Pravi test velikih ambicija

Ovo je, inače, treći meč koji će Budućnost igrati u Vilčei u posljednje četiri sezone. Prije tri godine i tri mjeseca, šampion Rumunije je bio prejak, slavio je sa čak 35:22
0 komentar(a)
BUTKO_1, Foto: S.PRELEVIĆ
BUTKO_1, Foto: S.PRELEVIĆ
Ažurirano: 04.02.2011. 23:06h

Od specijalnog izvještača „Vijesti“

U prvoj fazi su rušile sve pred sobom, završile je kao jedina ekipa sa svih šest pobjeda u Ligi šampiona, iako su u grupi bile sa još aktuelnim prvakom Evrope Viborgom i najboljim ruskim timom, Dinamom iz Volgograda.

Sada su na još jednom, možda i najvećem ispitu u dosadašnjem toku sezone - rukometašice Budućnosti sjutra u Rimniku Vilčei igraju sa vječitim rumunskim prvakom Olčimom. Biće to okršaj dva kluba koji su, uz Larvik i Đer, već viđeni učesnici polufinala. Svima je valjda jasno da bi pobjeda u okršaju sa Kristinom Neagu i drugaricama otvorila sva vrata...

- Ovo je utakmica koja može više toga da nam donese nego da nam uzme. Dva boda bi nam bila baš kao kuća, jer računamo da ćemo u Podgorici pobijediti sva tri rivala. Drago mi je što prvi meč igramo upravo sa Olčimom, i to u Rumuniji, da baš na startu izmjerimo snage sa njim - ističe Ana Đokić.

Samo tri dana pred utakmicu, nestrpljivi predsjednik kluba iz Vilčee, odlučio se na promjenu trenera - Anja Andersen je napokon prihvatila poziv iz Rumunije i naslijedila Mađara Petera Kovača. Pitanje je da li će ta šok terapija pozitivno uticati na domaće igračice, ali se pivot Budućnosti ne opterećuje dolaskom legendarne Dankinje.

- Dosta se priča o promjeni trenera, ali to nas konkretno ne interesuje previše. Andersen je došla u srijedu veče, tako da Olčim neće mijenjati svoju taktiku. Bavile smo se dosta njima posljednjih sedmica, ali smo više pažnje obratile na našu igru. Biće dobro ako odradimo kako treba ono što smo uigravale. U svakom slučaju, utakmica je mnogo teška, u kojoj će sve biti neizvjesno do 60. minuta. Odlučivaće nijanse, raspoloženje igračica i kome je dobar dan, a kome ne. Jednostavno, počinje dio Lige šampiona u kome niko nije favorit.

Rumunija je u odluču- jućem meču u drugoj fazi Evropskog prvenstva u Danskoj i Norveškoj savladala Crnu Goru sa 23:21 i tako obezbijedila drugo mjesto u grupi 1. U Olčimu igra većina rukometašica iz te selekcije, dok su gotovo sve crnogorske reprezentativke članice podgoričkog kluba (osim Maje Savić, Sandre Nikčević i Mirjane Milenković). Budućnost je, međutim, jača nego što je bila Crna Gora u Skandinaviji, jer u timu ima Katarinu Bulatović, Draganu Pecevsku, Sanelu Knezović i Đokićevu.

- Evropsko prvenstvo je jedna stvar, Liga šampiona sasvim druga. Ima, naravno, nekih taktičkih stvari koje je crnogorska reprezentacija radila kao Budućnost, kao što su i Rumunke koristile akcije Olčima. Njima su falile neke igračice koje će sada biti tu, kao što ni Pecevska, Sanela, Katarina i ja nismo bile na tom prvenstvu. Dosta toga je drugačije, jer imamo ljevorukog beka, tako da se ne bih previše bavila tom utakmicom iz Danske. Tamo su se igrali mečevi u nizu, a ovdje je samo jedan nedjeljno, tako da je fokus samo na tom jednom duelu.

Šta može da presudi?

- Vraćanje u odbranu je jako bitno, jer Olčim daje puno lakih golova. Drugi element koji može da odluči je igra u defanzivi, na kojoj smo dosta radile. Naravno, sve su to nijanse, neki put i sreća presudi, ali ta dva dijela moramo da odradimo na pravi način - zaključila je Đokićeva.

U prvom meču iste grupe Krim je večeras savladao Ićako sa 30:26 (17:12).

Bojana u centru pažnje

Podgorička ekspedicija je do Rimniku Vilčee putovala preko devet sati, a taj put je obilježio detalj na aerodromu „Otopeni“ u Bukureštu - rumunski novinari su, očito, bili dobro obaviješteni kada stiže prvak Crne Gore, jer su kamermani nekoliko televizija došli da snime dolazak Budućnosti. Naravno, u centru pažnje je bila Bojana Popović, koja je u prošlogodišnjem finalu Lige šampiona u dresu Viborga dala 14 golova Olčimu. Zanimljivo, revanš se igrao upravo u Bukureštu, koji je od Vilčee udaljen 200 kilometara.

Ovo je, inače, treći meč koji će Budućnost igrati u Vilčei u posljednje četiri sezone. Prije tri godine i tri mjeseca, šampion Rumunije je bio prejak, slavio je sa čak 35:22 (u „Morači“ bilo 21:32). Godinu i nekoliko mjeseci kasnije, Podgoričanke su u ovom gradu tražile pobjedu za prolazak u polufinale Lige šampiona, ali nisu imale nikakve šanse - Olčim je slavio sa 31:22.

Bonus video: