Kucnuo čas za istorijski okršaj

Većina igračica jedva čeka da počne utakmica, jer je mnogima od njih ovo prvo polufinale, a ovaj klub pokušava da se domogne finala skoro 30 godina - kaže Dragan Adžić
67 pregleda 0 komentar(a)
Adžić, Foto: Savo Prelević
Adžić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.04.2011. 21:46h

Sjećanja na šesto polufinale Lige šampiona, na onaj nesrećni poraz od Herca, odavno su počela da blijede.

Brojne generacije Budućnosti su pokušavale da se vrate u rukometnu elitu, a nakon čekanja dugog skoro devet godina kucnuo je čas za još jedan istorijski okršaj - Podgoričanke danas (17.15 časova) u Norveškoj igraju prvi meč sedmog polufinala Lige šampiona u klupskoj istoriji.

Obračun sa drim-timom

Rival nije mogao da bude teži. Bojana Popović i drugarice suprotstaviće se Larviku, čijih je devet igračica sa Norveškom osvojilo zlato na decembarskom Prvenstvu Evrope.

Hajdi Loke, Gro Hamerseng, Tonje Larsen, Lin-Kristin Rigelhut, Sesilija Leganger... odavno su proglašene za prve favoritkinje Lige šampiona, ali Budućnost ne želi da se preda. Naprotiv.

Uostalom, Bojana je pet puta osvojila Ligu šampiona, a osim Leganger, koja je prigrabila dvije dok je branila za Slagelse (tada u timu bile Popović i Maja Savić), nijedna druga rukometašica Larvika nema trofej klupskog prvaka Starog kontinenta.

I bez suspendovane Katarine Bulatović, koja je druga najefikasnija igračica Lige šampiona iza Loke, Dragan Adžić i njegove izabranice najavljuju borbu za svaku loptu.

Uostalom, ne igra se polufinale najkvalitetnijeg klupskog takmičenja svake godine, a kamoli dana. Doduše, ulogu favorita prepuštena je rivalu...

"Kada se vidi kakav je kvalitet Larvika, normalno je to što je odavno promovisan u šampiona Evrope. Ima izuzetnu ekipu, mislim da niko nikada nije okupio tako jak tim", naglašava Adžić.

Adžić: Jedva čekamo da počne utakmica

Trener Budućnosti se uzda u motiv, iako i Norvežanke imaju veliku želju da se u četvrtom pokušaju napokon domognu finala (Larvik zaustavljen u polufinalima 2002, 2004. i prošle godine).

"Odradili smo sve što smo planirali sa posebnim angažmanom. Većina igračica jedva čeka da počne utakmica, jer je mnogima od njih ovo prvo polufinale, a ovaj klub pokušava da se domogne finala skoro 30 godina. Djevojke imaju poseban elan, ovo iščekivanje početka utakmice djeluje pozitivno na njih".

• Ima li pritiska da se ostvari što bolji rezultat?

"Nema nikakvog opterećenja. Svi znamo da igramo protiv najjače ekipe u Evropi. To, naravno, ne znači da se predajemo".

Stil igre kao u reprezentaciji

S obzirom na to da u timu nema Bulatovićeve, te da se povrijedila Jelena Marković, drugi ljevoruki bek, jasno je da je Budućnost morala da promijeni sistem igre.

Zbog toga će na desnom beku, kao i na Evropskom prvenstvu, igrati desnoruka rukometašica.

"Imali smo tri sedmice da se uigramo. Vjerujem u svakog svog beka, pokazale su u pripremnom periodu i u ovim utakmica sa Hipom da mogu da pokriju tu poziciju".

• Da li to može da bude iznenađenje za stručni štab i igračice Larvika, koji nisu gledali Budućnost bez Katarine Bulatović?

"U svakom slučaju, mogli su da prate šta je crnogorska reprezentacija igrala na Evropskom prvenstvu. Mislim, ipak, da se oni neće puno baviti našom igrom, već da će se fokusirati na svoje adute".

Loke je najneugodnija, ali nije jedina

Larvik ima tri velika oružja - sjajnu odbranu, koju predvode iskusne golmanke Leganger i Lene Rantala, fenomenalnu kontru i nevjerovatnu Hajdi Loke.

Kružna napadačica je u 12 dosadašnjih utakmica postigla 87 golova, a 18 u dvije utakmice protiv Budućnosti u prošlogodišnjem izdanju Lige šampiona (Norvežanke u „Morači” slavile 27:23, a kući 29:22).

Na pitanje da li će Loke biti glavni problem, Adžić kao iz topa odgovara:

"Ma sve su problem. Larvik dosta igra na Loke, pa se povećava njen značaj".

• Koliko je Budućnost bolja nego u prošlogodišnjim duelima sa Larvikom?

"U svakom pogledu smo napredovali. Nadam se da će se to vidjeti, vjerujem da će nam se isplatiti predani rad".

• Igra Budućnosti se bazira na odbrani, a da li ovog puta napad može da bude odlučujući, zbog sjajnih kontri Larvika?

"Disciplina u napadu mora da bude maksimalna, ali se zna da odbrana počinje u trenutku šuta. Ako se odmah budemo vraćali u odbranu, imaćemo mogućnost da spriječimo većinu kontranapada", zaključio je Adžić.

Kindl: Nismo se zadovoljile

„Larvik je favorit, ali i mi ćemo biti na terenu”.

Te riječi Gabrijele Kindl najbolje oslikavaju atmosferu u redovima Budućnosti i spremnost igračica da se suprotstave norveškom drim-timu.

"Ovo što smo uradile do sada nije bilo lako, sve je to za ponos. Ali, nismo se zadovoljile onim što smo postigle, jer je pred nama polufinale. Sada moramo da pokažemo ono što smo spremale", poručuje Mađarica sa crnogorskim pasošem.

Kindl je prošle sezone igrala protiv Larvika, koji je tada bio nedodirljiv za Budućnost. Sada su već neka druga vremena...

"Kad pogledam kako smo igrale prije godinu i kako igramo sada. čini mi se kao da ne gledam istu ekipu. Mnogo smo principijelnije u igri nego tada, to je očigledno".

Djevojka koja će u odbrani biti zadužena za Hajdi Loke zna recept za istorijski ulazak u finale Lige šampiona.

"Potrebno je da budemo koncentrisane tokom 60 minuta obje utakmice, jer ovaj okršaj u Norveškoj neće ništa rješavati. Sve i da dobijemo sa 10 razlike, to ništa neće značiti, jer je u ženskom rukometu mnogo puta bilo velikih preokreta".

• Da li ste našle rješenje za igru bez Katarine Bulatović?

"Naravno da je igra drugačija, ali je dobro da smo makar imale vremena da treniramo u ovakvom sastavu. Mislim da smo našle neka rješenja, koja mogu čak i da budu iznenađujuća za Larvik, jer niko nije to do sada vidio", zaključila je Kindl.

Hamerseng: Vjerujem da će Bulatović igrati

Jedna od najboljih igračica Larvika, Gro Hamerseng, u četvrtak je u intervjuu za sajt Lige šampiona poručila da ne vjeruje da Katarina Bulatović neće igrati protiv njih.

"Iskreno, još vjerujem da će ona nastupiti. I pored svega, ne mislim da će nam biti lako, bez obzira na to da li ona igra ili ne".

Najbolji srednji bek Evropskog prvenstva zna odakle prijeti najveća opasnost.

"Gledala sam dva meča Budućnosti u Ligi šampiona, ima nekoliko veoma jakih igračica. Po mom mišljenju, Bojana Popović je njihova prva igračica, ona je vjerovatno najbolja rukometašica na svijetu kada je u pitanju igra u napadu".

Da li vam je problem što drugi meč igrate u gostima?

"Mislim da možemo da pobijedimo u Crnoj Gori, Larvik je to već radio - zaključila je Hamerseng, koja se prošlog ljeta poslije sedam godina provedenih u danskim klubovima vratila u svoju zemlju".

Bonus video: