"Lavice" nemaju izbora: Meč od kojeg sve zavisi

Rukometašice Crne Gore večeras (20.15) u Nikšiću igraju protiv Češke revanš baraža za Svjetsko prvenstvo u Japanu. Jure trijumf od tri gola razlike, jer su u Mostu izgubile 26:24
3677 pregleda 1 komentar(a)
Pobjeda od bar tri gola razlike vodi u Japan: Rukometašice Crne Gore, Foto: Uros Hocevar / kolektiff
Pobjeda od bar tri gola razlike vodi u Japan: Rukometašice Crne Gore, Foto: Uros Hocevar / kolektiff

Otkada su se 2010. domogle vize za svoje prvo veliko takmičenje, Evropsko prvenstvo u Danskoj i Norveškoj, rukometašice Crne Gore nisu igrale značajniju utakmicu u kvalifikacijama. Između „lavica” i 13. uzastopnog velikog takmičenja stoji Češka, koja je prvi meč baraža za Svjetsko prvenstvo u Japanu dobila 26:24.

Večerašnji obračun u Nikšiću (20.15 časova) još više dobija na značaju kada se zna da samo učesnici decembarskog planetarnog šampionata imaju šansu da se na ljeto naredne godine opet nađu u Japanu, i to na mnogo bitnijem takmičenju - Olimpijskim igrama. Cilj Jovanke Radičević i drugarica je da se treći put zaredom nađu na najvećoj sportskoj smotri, da poprave utisak iz Rio de Žaneira, možda čak i pokušaju da ponove uspjeh iz Londona, zbog čega je duel sa Čehinjama za njih utakmica svih utakmica.

Klasa je na strani tima Pera Johansona, koji uz pomoć publike može i mora da „debelo” premaši minus iz Mosta...

- Izgubile smo dva razlike prvi meč, ali smo na analizama vidjele da nismo bile na maksimalnom nivou. Znamo sa kojih nam strana prijeti opasnost, da je Češka izuzetno kvalitetna na svim pozicijama, ali vjerujem u svoju reprezentaciju, jer imamo iskustvo igranja ovakvih utakmica. Svjesne smo da će nam atmosfera u Nikšiću biti prednost, to će nam biti dodatni motiv - istakla je Radičevićeva.

Kapitenka Crne Gore je svjesna da je prije pet dana njen tim podbacio u onom u čemu je najjači - u odbrani.

Neophodno je da je odigra kako najbolje što zna, jer u napadu fali kreacije zbog povrede Milene Raičević.

- Moramo da igramo odbranu mnogo bolje nego u Češkoj, jer u nekim situacijama nismo reagovale kako znamo. Sigurna sam da će nas ponijeti želja i atmosfera, jer će dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Crna Gora u ovom sastavu zaslužuje da se nađe na Svjetskom prvenstvu - jasno je najbolje desno krilo Lige šampiona.

Johanson ne bježi od proklamovanog cilja - Olimpijskih igara u Tokiju, a prva prepreka na tom putu je tim Jana Bašnija. Kvalitet je na strani „lavica”, ali u petak se to nije previše osjetilo na terenu. Naprotiv.

- Nekoliko posljednjih dana smo proveli u gledanju prve utakmice u Češkoj. Bilo je dobrih stvari, ali i dosta loših. Pokušaćemo da ponovimo to što smo dobro radili, ali moramo da odigramo bolje nego u prvom susretu da bismo pobijedili - ističe 48-godišnji Šveđanin.

Čovjek koji je vodio Crnu Goru do 6. mjesta na Svjetskom prvenstvu Njemačkoj i 9. na EHF Euru u Francuskoj zna šta njegove izabranice moraju da unaprijede u odnosu na prvi meč.

- Odbrana će uvijek biti ključ za ovaj tim, a ona nije bila dobra u Češkoj. To mora da se popravi, moramo da odigramo mnogo bolje da bismo bili uspješni - naglasio je Johanson.

Atmosfera u dvorani je plus

U Nikšiću su odigrane nezaboravne utakmice rukometaši i košarkaši Crne Gore, koji su uz ogromnu podršku sa tribina upisali neke od najvažnijih pobjeda u istoriji. Publika bi trebalo i večeras da ispuni dvoranu i bude osmi igrač „lavica”.

- To je motiv za sve nas, očekujemo punu dvoranu, kao što je uvijek u Nikšiću. Nismo zadovoljne prvom utakmicom, bilo je dosta grešaka i sigurno možemo mnogo bolje. To smo analizirale i spremno dočekujemo revanš - poručila je 22-godišnja Nikšićanka Đurđina Jauković.

Slično razmišlja i Jelena Despotović.

- Mnogo će nam značiti podrška. Jedva čekamo da počne meč, ali to ne smije da nas dekoncentriše, već od 1. minuta moramo jako da krenemo. Odbrana nam je bila najveći problem na prvoj utakmici, probaćemo da ispravimo greške koje smo pravile - naglasio je bek mađarskog Debrecina.

Pogledajte: Bakljada na treningu "lavica"

Bonus video: