Fajnl-for je predaleko: Budućnost u "Morači" poražena od Vajpersa

Norvežanke slavile 24:19
2876 pregleda 0 komentar(a)
Anđela Bulatović u duelu sa Norvežankama, Foto: Luka Zeković
Anđela Bulatović u duelu sa Norvežankama, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 07.04.2019. 21:15h

Peti fajnl-for Lige šampiona ostaće, gotovo je sigurno, neispunjeni san rukometašica Budućnosti. Tim Dragana Adžića se lavovski borio, ali je na kraju morao da prizna poraz od znatno kvalitetnijeg, spremnijeg i jačeg protivnika - u prvom meču četvrtfinala, Podgoričanke su u „Morači” izgubile od norveškog Vajpersa 24:19.

Revanš je za pet dana u Kristijansandu, zna se da „plave” uvijek igraju bolje drugi meč sa istim rivalom, ali bi bilo čudo da tim čije ime u prevodu znači „zmije” izgubi ogromnu prednost...

U odsustvu Milene Raičević, bilo je jasno da će se Budućnost mučiti u napadu, jer je njena kreativnost bila neophodna da bi se došlo do najlakšeg načina da se savladala legendarna Katrine Lunde - da se lopta spušta na pivote i krila. Adžićev tim to nije uspio sve do 26. minuta, kada je Tatjana Brnović primila prvu loptu i smanjila na 10:7.

Lunde je do tada već zaustavila šest šuteva (četiri sa bekovskih pozicija, kontru Itane Grbić i pokušaj Nine Bulatović nakon utrčavanja na crtu), a odbranila je i sedmerac. Zahvaljujući njoj, kao i sjajnoj 20-godišnjakinji Heni Rejstad, Vajpers je serijom 5:0 preokrenuo na 7:3 i nakon toga imao zicer Malin Aune, ali je Marina Rajčić sjajno osjetila da će je desno krilo lobovati i uhvatila loptu.

Budućnost je u finišu poluvremena počela da igra znatno bolje u odbrani, nije dozvolila nijedan lak šut Norvežankama, zbog čega nije primila nijedan gol u završnih sedam minuta. I taj posljednji je bio nakon kontre i izgubljene lopte Matee Pletikosić... Nažalost, u 20. minutu se povrijedila Grbićeva, koja je iznijeta sa terena nakon sudara sa Martom Tomac, a možda je baš ona bila najbolje rješenje za srednjeg beka.

Podgoričanke su do velikog odmora smanjile na 10:8, da bi u nastavku samo još jednom prišle na tu razliku. Tada je opet na scenu stupila supertalentovana Rajstad i svojim petim i šestim golom opet povisila na četiri razlike (13:9). I sve je dala iz igre, jedan više od cijelog protivničkog tima (četiri bila iz sedmeraca).

Ubrzo je bilo i minus pet, a novi odličan period igre u odbrani nije iskorišćen u napadu.

Zapravo, to nije dala Lunde - pri rezultatu 16:13 za svoj tim, živa legenda svjetskog rukometa je odbranila zicere Eme Ramusović i Brnovićeve, kao i šut Jaukovićeve sa devet metara.

Nakon tajm-auta Ole-Gustava Gjekstada, Žanet Kristijansen je pronašla put do mreže, potom je Pletikosićeva izgubila još jednu loptu, a Silje Vade iz kontre vratila plus pet (18:13) i praktično riješila pitanje pobjednika.

Čini se i putnika u Budimpeštu na fajnl-for, jer Budućnost bez Raičevićeve i Grbićeve jako teško može da nadoknadi ogroman minus za pet dana u Kristijansandu...

BUDUĆNOST - VAJPERS 19:24 (8:10)

Podgorica - Dvorana „Morača“. Gledalaca: 1.800. Sudije: Marin i Garsija (Španija). Sedmerci: Budućnost 6 (5), Vajpers 4 (3). Isključenja: Budućnost 8, Vajpers 8 minuta. Crveni karton: Rajstad (Vajpers) u 60. minutu (3X2).

Budućnost: Rajčić (6 odbrana i sedmerac), ZOKEBI DE PAULA (dvije odbrane), Babović, JAUKOVIĆ 5, A. BULATOVIĆ 1, Laslo 2 (2), Knežević, Godeč, Premović 2 (2), K. BULATOVIĆ 4 (2), BRNOVIĆ 2, N. BULATOVIĆ, Pavićević 1, Ramusović 1, GRBIĆ, Pletikosić 1.

Vajpers: Fagerhajm, LUNDE (13 odbrana i sedmerac), Olsen, ARNCEN 3, Refsnes, AUNE 1, Moraiš, KRISTENSEN 2, JOHANSEN 1, VADE, Suland 4 (3), Kristijansen 5, Tomac, Itereng 1, RAJSTAD 6, Naes-Andersen 1.

Bonus video: