"Lavice" moćne u Poljskoj, viza za završnicu već obezbijeđena

Izabranice Pera Johansona imaju maksimalan učinak poslije tri kola, uoči duela sa Poljakinjama u Bijelom Polju u subotu od 18 sati
85 pregleda 9 komentar(a)
Milena Raičević, Foto: Filip Roganović
Milena Raičević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 21.03.2018. 18:22h

Na papiru najteži meč u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo je odrađen rutinski - rukometašice Crne Gore su se poigravale sa Poljskom u Gdinji, slavile sa 26:20 i već na polovini kvalifikacija ne samo obezbijedile plasman u Francusku, nego praktično i osigurale 1. mjesto u grupi 2.

Čelna pozicija će, u to niko i ne sumnja, biti potvrđena u subotu u duelu sa istim rivalom u Bijelom Polju.

I prije meča je bilo jasno da tim koji u svom sastavu ima svega tri internacionalke, i to samo jednu poznatu (Karolinu Kudlač-Gloc), ne može da prijeti ekipi sa osam evropskih šampionki iz Beograda 2012. godine.

Kako je utakmica odmicala, razlika u klasi je sve više dolazila do izražaja, pa je u 14. minutu bilo plus tri (6:3). Za to je i te kako zaslužna bila i Marina Rajčić, koja je „vadila” saigračice nakon grešaka u napadu i branila zicere Poljakinjama u kontrama.

Selektor domaćih Lešek Krovicki je promjenom bekova nakratko zbunio odbranu „lavica”, koja nije imala rješenja za Silviju Lisevsku i Joanu Kozlovsku, pa je Poljska nekoliko puta prišla na minimalni zaostatak.

To je natjeralo Pera Johansona da pozove igračice na kratkotrajni odmor, nakon čega je ponovo postavljen bedem ispred Rajčićeve, koja je u posljednjih šest minuta prvog poluvremena čuvala mrežu netaknutom.

Na suprotnoj strani su redom pogađale Majda Mehmedović, Jovanka Radičević, Katarina Bulatović i Milena Raičević za velikih plus pet na poluvremenu (14:9).

Mehmedovićeva je poslije pogotka za 11:9 u odbrani dobila neugodan udarac u nos i dosta je krvarila, zbog čega je morala ranije da završi prvo poluvrijeme, ali je počela drugo.

Agonija Poljske u napadu se nastavila i nakon odmora, pa je na početku 36. minuta Đurđina Jauković prvim golom donijela sedam razlike (16:9).

Tek nakon toga, Kudlač-Gloc je prekinula crni niz i iz brzog centra dala prvi pogodak za svoj tim nakon 11 minuta i 20 sekundi.

Šest golova minusa u toj „rupi” Poljska nikako nije mogla da nadoknadi, pa je samo bilo pitanje kolika će biti konačna razlika...

„Lavice” su nekoliko puta stizale do devet golova prednosti, pa je Johanson u finišu mogao da odmori najbolje igračice, što je Poljska iskoristila da izbori dostojan poraz.

Sekundu prije kraja viđen je i najljepši detalj na utakmici - Ivona Pavićević je tzv. „zavrtaljkom” savladala Adrijanu Plaček i na pravi način stavila tačku na odlično izdanje Crne Gore.

Poljska - Crna Gora 20:26 (9:14)

Gdinja - Dvorana „Vidoviskova”. Gledalaca: 1.700. Sudije: Nastase i Stanku (Rumunija). Sedmerci: Poljska 3 (2), Crna Gora 5 (4). Isključenja: Crna Gora 8 minuta.

Poljska: Kordovijecka, PLAČEK (devet odbrana i sedmerac), Gorna, Mihalov, Rošak, GŽIB 3 (1), KUDLAČ-GLOC 5, JANIŠEVSKA, Zavistovska, ZIH, DRABIK 1, Kozlovska 1, Lisevska 5 (1), Šaravaga 1, AHRUK 3, Urtnovska 1.

Crna Gora: RAJČIĆ (14 odbrana i sedmerac), Nenezić (jedna odbrana), RADIČEVIĆ 5, JAUKOVIĆ 2, BRNOVIĆ, A. Klikovac, Ujkić, Premović, K. BULATOVIĆ 3, Pavićević 1, B. Klikovac, MEHMEDOVIĆ 6, Despotović, A. Bulatović, RAIČEVIĆ 8 (4), Grbić 1.

Bonus video: