Preko Mosta do Japana

Rukometašice Crne Gore počele pripreme za utakmice sa Češkom u baražu za Svjetsko prvenstvo. Prvi meč se igra 31. maja u Mostu, revanš 5. juna u Nikšiću
1234 pregleda 0 komentar(a)
Želi na peto Svjetsko prvenstvo i treće Olimpijske igre: Jovanka Radičević, Foto: Uros Hocevar / kolektiff
Želi na peto Svjetsko prvenstvo i treće Olimpijske igre: Jovanka Radičević, Foto: Uros Hocevar / kolektiff

Da bi došle do Japana, i to ne jednom, već dva puta, rukometašice Crne Gore moraju da pređu preko Mosta. I to ne običnog, već grada u Češkoj, gdje će posljednjeg dana maja igrati prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo.

Od tog, i duela 5. juna u Nikšiću, zavisi budućnost reprezentacije - uspjeh u baražu ne donosi samo nastup na decembarskom planetarnom šampionatu u Kumamotou, već i približava „lavice” najbitnijem takmičenju, Olimpijskim igrama u Tokiju naredne godine. Tim Pera Johansona je juče počeo pripreme za duele sa Čehinjama, koji zbog povreda neće igrati Milena Raičević i Tatjana Brnović.

- Češka je dobra, iskusna ekipa, koja je dobro odigrala dva posljednja šampionata i dugo je zajedno. Nismo u poziciji da potcjenjujemo rivala, a djevojke znaju da su ovo najvažnije kvalifikacije u posljednjih nekoliko godina. U 25 godina koliko sam trener naučio sam da je najbolji tim onaj koji imaš, zato više nećemo pričati o povredama. ‘Odraćemo’ se u ovih šest dana do prve utakmice i otići u Češku da pobijedimo. Ne idemo tamo da nešto branimo, već da trijumfujemo, a onda se nadamo da će publika doći u Nikšić da nam pomogne - rekao je švedski stručnjak.

Selektor „lavica” je apostrofirao kolika je važnost mečeva sa Češkom.

- Za nas sada postoje samo ove dvije utakmice. I ja sam tu, kao i ove djevojke, zato što želimo da igramo Olimpijske igre. Zbog toga moramo da odemo prvo na Svjetsko prvenstvo i da u narednih godinu i po budemo uspješni - poručio je Johanson i uvodni dio izlaganja završio rečenicom na crnogorskom jeziku: „To je to”.

Crna Gora je izgubila samo prvi meč od Češke, i to davne 2006. godine (24:23), a dobila je preostalih pet duela. Posljednji je bio 2016. na Evropskom prvenstvu u Švedskoj, kada je podmlađena ekipa Dragana Adžića savladala izabranice Jana Bašnija 28:27.

- Dugo godina su zajedno i imaju jednu veliku zvijezdu, Luzumovu. Tu je i dobar lijevi bek iz Erda, Jerbakova, solidna krila... Disciplinovan je tim, koji je imao neke uspjehe, jer igra kolektivno. Nema igračice u najvećim svjetskim klubovima, osim Knedlikove u Đeru, ali su veoma čvrste. Gledao sam utakmicu Crna Gora - Češka na Evropskom prvenstvu 2016. godine, gledaću je opet. Češka odlično vuče kontre, vrlo je disciplinovana u napadu i solidna u odbrani. Nisu sve iste igračice kao tada, ali je ista struktura i selektor - zaključio je Johanson.

Prvi meč u Mostu igra se 31. maja u 20.10 časova.

„Nikšić nikada nije iznevjerio reprezentaciju”

Đurđina Jauković je napomenula da su se ona i ostale reprezentativke iz Budućnosti nakon ispadanja iz Lige šampiona u potpunosti posvetile baražu za Svjetsko prvenstvo.

- Zna se koliko nam ove utakmice znače, ali ne bi trebalo da stvaramo sebi pritisak. Češka je kvalitetna reprezentacija, predvodi je Luzumova, koja duži niz godina igra Ligu šampiona na vrhunskom nivou. Nadam se da ćemo ostvariti povoljan rezultat na prvoj utakmici i da ćemo revanš u Nikšiću igrati pred punom dvoranom - rekla je mlada Nikšićanka, koja nema dilemu da će atmosfera u njenom gradu biti fenomenalna.

- Veoma mi je drago što ću igrati u svom rodnom gradu. Sve djevojke su bile srećne kada smo saznale da se igra u Nikšiću, jer znaju da nikada nije iznevjerio reprezentaciju. Sigurna sam da ćemo prvi put osjetiti takvu atmosferu u Crnoj Gori.

Milena je naš mozak, igraćemo za nju i Tanju

Jovanka Radičević ističe da je najvažnije da Crna Gora izbori plasman na svoje peto Svjetsko prvenstvo, kako bi ispunila krajnji cilj - treći nastup na Olimpijskim igrama.

- Znamo šta je naš cilj - Tokio. Češka je izuzetno kvalitetna i ima odlične igračice, a svako ima dodatni motiv da igra protiv nas, jer smo osvojile Evropsko prvenstvo i srebro na Olimpijskim igrama. Moramo da budemo pametne i disciplinovane, jer nemamo dvije ključne igračice. Ali, kada je natježe, uvijek smo pokazivale karakter i vjerujem da će se to dogoditi i sada - istakla je kapitenka „lavica”.

Zbog povrede nema prve pivotkinje Tatjane Brnović, kao i glavne organizatorke igre Milene Raičević, koju će na poziciji srednjeg beka mijenjati Jelena Despotović, Itana Grbić i Anđela Bulatović.

- Nama je svaka igračica jako bitna i sigurno da će se Milenin izostanak osjetiti, jer je bila vođa na terenu i mozak ekipe u napadu. Moramo to da ostavimo po strani i nije važno ko će biti na Mileninom mjestu - Anđela, Jelena ili Itana. Važno je da ispoštujemo dogovor i budemo disciplinovane. Moramo da odigramo za Tanju i Milenu i omogućimo im da se nađu na još jednoj velikoj smotri - poručila je Radičevićeva.

Bonus video: