Pobjeda otvara sva vrata

- Ićako ima veliko samopouzdanje, a sigurno je dobio krila kada je na svom terenu pobijedio izuzetno kvalitetni Olčim. To nije nimalo naivna ekipa, biće nam izuzetno teško - kaže Jovanka Radičević
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.02.2011. 17:26h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Pamplona - Prva prilika za odlučujuči korak ka polufinalu Lige šampiona je propuštena u Rumuniji. Nova se pruža sjutra veče, u duelu sa prvakom Španije Ićakom - rukometašice Budućnosti u 19 časova u gradiću Estelja traže prekretnicu u glavnoj fazi, dva boda koja bi ih znatno približila uspjehu čekanom devet dugih godina...

Podgorička ekspedicija je juče u 10.30 časova krenula sa podgoričkog aerodroma avionom „Montenegro erlajnza“ ka Pamploni. I bilo je malo neobično - nije bilo čekanja tako svojstvenog čarter letovima, kao da je Dragan Adžić uvodio red (kašnjenje je u Budućnosti zabranjena pojava).

Hemingvejevim putem

Nakon dva sata i 45 minuta leta, „plave“ su sletjele u grad koji je u čitavom svijetu proslavio Ernest Hemingvej u romanu „Sunce se ponovo rađa“. Naravno, pisao je o čuvenom prazniku San Fermin i onome što ga karakteriše - trci pred bikovima kroz uske ulice starog dijela Pamplone.

Podgoričanke je u prijestonici pokrajine Navara, u kojoj će boraviti do utakmice, jer u 40-ak kilometara udaljenoj Estelji, gradiću sa 13 hiljada stanovnika, nema adekvatnog smještaja, dočekala lagana kiša... Zanimljivo, autobusom koji je prevezao ekipu, stručni štab, upravu i novinare od aerodroma upravljala je žena!

Da urade ono što Olčim nije

Bojana Popović i drugarice, međutim, na sjever Španije nisu pošle na izlet, da gledaju ili učestvuju na čuvenom San Ferminu, koji se, uzgred, održava od od 6. do 14. jula. Došle su da pokušaju da urade ono što prije osam dana nije učinio Olčim - da trijumfuju u Estelji.

- Ićako ima veliko samopouzdanje, a sigurno je dobio krila kada je na svom terenu pobijedio izuzetno kvalitetni Olčim. To nije nimalo naivna ekipa, biće nam izuzetno teško. Znamo kakav je španski rukomet, da se igra izuzetno brzo i neophodno je da budemo budne svih 60 minuta. Dovoljna je sekunda nepažnje da se španske igračice provuku kao gliste, zbog čega moramo da obratimo pažnju na individualni kvalitet i njihova glavna oružja - igru jedan na jedan i kontre, od kojih one žive - kaže Jovanka Radičević.

Naći rješenje za duboku zonu

Desno krilo „plavih“ upozorava da će meč biti teži nego što mnogi misle.

- Igrale smo na Evropskom prvenstvu sa većinom rukometašica Ićaka. Imaju isti stil kao reprezentacija Španije. Ne predaju se, koji god da bude rezultat igraće maksimalno do kraja utakmice. To su pokazale protiv Olčima, kada su u samom finišu preokrenule rezultat. Stvarno nas očekuje teška utakmica, po meni možda čak i teža nego u Vilčei.

Na šta bi posebno trebalo da se obrati pažnja?

- Veoma su borbene, a većini timova sa naših prostora ne odgovara njihov stil, jer „zuje“, igraju agresivne odbrane 3-3 i 4-2. Sigurna sam da će to koristiti i protiv nas, s obzirom na to da imamo dobre bekove šutere. Moramo da budemo strpljive i smirene, da ih tjeramo da iz te prevelike agresivnosti prave greške. Ako budemo koncentrisane, moći ćemo da koristimo njihove propuste i dajemo lake golove iz kontri - napominje treći strijelac Budućnosti u Ligi šampiona.

Takva odbrana Ićaka ostavlja puno prostora krilima i pivotu...

- Mnogo je bitno da se sve krećemo bez lopte, jer duboke zone to zahtijevaju. Ubijeđena sam da će naši bekovi znati to da iskoriste, a da ćemo mi sa krila i pivot to dobro ispratiti. Više bih se, ipak, posvetila našoj odbrani, jer će to da bude ključ. Protiv španskih ekipa nam je potrebna mnogo veća gustina nego u duelima sa Olčimom i Krimom, jer samo tako možemo da ih natjeramo da prave probijanja. Obazrivost je neophodna, a uvjerena sam da će do samog kraja biti neizvjesno - zaključila je Radičevićeva.

Ako budemo pametne možemo da pobijedimo

Prije dva mjeseca, Crna Gora je na Evropskom prvenstvu savladala Španiju, u čijem sastavu je bilo sedam igračica Ićaka. Tim iz Estelje, ipak, ima i tamnoputu Ruskinju Turej, Rumunku Soit, Portugalku Kabral Barbosu, Brazilku Stefani... Doduše, i Budućnost je jača nego Crna Gora zbog Katarine Bulatović, Ane Đokić, Dragane Pecevske i Sanele Knezović.

- Ićako je bolji od španske reprezentacije, ali smo, doduše, i mi bile oslabljene, jer nije bilo Kaće i Ane. Bile smo u slabijem fizičkom stanju nego sada, ali su one bile umorne, kao i mi. Ovo je sada, međutim, nešto sasvim drugo - borba za polufinale Lige šampiona, za bodove u glavnoj fazi, u grupi u kojoj će se sve ekipe nadmetati do samog kraja - kaže Radičevićeva.

Desno krilo „plavih“ smatra da će meč biti kao partija šaha, u kojoj će pobijediti tim koji nadmudri rivala.

- Ne bih voljela da se ponove neki segmenti utakmice u Rumuniji, kada smo svojim greškama izgubile utakmicu. Samo ako budemo pametne, možemo da uzmemo dva boda u Španiji.

Pozitivan bilans sa španskim timovima

Budućnost će prvi put u klupskoj istoriji igrati protiv Ićaka, ponajviše zbog toga što je ovaj španski tim tek drugu sezonu učesnik Lige šampiona, i prvi put stiže do četvrtfinalne faze. Ovaj meč, međutim, biće ukupno 19. podgoričkog kluba sa španskim timovima u LŠ.

Bilans u mečevima sa Amadeo Tortahadom, odnosno Ferobusom (danas se klub zove Ribaroha), Valensijom i Eldom je više nego povoljan – 13 pobjeda i samo pet poraza. Budućnost je sa španskim timovima igrala sedam puta u prvoj fazi takmičenja po grupama, te samo jednom u polufinalu LŠ – Valensija je u sezoni 1997/1998 bila bolja od „plavih“ u oba susreta (u „Morači“ sa 40:26, a u revanšu 39:28).

Od pet poraza, Budućnost je samo tri doživjela u gostima, sva tri od Valensije. Osim već pomenutog neuspjeha u polufinalu LŠ, Podgoričanke su u Španiji poražene 8. januara 2005. godine (33:28) i 11. februara 2006. godine (29:22).

Bonus video: