Popović: Bez razloga nas svrstavaju među favorite

U 18 časova po lokalnom, odnosno u 17 po crnogorskom vremenu, u neuglednoj, ali uvijek prepunoj dvorani „Trajan“, sudariće se Olčim i Budućnost
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.02.2011. 00:52h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

Biće to okršaj zvanično najbolje rukometašice svijeta Kristine Neagu i djevojke koja je tu nagradu morala da dobije i ove i mnogih prošlih godina, Bojane Popović. Biće to sudar velikih timova, favorita grupe 1, sjajnih odbrana, lucidnih napada. Biće to i okršaj velikih prijateljica, novog trenera rumunskog prvaka Anje Andersen i njenog najboljeg produkta - Bojane Popović.

Kakav god da bude ishod meča, jedna stvar je jasna - ljubitelje rukometa u Rimniku Vilčei danas čeka spektakl. U 18 časova po lokalnom, odnosno u 17 po crnogorskom vremenu, u neuglednoj, ali uvijek prepunoj dvorani „Trajan“, sudariće se Olčim i Budućnost. Meč na otvaranju glavne faze Lige šampiona može mnogo toga da odluči. Suvišno je i pričati koliko bi pobjeda značila timu Dragana Adžića...

- Igramo na vrućem terenu. Olčim je jedan od favorita Lige šampiona, a nas su u tu grupu svrstali bez nekih razloga. Jesmo prvi dio Lige šampiona odigrale odlično, ali Budućnost dugo godina nije bila u samom vrhu svjetskog rukometa, tako da bih tu ulogu prepustila Olčimu, Larviku i Đeru, koji su već godinama tu. Idemo korak po korak, želimo da odigramo dobro i da probamo da iznenadimo protivnika, koji je veliki favorit jer igra kući. Uzgred, ekipa koja je prošle sezone igrala finale Lige šampiona sada je pojačana s nekoliko igračica - kaže Popovićeva, koja je u dresu Viborga lani osvojila svoju petu titulu prvaka Evrope upravo u duelu sa rumunskim šampionom.

Kolika je tenzija u Vilčei, najbolje govori podatak da je kontroverzni predsjednik kluba Joan Gavrilesku samo tri dana pred utakmicu otpustio trenera Petera Kovača i na njegovo mjesto doveo čuvenu Anju Andersen. U ekspediciji iz zemlje koja se na rumunskom zove Muntenegru su, s druge strane, svi potpuno opušteni.

- Znamo ko je Vilčea, da je ekipa dugo zajedno, da je tu većina igračica rumunske reprezentacije. U utakmicu ulazimo bez velikog opterećenja, želimo samo da odigramo što bolje i da probamo da ostvarimo dobar rezultat. Imamo kvalitet, ali to uopšte ne daje za pravo ljudima da nas proglašavaju favoritima, jer je nekoliko ekipa ispred nas. Mi ćemo, naravno, probati da svakog iznenadimo, kao i u prvom dijelu Lige šampiona.

• Da li Anja Andersen može nešto da promijeni u igri vašeg rivala?

- Mi smo se puno bavile Olčimom posljednji mjesec i po, analizirali smo taktiku i igračice i to ne može puno da se promijeni za dva dana. Anja će sigurno probati da neke stvari promijeni, da igračicama pričom podigne samopouzdanje, ali je previše kratak period da bi se nešto puno mijenjalo. Znamo te rukometašice, one ne mogu da budu neke druge. Rukomet je kreativna igra, čovjek mora da bude pripravan na sve, tako da ćemo biti spremne šta god da se desi - naglašava Popovićeva.

• Šta može da presudi?

- Dosta toga treba da se poklopi. U prethodnom periodu smo se fokusirale na odbranu i to se pokazalo kao dobro, jer tako imamo dobru polukontru. Bitno je i vraćanje u odbranu, jer Olčim odlično vuče kontranapad. Igraju dosta na pivote, a i jedna i druga ranije kreću u kontru. To sve znamo, ako to zaustavimo spriječićemo 10 lakih golova.

Crna Gora je na Evropskom prvenstvu igrala protiv Rumunije i odlično zaustavila sjajni tandem pivota Jonela Stanka - Oana Manea (zajedno postigle četiri gola).

- To je odlično funkcionisalo, jer smo se dosta bile fokusirale na njih dvije. Olčim, ipak, ima malo bolju bekovsku liniju nego reprezentacija Rumunije. Pokušaćemo da zatvorimo i pivote i bekove.

• Da li imaš poseban motiv protiv Neagu?

- Ne opterećujem se tim. Ne igram protiv Neagu, nego protiv Olčima. Igrala sam prošle godine sa Viborgom četiri puta protiv njih, dobile smo ih tri puta, ali nisam na terenu bila samo ja, već još mojih 15 saigračica. Uopšte to ne gledam kao dvoboj. Ovo je kolektivni sport i ubijeđena sam da će još 15 djevojaka odigrati veliku ulogu i zajedno sa mnom probati da uzmu dva boda na strani. Ne igram sama - uz osmijeh je zaključila Bojana Popović.

Ni slutili nismo da ćemo se sresti...

Davne 1975. godine, kada nijedna od rukometašica Budućnosti nije bila ni rođena, Mišo Kovač je prvi put otpjevao sada već legendarne stihove: „Ni slutili nismo da ćemo se sresti, pod svjetlima ovog bezimenog grada“. Definitivno, ni Bojana Popović nije slutila da će se u Rumuniji, pod svjetlima ne bezimenog, ali grada vrlo čudnog imena, sresti sa Anjom Andersen, koja se bila potpuno povukla iz rukometa. Legendarna Dankinja joj je bila trener pet godina u Slagelseu, ona je najzaslužnija što je Bojana danas ono što jeste - najbolja svjetska rukometašica. Zajedno su osvojile tri Lige šampiona, a sada će biti na suprotnim stranama.

- Njen dolazak u Vilčeu je za mene bio neočekivan. Kada mi je to rečeno, nisam ni vjerovala. Ipak, ona je takva. Voli izazove, voli da se dešava nešto šokantno, to je milion puta uradila. Vidjećemo kako će sve to da funkcioniše. Mislim da u Rumuniji neće imati strpljenja, jer za taj projekat koji ona ima u svojoj glavi treba malo više vremena da se ostvari.

Da li to što jedna drugu odlično znate može da nešto promijeni u duelima Budućnosti i Olčima?

- Mislim da ne može. Ja sam na terenu, ona je na klupi. Ona može da nekome da savjet, ali sam toliko puta igrala protiv Vilčee da me već veoma dobro znaju. Sumnjam čak i da će igrati flaster na meni.

Andersen: Bojana bi bila sjajan trener

Potpuno neočekivano, Anja Andersen je tri dana prije utakmice protiv Budućnosti preuzela Olčim. U razgovoru sa crnogorskim novinarima je pričala o njenom dolasku u Vilčeu, odnosu sa Bojanom Popović, kao i o zvanično najboljoj rukometašici svijeta, lijevom beku Olčima Kristini Neagu.

- Pregovori su dugo trajali, a ponosna sam što ljudi iz Olčima žele da promijene mnogo stvari, pogotovo svoje ranije shvatanje rukometa. Mislim da će to u budućnosti od Olčima napraviti pobjednički tim. Vjerujem da će da istraju u tome, a ja ću ostati sve dok ne budem bila sigurna da mogu da osvajaju trofeje i bez mene - istakla je Andersen.

• Šta očekujete od utakmice?

- Budućnost ima dobar tim, sa jednim velikim igračem - Bojanom. Ona je trener na terenu. Bolje poznaje rukomet nego većina trenera koje sam srela, a za mene bi bilo ispunjenje sna ako bi jednog dana bila trener Budućnosti. To bi bilo sjajno za klub, jer ima veliko srce i shvatanje rukometa koje bi mnogo donijelo vašoj zemlji. Neću, ipak, previše da se opterećujem sa njom, moram da se posvetim našoj igri. Ukoliko budemo razmišljali samo o svom izdanju i poštovanju dogovora, bićemo blizu pobjede.

• Ko je trenutno bolja igračica - Kristina Neagu ili Bojana Popović?

- Kristina ima ogroman potencijal. U budućnosti može da dostigne nivo na kojem je bilo malo igračica u istoriji rukometa. Ona i Bojana su u ovom trenutku najbolje igračice svijeta i radujem se utakmici između Olčima i Budućnosti, jer ću biti pored terena kad se njih dvije ukrste - diplomatski je zaključila Andersen.

Bonus video: