Adžić: Najbolji kad je najteže

Filozifija Larvika je jasna. Igru baziraju na odličnoj odbrani, vrhunskim golmanima i sjajnim kontrama - rekao je Draga Adžić
0 komentar(a)
Budućnost, Foto: Zoran Đurić
Budućnost, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 21.03.2011. 20:06h

Poslije devet godina, Budućnost je opet u vrhu evropskog rukometa. Nakon duge pauze, najtrofejniji crnogorski klub vratio se u polufinale Lige šampiona. U sedmom pokušaju da se napokon domogne finala, pred Podgoričankama stoji najveći favorit za osvajanje titule - Larvik.

Ali, nije ni Budućnost bez aduta. Uostalom, u polufinale ulazi kao pobjednik grupe 1 i igraće revanš pred svojom publikom.

I to pred navijačima koji su se razbudili iz sna, koje su sjajni rezultati u prvoj rundi, protiv Viborga, Dinama i Savehofa, a posebno u duelima sa Olčimom, Ićakom iKrimom u glavnoj fazi, trgli iz dugogodišnje letargije. Sa njima, Bojana Popović i drugarice mogu mnogo. To su i pokazale u drugom dijelu Lige šampiona, kada su postepeno dizale nivo forme i sa tri velike pobjede obezbijedile prvo mjesto u grupi.

Očekivano smo imali težak početak glavne faze. Na Evropskom prvenstvu djevojke su imale vrhunac forme, a četiri vrlo važne igračice su dugo bile van trenažnog procesa. Bilo je teško podići nivo igre za prve utakmice, jer je trebalo vremena da sve legne na svoje mjesto. Kada je bilo najvažnije, djevojke su na najbolji način izdržale i kad je bilo najpotrebnije prikazale se u najboljem svjetlu - kaže Dragan Adžić.

Prelomni meč bio je u 4. kolu protiv Krima u Ljubljani, kada su „plave“ napravile veliki korak ka polufinalu.

- Nije bilo lako poslije poraza u Estelji da se savlada Krim. Potom je stigao taj najvažniji meč sa Olčimom. Postojao je veliki pritisak zbog činjenice da nam poraz zatvara vrata polufinala, ali smo baš u toj utakmici odigrali najbolje. Zbog toga sam posebno zadovoljan, jer otkada sam ja trener, uvijek smo najbolje igrali najteže utakmice.

Prvi polufinalni okršaj održaće u subotu, 9. aprila u „Areni Larvik“, a domaćin je već odredio i termin (17.15 časova). Između duela sa Ićakom i Larvikom proći će tačno 20 dana, a poznato je da prethodna pauza nije prijala Budućnosti. Ova će možda biti lakše prevaziđena...

- Od četiri ekipe u polufinalu jedino mi nemamo adekvatno takmičenje u svojoj državi. Srećom, oporavila se Gabrijela Kindl, pa ćemo na treningu imati dobre sparinge, moći ćemo u situacijama šest na šest da glumimo Larvik i Budućnost. Uzgred, odigraćemo i dvije utakmice Regionalne lige sa Hipobankom.

Budućnost u posljednje vrijeme lako izlazi na kraj sa danskim ekipama, ali joj ne odgovara druga skandinavnska škola rukometa - norveška.

- Norveška je u ženskom rukometu prepoznatljiva godinama, ima vrhunske igračice i reprezentaciju. Nikada, međutim, nije imala ovaj kvalitet na klupskom nivou, jer su sve najbolje rukometašice igrale u Danskoj. Larvik je krenuo drugim putem i sada možda ima jaču ekipu nego što je to reprezentacija Norveške. Ja sam u Budućnosti iskusio tri polufinala, ali mislim da je ovo najteži rival. Koncentracija kvaliteta u Larviku je možda i veća nego prošle u Viborgu, ali to ne garantuje da će biti bolji od nas. Nadam se da ćemo prevazići taj njihov kvalitet i da ćemo naći rješenje za norvešku školu rukometa, za koju do sada još nismo imali lijeka. Vrijeme je da riješimo i tu enigmu - napominje Adžić.

Na šta treba obratiti posebnu pažnju u polufinalu?

- Njihova filozofija je jasna. Igru baziraju na odličnoj odbrani, vrhunskim golmanima i sjajnim kontrama. Norvežanke su maksimalno koncentrisane u defanzivi i praktično imaju filozofiju razvijanja kontranapada. Najveći izazov nam je da to probamo da riješimo, ako uspijemo onda ćemo sigurno imati šansu. Znamo, međutim, da to nije jednostavno, jer su i ostale ekipe pokušale to da urade, pa nisu uspjele - zaključio je Adžić.

Bonus video: