Generacija koja vraća nadu u budućnost CG rukometa

1554 pregleda 0 komentar(a)
Selektor kadeta Brano Božovi, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Selektor kadeta Brano Božovi, Foto: Stefan Ivanović/RSCG

Godinama crnogorski rukomet nikako da se oslobodi „mrlje”, jer nijedna mlada selekcija u muškoj konkurenciji nikada nije izborila nastup na velikim takmičenjima.

Kraj crnog niza se nazire, s obzirom na to da će kadeti naredne godine na Evropskom šampionatu B divizije pred svojim navijačima pokušati da se domognu 1. mjesta i vize za elitu.

Talentovana generacija, koju sa klupe vodi Brano Božović, iz meča u meč nagovještava da ima sve što je potrebno za taj uspjeh. „Crveni” su u februaru osvojili srebro na Mediteranskom prvenstvu u Egiptu, i to nakon što su u finalu ispustili trijumf protiv velesile Francuske (28:27), a nedavno su blistali i na turniru u Istanbulu.

U najvećem gradu u ovom dijelu planete su savladali vršnjake iz Rumunije i Turske (2002. godište), a izgubili su samo od dvije godine starije domaće selekcije.

- Sve tri utakmice su bile fantastične, pogotovo treća, iako smo izgubili golom razlike. Turci su nam i prije meča rekli da nećemo pobijediti, da moraju da osvoje i da će vjerovatno biti odluka koje nam neće odgovarati. Poveli smo 5:0, igrali odlično, ali nismo mogli da dobijemo - ističe Božović.

Dugogodišnji trener Budvanske rivijere, koji je i otac seniorskog reprezentativca Miloša Božovića, ne želi da diže u visine talentovanu generaciju.

- Momci imaju potencijal, ali moraju još puno da rade. Dobro je da prihvataju šta im se kaže i da napreduju. Mislim da se rukomet vraća gdje mu je mjesto, jer mi Crnogorci imamo veliki potencijal i srce za ovaj sport. Kada smo igrali sa Francuskom u finalu Mediteranskog prvenstva, njihov selektor mi je rekao da je mogao da bira između 20.000 rukometaša u tom godištu, pa je ostao u čudu kada sam mu kazao da kod nas ima samo 42 igrača u tom uzrastu - napominje Božović.

Kadeti će igrati na nezvaničnom prvenstvu Evrope, Partile kupu u Švedskoj, početkom jula, a moguće je da će se sresti i sa nekim starijim reprezentacijama iz regiona. Krajnji cilj je Evropsko prvenstvo B divizije naredne godine.

- Želja nam je da osvojimo 1. mjesto naredne godine i uđemo u A diviziju. Kada jednom uđemo u elitu, teško je ispasti - zaključio je Božović.

Bonus video: