Dva mjesta za Crnu Goru, odustali Slovenci i Mađari

Vjerujem da će ova liga biti pun pogodak, te da će uticati na podizanje kvaliteta crnogorskog muškog rukometa – kazao je „Vijestima“ Goran Đukanović, potpredsjednik RSCG.
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2011. 22:27h

Iz sastanka u sastanak varira broj zemalja i klubova učesnika, ali je, čini se, danas u Beogradu, na četvrtom sastanku po redu (drugom u glavnom gradu Srbije, uz one u Sarajevu i Zagrebu) konačno postignut dogovor oko najbitnijih pitanja – muška Regionalna rukometna liga kreće 27. avgusta, uz sigurno učešće 11 klubova iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine. Završetak lige je 31. marta, finalnim turnirom četiri najbolje ekipe.

Slovenija i Mađarska su definitivno odustale od učešća u premijernoj sezoni regionalnog takmičenja (Mađari su već najavili učešće u drugoj sezoni), dok se tek očekuje konačan stav nacionalnih federacija Poljske i Slovačke, jer su dva najbolja poljska tima Kielče i Visla, te posebno slovački Tatran Prešov, čiji su predstavnici (izuzev Visle) danas prisustvovali sastanku, izrazili želju i namjeru da uzmu učešće u ovom takmičenju. Ostavljen im je rok od desetak dana za dobijanje “zelenog svijetla” od nacionalnih saveza Poljske i Slovačke.

Crna Gora će u “S ligi” (koja će nositi ime generalnog sponzora Šparkase banke), imati dva predstavnika, šampiona i vicešampiona. Po dva predstavnika imaće i Hrvatska, Srbija i Makedonija, a tri Bosna i Hercegovina tri. S obzirom da je odlučeno da “S-liga” broji 14 klubova, u slučaju odustajanja poljskih i slovačkih klubova, liga će biti popunjena sa još tri kluba iz zemalja bivše Jugoslavije.

Na sastanku je odlučeno da će sjedište lige biti u Zagrebu, u prostorijama Hrvatskog rukometnog saveza. Takmičarsku komisiju činiće Ante Ančić iz Hrvatske, Dragan Načevski iz Makedonije i Miodrag Maksimović iz Srbije. Raspisaće se konkurs za marketinšku agenciju koja će se baviti tim aspektom lige, te TV pravima.

- Ovo je sjajna prilika za naše klubove, jer neće imati nikakvih troškova, a o kvalitetu lige je suvišno i govoriti. Puno je još zainteresovanih klubova, osim Poljaka i Slovaka "zagrijani" su u Italijani, koji bi, eventualno, prijavili ekipu u kojoj bi igrali njihovi najbolji igrači, nešto kao reprezentacija, uz jedini uslov da njihove domaće utakmice igraju u Trstu. Sponzor lige će pokriti troškove službenih lica, putovanja i smještaja. Do 500 kilometara će se putovati autobusom, preko toga avionom, a obaveza je da ekipe budu smještene u hotelima sa četiri zvjezdice. Prva procjena da će troškovi po klubu iznositi oko 140 hiljada eura. Prihodi od sponzora na domaćim utakmicama će se dijeliti tako što 50 odsto ide klubu domaćinu, 30 sponzoru lige, a 20 nacionalnoj federaciji na čijoj teritoriji se igra meč. Jednostavno, vjerujem da će ova liga biti pun pogodak, te da će uticati na podizanje kvaliteta crnogorskog muškog rukometa – kazao je „Vijestima“ Goran Đukanović, potpredsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, koji je prisustvovao današnjem sastanku.

Naredni sastanak, takođe, u Beogradu, zakazan je za 18. mart, kada treba da se usvoje Statut i Propozicije takmičenja i potpišu svi neophodni ugovori.

Bonus video: