"Lavice" traže dvije karte za Japan

U prvom meču baraža za Svjetsko prvenstvo, rukometašice Crne Gore večeras (20) gostuju Češkoj. Pobjeda u dvomeču bi ih odvela u Kumamoto, ali i približila Olimpijskim igrama u Tokiju
2757 pregleda 1 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Nikola Zindović
Rukometašice Crne Gore, Foto: Nikola Zindović

Od 2010. godine, kada su izborile plasman na svoje prvo veliko takmičenje, Evropsko prvenstvo u Danskoj 2010. godine, rukometašice Crne Gore nisu propustile nijednu veliku smotru.

Na sjeverozapadu Češke, u gradu Most, večeras (20 časova) počinje bitka za dva takmičenja čiji će domaćin biti Japan - decembarsko Svjetsko prvenstvo u Kumamototu i, mnogo bitnije, Olimpijske igra u julu i avgustu sljedeće godine u Tokiju. Da bi se treći put pojavile na OI, „lavice” moraju prvo da stignu do planetarnog šampionata, zbog čega večerašnja utakmica i revanš u srijedu u Nikšiću imaju ogromnu važnost...

- Češka je veoma jaka ekipa, najjača koju smo mogle da dobijemo iz 2. šešira. Ima dobre igrače, pogotovo na bekovskim pozicijama, ali smo se na pravi način posvetile ovom baražu, svjesne da nam ovo donosi mnogo stvari. Ući ćemo maksimalno u meč i pokušati da ostvarimo pozitivan rezultat - istakla je Anđela Bulatović.

Protivnici se mijenjaju, ali ne i razmišljanje o tome šta je najjače oružje Crne Gore.

- Adut nam je jaka odbrana, iz koje možemo da vučemo kontre, a bitno je da budemo i strpljive u napadu. Sada nam je u mislima samo ova utakmica, kad se završi razmišljaćemo o utakmici u Nikšiću - jasna je 32-godišnja Podgoričanka.

Djevojka koja je godinama nezamjenljiva članica nacionalnog tima će se baš protiv Češke u Nikšiću oprostiti od rukometa.

- Ne bi bilo ljepšeg kraja karijere od obezbjeđivanja Svjetskog prvenstva. Nadam se da ćemo sve završiti na pozitivno, mnogo bi mi značilo da se na pravi način oprostim od rukometa - rekla je Bulatovićeva.

Per Johanson ne može da računa na glavnu organizatorku igre, Milenu Raičević, kao ni na prvu pivotkinju Tatjanu Brnović, ali se čini da je u još većem problemu Jan Bašni - nema Ivete Luzumove, ubjedljivo najbolje igračice Češke. I pored toga, opuštanja nema.

- Čeka nas jako teška utakmica, ali smo sve analizirale kako bi trebalo i trenirale dobro. Nadam se da će odbrana biti dobra, kako bismo dale lake golove. Češka ima kvalitetne igračice na svim pozicijama, od beka šutera Jerbakove, do brzih krila, tako da nam neće biti lako - istakla je Ljubica Nenezić.

Učešće na petom šampionatu svijeta, tj. 12. velikom takmičenju, imperativ je i zbog činjenice da bi neuspjeh u baražu sa Češkom označio i kraj nada za odlazak u Tokio na Olimpijske igre.

- Sve smo svjesne koliko nam je bitna ova utakmica i nadam se da će sve proći u najboljem redu - zaključila je 22-godišnja golmanka, koja je nakon dvije sezone u turskom Kastamonuu potpisala za rumunsku Bistricu.

Bonus video: