„Lavovi” nisu dozvolili iznenađenje, meč istine u nedjelju protiv Ukrajine

"Lavovi" moraju da pobijede Ukrajince u posljednjem kolu kvalifikacija kako bi osvojili drugo mjesto u grupi i izborilli učešće na još jednom velikom takmičenju
7884 pregleda 3 komentar(a)
Slavlje crnogorskih rukometaša, Foto: Savo Prelević
Slavlje crnogorskih rukometaša, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.06.2019. 21:39h

Prva prepreka ka Evropskom prvenstvu je savladana, druga će biti mnogo teža - rukometaši Crne Gore su se osvetili Farskim Ostrvima za senzacionalni remi u Podgorici (24:24), savladali ih u danskom Farumu (24:21) i napravili pravu uvertiru pred meč odluke sa Ukrajinom.

U nedjelju od 18 časova u „Morači”, „lavovi” moraju da osvoje bar bod kako bi bili jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz osam grupa. Pobjeda bi ih odvela na 2. mjesto u grupi 8, eventualni poraz u ambis...

Puleni Zorana Roganovića su se dugo mučili sa agresivnom odbranom omalenih Farana. Šuteva sa bekovskih pozicija praktično nije bilo, a i kada jeste bili su neizgrađeni i samim tim lak plijen za bivšeg reprezentativca Velike Britanije na golu domaćih, Nikolasa Sačvela.

Srećom, Miloš Vujović je dao četiri od prvih pet golova Crne Gore, Nebojša Simić bio raspoložen između stativa, pa su momci koji uglavnom igraju za nižerazredne klubove iz Danske, te timove sa Islanda i Farskih Ostrva, samo tri puta vodili.

Na 6:5 je krenula je „lavova” - Marko Lasica je izjednačio, Branko Kankaraš pogodio u napadu sa dva igrača više, a Vujović iz kontri dao svoj peti i šesti pogodak za 9:6 u 24. minutu.

Stevan Vujović je u 28. minutu prvi od bekova pogodio iz igre (80 sekundi prije njega Vasko Ševaljević iskoristio sedmerac) i vratio plus tri (11:8).

Moglo je da bude i četiri razlike, jer su Crnogorci dva puta prekidali posljednji napad Farana, ali su kažnjeni za greške - prvo Miloš Vujović nije uhvatio loptu prije nego što je otišla u aut, a 10-ak sekundi kasnije je nekako došla do Akija Egilsnesa, koji je smanjio na 11:9.

Roi Berg-Hansen je svojim petim pogotkom vratio minimalnu razliku na startu nastavka (10:11), ali je Crna Gora u 35. minutu prvi put stigla do plus četiri (14:10).

Farani su nekoliko puta prišli na minus dva, ali su Vujović svojim 11. i njegov saigrač iz mađarske Tatabanje, Miloš Božović prvim pogotkom, povisili na 21:17.

U finišu se raspucao i Vladan Lipovina, koji je sa dva topovska šuta otklonio sve dileme...

FARSKA OSTRVA - CRNA GORA 21:24 (9:11)

Farum - „Farum arena”. Gledalaca: 500. Sudije: Mitrevski i Todorovski (Makedonija). Sedmerci: Farska Ostrva 5 (3), Crna Gora 6 (4). Isključenja: Farska Ostrva 16, Crna Gora 8 minuta. Crveni kartoni: Johansen (Farska Ostrva) u 20. (3X2), Simović (Crna Gora) u 34. minutu (3X2).

Farska Ostrva: Skorhajm-Gutesen (odbrana i sedmerac), SAČVEL (devet odbrana i sedmerac), HEJDAL-HILDARSON 2, Egilsnes 4, Nordberg 1, NILSEN-ARKALIĐ 2, BERG-HANSEN 5, JOHANSEN, HALGIRSON, Gunarson-Đurhus 6 (3), Kragesten, Dal-Kristijansen, Sigurbjenson, Simonsen, Krog, SELVIG 1.

Crna Gora: Mijušković, SIMIĆ (13 odbrana i sedmerac), Bakić, ČAVOR, B. Vujović, RADOVIĆ 1, M. VUJOVIĆ 11 (3), SIMOVIĆ, Kankaraš 3, S. VUJOVIĆ 1, Ševaljević 1 (1), BOŽOVIĆ 1, Lasica 1, Anđelić, Grbović 1, Lipovina 4.

Bonus video: