Bojana bez nagrade

U izboru u kojem su učestvovali eksperti, mediji i ljubitelji rukometa, reprezentativka Rumunije je osvojila 25 odsto glasova i slavila ispred Norvežanke Kartin Lunde-Haraldsen sa 23 odsto, dok je Bojana Popović dobila 19
0 komentar(a)
Bojana Popovic 1, Foto: EHF
Bojana Popovic 1, Foto: EHF
Ažurirano: 13.01.2011. 20:21h

Dovela je Crnu Goru do Evropskog prvenstva, bila najzaslužnija što su „crvene” nastup na prvom velikom takmičenju završile na odličnom 6. mjestu, ali joj ni to, ni sjajni rezultati u dresovima Viborga i Budućnosti, nisu donijeli priznanje koje je davno zaslužila. Bojana Popović nije proglašena za najbolju rukometašicu svijeta u 2010. godini, ta nagrada je otišla u ruke Kristine Neagu.

U izboru u kojem su učestvovali eksperti, mediji i ljubitelji rukometa, reprezentativka Rumunije je osvojila 25 odsto glasova, što joj je bilo dovoljno za najveće priznanje u životu. Iza djevojke koja je osvojila bronzu na šampionatu Starog kontinenta bila je Norvežanka Kartin Lunde-Haraldsen sa 23 odsto, dok je Bojana dobila 19. Iza njih su Njemica Grit Jurak (17) i legenda ruskog rukometa Ljudmila Postnova (16).

U muškoj konkurenciji nagrada je pripala Čehu Filipu Jihi, koji je imao tri odsto glasova više od francuskog asa Nikole Karabatića (31 prema 28). Slijede golman Francuske Tjeri Omejer (17), hrvatski pivot Igor Vori (14) i sjajni čuvar mreže Arpad Šterbik (10), koji će danas u duelu sa Bahreinom debitovati za Španiju na velikim takmičenjima.

Neagu i Jiha su prvi rukometaši iz svojih zemalja koji su dobili ove nagrade. IHF je to priznanje ustanovio 1988. godine, kada su najbolji bili Veselin Vujović i Svetlana Kitić.

U posljednje vrijeme izbor je izgubio na značaju, jer glasovi navijača mnogo odlučuju. To je sigurno pomoglo i 22-godišnjoj Rumunki i šest godina starijem Čehu, posebno Jihi, jer nije imao rezultate kao Omejer ili Karabatić, ali je glasačka mašina i u njegovom, i u slučaju Neagu, uradila svoje...

Bonus video: