Od drugoligaša do šampiona

"Puno smo postigli, ali moramo da znamo da se prvenstvo završava sa posljednjim zviždukom sudije", kazao je Zeljković.
386 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2011. 17:51h

Prije nepune dvije godine, 30. maja 2009. godine, Mojkovac je praktično istjeran iz Prve lige. Seniori tima sa sjevera Crne Gore bi, doduše, ostali u eliti, ali tada su im presudili rezultati kadeta.

I jedan sraman potez - kadeti Cepelina, koji su tada igrali za Budvansku rivijeru, izgubili su od Mornara sa 28:23 i ostavili Barane u ligi. Puleni Miška Popovića, koji su tu sezonu proveli na privremenom radu u metropoli crnogorskog turizma, prije toga su dobili svih 27 utakmica, sa prosječnom gol-razlikom 9,7.

Ali, još jednom se dokazalo da je pravda spora, ali dostižna. Nakon nezasluženo provedene sezone u Drugoj ligi, kroz koju su se prošetali, Mojkovčani su se vratili u elitni rang. I ne samo to - pred početak Mini lige za prvaka, Igor Bogavac i drugovi imaju svih 12 bodova, čak sedam više od drugoplasiranog Lovćena, kojeg je u subotu savladao usred Cetinja. Titula, praktično, ne može da pobjegne...

Predsjednik kluba Vlatko Rakočević smatra da rezultat nije slučajan, već da je plod planiranog rada. On podsjeća da je prije šest godina, kada je Rukometni klub Brskovo došao u krizu, preuzeo taj klub i od školskog društva As napravio RK Mojkovac.

- Čitava koncepcija je bila da se napravi klub, a ne ekipa. Krenuli smo sa mladim generacijama, a onda smo stigli do Druge lige. „Ozbiljnije“ smo počeli da radimo prije skoro dvije godine, nakon nezasluženog ispadanja iz Prve lige. Dosta ružnih stvari se dešavalo u crnogorskom rukometu, pojedini klubovi su se bavili namještanjima, koja su imala samo za cilj da mi izađemo iz Prve lige - kaže Rakočević.

Prvi čovjek budućeg šampiona kaže da mu sada nije žao što je Mojkovac 2009. ispao iz Prve lige.

- Nakon toga smo napravili koncepciju rada. Doveli smo stručnjaka kakav je Branislav Zeljković, koji je počeo sa pravim radom. Ta sezona u Drugoj ligi nam je mnogo poslužila. Napravili smo novi tim, koji je dolaskom Zeljkovića dobio na velikoj ozbiljnosti. Rezultati u ovogodišnjoj ligi nisu slučajni, jer smo od starta počeli da pravimo rezultate. Doveli smo nekoliko igrača, koji su osvježili postojeću ekipu.

Zeljković je presrećan zbog dosadašnjih rezultata, ali poziva na oprez.

- Igrači su pokazali zrelost. Imamo realne šanse da osvojimo titulu, ali sam u principu veoma oprezan. Moramo da nastavimo sa ozbiljnim radom i u narednih šest utakmica, kako bismo dokazali da naš uspjeh nije slučajan. Puno smo postigli, ali moramo da znamo da se prvenstvo završava sa posljednjim zviždukom sudije.

• Jeste li zadovoljni uslovima za rad?

- Naravno. Na raspolaganju nam je dvorana i prije i poslije podne, organizacija je na visokom nivou, a finansijske obaveze prema igračima se ispunjavaju na vrijeme. Od velike pomoći nam je i vjerna publika, a korektnu saradnju imam sa saradnicima - trenerima Nenadom Kraljevskim, Branom Braunovićem, Vukom Braunovićem i sportskim direktorom Veselinom Savićem.

• Kada ste prvi put čuli za Mojkovac?

- Volim izazove i prave rukometne sredine, zato me i zainteresovao poziv Rakočevića. Dolazio sam u Mojkovac sa Jugovićem dva puta i Sintelonom jednom. Dopala mi se u to vrijeme atmosfera u dvorani, borbeni mentalitet igrača. Vjerovao sam da će Mojkovac biti prvak, ali nisam očekivao da će ovako brzo doći do vrha, što me posebno raduje. U principu iz kolektiva ne izdvajam pojedince, ali je ekipa postigla veliki uspjeh - kazao je Zeljković.

Bez dvorane nema ni Regionalne lige

Mojkovac je praktično već sada obezbijedio učešće u Regionalnoj ligi, ali je pitanje da li će u njoj nastupiti.

- Ukoliko ne pronađemo mogućnost da renoviramo dvoranu i ne napravimo uslove da se Regionalna liga igra u Mojkovcu, sigurno nećemo ni nastupiti. Ne treba nam rukomet ni za Bjelopoljce, ni Podgoričane, ni Pljevljake, koji imaju uslove. Prepustićemo to nekome drugome, a mi ćemo se boriti da napravimo uslove da u našoj dvorani igramo to takmičenje. Imamo najvjerniju i najbrojniju publiku, sa oko 1.000 gledalaca, koja se razumije u rukomet. Za dvoranu nam treba oko 100 hiljada eura, a zahvalni smo direktoru srednje škole Rajku Kosoviću što nam je ustupio dvoranu - istakao je Vlatko Rakočević.

Bonus video: