Tolnai opet raspršila snove

Fenomenalna čuvarka mreže je šest sekundi prije kraja odbranila šut Bojane Popović i tako donijela pobjedu Olčimu na otvaranju glavne runde Lige šampiona.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2011. 16:30h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Bile su rukometašice Budućnosti nadomak pobjede, na kraju su mogle da sačuvaju makar bod, ali je Talida Tolnai drugi put u nepuna dva mjeseca spustila rampu rukometašicama Budućnosti - fenomenalna čuvarka mreže je šest sekundi prije kraja odbranila šut Bojane Popović i tako donijela pobjedu Olčimu na otvaranju glavne runde Lige šampiona. Tolnai je blistala i na Evropskom prvenstvu, kada je sa 21 odbranom bila najzaslužnija što je Rumunija u odlučujućoj utakmici za plasman u polufinale savladala Crnu Goru. Danas je imala jednu više...

Nema razloga za tugovanje

Jeste da su „plave“ bile na pragu pobjede, da su mogle da budu prva ekipa koja je savladala Olčim u Rimniku Vilčei nakon više od dvije godine, ali razloga za pretjeranu tugu nema. Budućnost je danas pokazala da je postala ekipa za velika djela, da igra najkvalitetniju odbranu u Evropi. O tome, valjda, dovoljno govori podatak da zvanično najbolja rukometašica svijeta Kristina Neagu nije postigla nijedan gol! Još kada Dragan Adžić složi kockice u napadu, jer je očito da je predug period bez pravih utakmica ostavio traga na Katarini Bulatović, Ani Đokić i Dragani Pecevskoj, jasno je da u grupi sa Olčimom, Krimom i Ićakom Podgoričankama ne „gine“ jedno od prva dva mjesta i plasman u polufinale nakon čekanja dugog devet godina.

Odbrane za pamćenje

Napadi dvije ekipe nisu funkcionisali baš najbolje, ali zbog jednog prostog razloga - odbrane su bile fenomenalne. Nakon uvodnih golova Julije Kuree i Bojane Popović, na treći pogodak se čekalo do 7. minuta, kada je Valentina Ardean-Elisej pogodila za 2:1. Domaće su potom stigle do plus dva (3:1), ali je Budućnost brzo izjednačila i držala priključak. U 24. minutu, neposredno nakon što je oko 100 „varvara“ napokon stiglo u dvoranu (put autobusima trajao čitavu vječnost), prvi put je povela preko Bulatovićeve (9:8). Tolnai se tada razbranila i omogućila preokret svom timu (11:9), a nakon novog izjednjačenja, Elisej se svojim 4. pogotkom pobrinula da Olčim na poluvrijeme ode sa minimalnom prednošću (13:12).

Olčim 16 minuta bez gola

Meč je obilježila fenomenalna atmosfera u prepunoj dvorani „Trajan“, ali su i bučni rumunski navijači ostali bez glasa sredinom drugog poluvremena. Razlog je bila nevjerovatna igra u odbrani gostujućih rukometašica, jer se mreža razbuđene Sanele Knezović nije tresla od 33. do 49. minuta! Nažalost, tada je Tolnai činila čuda, pa je Budućnost smogla snage samo da nakon dva vezana pogotka Marije Jovanović zaključi seriju 4:0 za vođstvo 17:15.

Elisej stavila tačku

Najefikasnija igračica meča Elisej, koju je Anja Andersen na iznenađenje mnogih forsirala na poziciji desnog i lijevog beka, iako je lijevo krilo, prekinula je tu crnu seriju sa linije sedam metara. Popović je ponovo pogodila za plus dva, ali je Olčim sa tri vezana gola preokrenuo na 19:18. Elisej je, ispostavilo se kasnije, tri minuta prije kraja postigla posljednji pogodak na meču. Budućnost je imala i završni napad, ali je prvo pod faulom bila neprecizna Bulatović, a onda je Tolnai izrasla u heroja publike, jer je šest sekundi prije kraja odbranila šut Bojane Popović.

Zanimljivo, najbolja rukometašica Budućnosti je i prošle godine u glavnoj rundi šutirala za remi u Vilčei, ali je tada Paula Ungureanu zaustavila njen šut.

Bojanin Viborg se revanširao u finalu Lige šampiona, dva puta savladao Olčim i odbranio titulu prvaka Evrope...

Izjave

Dragan Adžić, trener Budućnosti: Meč je očekivano bio težak, pogotovo kada se zna u kakvoj su formi Bulatović, Đokić i Pecevska. Ako pogledate učinak njih tri, sigurno nije na njihovom nivou, ali je to potpuno objektivno, jer su bile van pravog trenažnog procesa tokom Evropskog prvenstva. Rumunke su odvajale Bojanu sve vrijeme, a svoj prostor nisu na adekvatan način iskoristile ni Knežević i Jovanović. Naravno, ne zamjeram igračicama ništa. Morao je da dođe i taj poraz, u kojem ima i dobrih stvari, jer tokom jednog dugog perioda nismo primili gol. Olčim je u drugom poluvremenu postigao samo osam golova, što je fenomenalan učinak, ali sa druge strane i mi smo dali samo osam, a već sam rekao da je tu problem u dugom neigranju nekih rukometašica. Očigledno je to protivnik znao, pa je malo više prostora ostavljao Kaći Bulatović, čiji je nastup i inače bio pod znakom pitanja. Ona je dala svoj trenutni maksimum, a siguran sam da će iz utakmice u utakmice biti sve bolja i bolja.

Da li je minimalan poraz na gostovanju favoritu grupe ohrabrenje pred preostale utakmice u Ligi šampiona?

- Sigurno. Ne treba zaboraviti da je Budućnost ovdje gubila 13 i devet, a kući 11 golova razlike od Olčima, tako da ima dobrih stvari. Sada, poslije prvog poraza nakon 10 mjeseci, treba ostati čvrsto zajedno i vjerovati još više u ovo što radimo. Treba ispravljati greške, a sigurno nas očekuju bolje utakmice u glavnoj rundi.

Anja Andersen, trener Olčima: Čitav tim je zaslužan za ovu pobjedu, jer su djevojke jedna drugu podržavale, čak i one koje su bila iza klupe. Mislim da je ovo najbolja utakmica koju je Olčim odigrao u odbrani, nikad nisam vidjela da je ova ekipa bila tako dobra ispred svog gola. Ovaj tim ima veliki potencijal, ali mu treba vremena. Ne kažem da ovogodišnja Liga šampiona nije važna, ali će ova ekipa naredne sezone sigurno moći da osvoji titulu prvaka Evrope, jer ove djevojke imaju veliko srce.

Olčim - Budućnost 21:20 (13:12)

Rimniku Vilčea - Dvorana „Trajan“. Gledalaca: 2.000. Sudije: Opava i Valek (Češka). Sedmerci: Olčim 4 (3), Budućnost 1 (1). Isključenja: Olčim 4, Budućnost 2 minuta.

Olčim: Pislaru, TOLNAI (22 odbrane), Pidpalova 2, KUREA 3, NEKITA, NEAGU, Luka, ARDEAN-ELISEJ 8 (3), Farkau 1, FIERA 1, BEŠE, Manea 1, Gajger, Ozel 5.

Budućnost: M. Vukčević, KNEZOVIĆ (osam odbrana i sedmerac), Miljanić, RADIČEVIĆ 1, ĐOKIĆ 3, Jovanović 5 (1), A. Bulatović, PECEVSKA, Kindl, POPOVIĆ 4, Marković, K. BULATOVIĆ 5, Mehmedović, KNEŽEVIĆ 2.

Bonus video: