Hrvatska potopila „gaučose“, Srbija poklekla u finišu

tek Hrvatska je danas na Argentini iskalila sav bijes zbog slabe igre i samo jednog osvojenog boda u posljednja dva meča u prvoj fazi takmičenja (remi sa Srbijom, i poraz od Danske)
115 pregleda 0 komentar(a)
Rukometaši Hrvatske, Foto: Reuters
Rukometaši Hrvatske, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.01.2011. 22:52h

Da li je uhvatila zalet, ili je samo imala sjajan dan, tek Hrvatska je danas na Argentini iskalila sav bijes zbog slabe igre i samo jednog osvojenog boda u posljednja dva meča u prvoj fazi takmičenja (remi sa Srbijom, i poraz od Danske) – Ivano Balić i drugovi su, jednostavno, „počistili“ najprijatnije iznenađenje dosadašnjeg toka šampionata, sa više nego ubjedljivih 36:18, i ostali u trci za polufinale. Sjutrašnji meč sa Švedskom će, sasvim sigurno, biti presudan za prolaz u borbu za medalje.

Već na poluvremenu (19:6) bilo je jasno da „gaočosi“ neće moći do još jednog iznenađenja, nakon pobjeda protiv Švedske i Slovačke, te remija sa Južnom Korejom. Denis Buntić i Vedran Zrnić su bili najefikasniji u hrvatskom timu sa po sedam golova, Blaženko Lacković je dodao šest. U Argentini se istakao Sebastijan Simonet sa pet golova.

- Odigrali smo odličnu utakmicu. Istina, bilo nam je jako teško juče nakon poraza, nismo se dobro osjećali. No, skupili smo glave, pokazali karakter i to me veseli. Bilo je lijepo gledati utakmicu. Podsjetimo da je ova Argentina pobijedila Švedsku. To je ekipa koja ima kvalitet. No, mi smo od prve sekunde bili maksimalno koncentrisani, igrali smo zrelo i agresivno, jako dobro u obrani. Napad je bio pametan i dug, razvalili smo ih, lijepo je to za nas - riječi su Blaženka Lackovića.

Srbija je više od poluvremena bila bolji rival od domaćina Švedske (u nekoliko navrata je imala dva gola prednosti), igrajući odličnu odbranu, i pametno u napadu, u 47. minutu je bilo 20:20, a onda je uslijedio par „orlova“. Serijom 6:1, Šveđani su u 57. minutu poveli 26:21 i riješili pitanje pobjednika. Kim Ekdal i Niklas Ekberg bili su najbolji kod domaćina sa po šest golova, pošto je prvi imao samo jedan promašaj, a drugi nijedan. U srpskoj selekciji najefikasniji je bio Mirko Vujin sa osam golova.

- Mislim da smo dobro idigrali cijelu utakmicu u odbrani i u napadu, kako smo se dogovorili u svlačionici. Pametno smo rješavali sve situaciije. Moram da ponovim opet da je suđenje bilo na strani Švedske. Veći dio meča igrali smo sa igračem manje. Žal postoji, ali sjutra je novi dan. Sjutra je nova utakmica sa Poljskom. Želimo da pobijedimo i nju i Argentinu. Meč lopta za peto mjesto je izgubljena, ali idemo da ostvarnimo nas cilj zašto smo došli, a to je borba za sedmo mjesto – rekao je bek Srbije Momir Ilić.

U derbiju dana, Danska je porazila Poljsku (28:27). Iako je na kraju pobjeda bila minimalna, Danci su do nje došli zasluženo, jer su vodili od 7. minuta (poveli 3:2) pa sve do kraja, a imali su i sedam golova prednosti (15:8, 29. minut). Poljaci su samo u finišu uspjeli da ublaže poraz. Hans Lindberg je sa šest golova bio najefikasniji u danskom timu, dok su kod Poljaka isti učinak imali Tomaš Tlučinski i Marijuš Jurkijevič.

Njemačka je pokvarila Islandu šanse za polufinale (27:24), dok su sigurne i ubjedljive pobjede ostvarile Francuska protiv Mađarske (37:24), i Španija nad Norveškom (32:27). Špance su do pobjede predvodili iskusni golman Ibanjes Ombrados sa 18 odbrana, i kapiten Iker Romero sa sedam golova, dok se u redovima francuskog tima istakao Nikola Karabatić sa sedam golova.

Glavna runda

Grupa 1

1. kolo: Španija – Norveška 32:27 (15:12), Njemačka – Island 27:24 (15:13), Francuska – Mađarska 37:24 (18:13).

Tabela: Francuska, Španija 5, Island 4, Mađarska, Njemačka 2, Norveška 0

Sjutra: Island – Španija (16), Mađarska – Njemačka (18.15), Norveška – Francuska (20.30).

Grupa 2

1. kolo: Hrvatska - Argentina 36:18 (19:6), Srbija – Švedska 24:28 (13:12), Danska – Poljska 28:27 (15:9).

Tabela: Danska 6, Švedska 4, Hrvatska 3, Poljska, Argentina 2, Srbija 1.

Danas: Švedska – Hrvatska (18.15), Argentina – Danska (20.15), Poljska – Srbija (20.15).

Bonus video: