoke škole, za razliku od drugih koji su sportsku dvoranu zamijenili čarsijskim “tračarijama“. Naše igračke karijere nijesu tako, ”grande” kao Vaša, ali nas ima u SS koji smo bili reprezentativci (ove i prethodnih država), članovi poznatih evropskih i eks-Yu klubova, te da su pojedini članovi bili birani za najbolje sportiste sredina u kojima su igrali“, ističe Dakić.

Koliko svoj angažman u SS RSCG shvataju ozbiljno, kaže Dakić, govori i podatak da su “o svom “trošku” bili prisutni na EP u Danskoj i SP u Švedskoj“, gdje su „razmijenili informacije, iskustva, obnovili stara prijateljstva, u ime i za korist RSCG (da se vidi da još postojimo u muškom rukometu)“.

„Ali Vas tamo, kao glavnog za razvoj muškog rukometa, ne viđesmo. Sada, konačno, kada se valjda objasnismo ko je ko, dođosmo pod tačku “razno” sa sjednice SS, tj. tamo gdje se Vi pomenuste. Javni i transparentni izvještaj sa reprezentativne akcije je za pohvalu, tačno po Pravilniku o reprezentacijama Crne Gore. Vašim obraćanjem SS shvatismo, da je poziv za Hrvatsku došao na adresu Vaše akademije, koja nije ni registrovana kao član RSCG. Uz dopuštenje UO, na put povedoste trenere za koje, uz dužno poštovanje prema njima, ne znamo ni ko su, jer nijesu članovi URT CG. Ako nijeste bili selektor, kako javiše pojedini mediji, nijeste bili ni trener (za koji dan, može ispasti da nijeste ni bili tamo), pa Vas pitam - ko odredi trenere i polovičnu reprezentaciju?“, pita se Dakić.

Dakić je na kraju dodao:

„Protivite se centralizaciji, kako rekoste. Ponavljam, stav SS RSCG, koji je, nažalost, samo savjetodavni, da za reprezentaciju igraju najbolji, pa makar svi bili iz istoga kluba. Biste, izigraste se, sve izgubiste, malo se svi zajedno izblamirasmo, a posebno reprezentacija. Treneri koje angažovaste za turnir i čijem se liku i djelu divite, malo zakazaše i ne poslužiše vas rezultati. Ako nekada izrazite želju da budete “pravi” selektor (Vi ili bilo ko drugi ko ispunjava minimum uslova), g. Đukanoviću, moraće da pita sve instance RSCG, pa i SS RSCG, ne zbog Saše, Olge ili nekog drugog, već zbog toga što bi, u protivnom, prekršili i Statut i Pravilnik o reprezentacijama. Na kraju, prekidam svako dalje komentarisanje ove teme na ovakav način“, navodi se u pisanoj izjavi dostavljenoj redakciji „Vijesti“.

Bonus video: