Meč odluke za "lavove": Kad je pala Danska, mora i Ukrajina

Rukometaši Crne Gore sjutra (18 časova) igraju ključnu utakmicu za plasman na Evropsko prvenstvo. Dovoljan i bod protiv Ukrajine, ali puleni Zorana Roganovića žele trijumf u punoj „Morači”
4270 pregleda 0 komentar(a)
Vrijeme je za novu feštu u „Morači”: Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo PRELEVIC
Vrijeme je za novu feštu u „Morači”: Rukometaši Crne Gore, Foto: Savo PRELEVIC

U areni gdje je 10. aprila ove godine pala trenutno najjača svjetska rukometna nacija, rukometaši Crne Gore će se za plasman na Evropsko prvenstvo u Švedskoj, Norveškoj i Austriji boriti sa selekcijom koja veliko takmičenje nije vidjela od 2010. godine.

A kad su već srušili veliku Dansku, zašto sjutra (18 časova) u „Morači” ne bi savladali i Ukrajinu i preoteli joj 2. mjesto u grupi 8.

Jasno je da su „lavovi” u odličnoj poziciji, da bi viza za četvrto uzastopno EP morala da se ugrabi, ali je činjenica da je najteže riješiti unaprijed dobijene utakmice. Jednu takvu dužnost su obavili u četvrtak protiv Farskih Ostrva (24:21) i ubijeđeni su da će se sjutra radovati sa svojim navijačima...

- Osvetili smo se Faranima za izgubljeni bod i sada držimo sudbinu u svojim rukama. Vjerujem da ćemo uz pomoć navijača savladati Ukrajinu i zasluženo izboriti plasman na Evropsko prvenstvo - istakao je Marko Lasica.

Nisu Ukrajinci nimalo naivni, ali ni selekcija od koje bi Crna Gora trebalo da se plaši u „Morači”.

- Ukrajina je solidna reprezentacija, godinama igra isto. Ima visoke, jake igrače, koje predvodi iskusni lijevi bek Ostrouško, tu je i odlično lijevo krilo iz Motora, kao i još nekoliko rukometaša tog kluba. Mi smo brži i trebalo bi da to iskoristimo, da iz kontri dajemo lake golove - jasan je Lasica.

Desno krilo Bešiktaša je na kraju poentiralo:

- Ako smo dobili Dansku, a ne možemo da savladamo Ukrajinu, onda ne bi ni trebalo da idemo na Evropsko prvenstvo. Ubijeđen sam, ipak, da će sve biti u redu i da ćemo zajedno sa navijačima slaviti plasman na šampionat Evrope.

Miloš Božović, jedan od heroja istorijske pobjede nad Danskom (32:31), ističe da ekipa nije pod pritiskom pred završni meč u kvalifikacijama.

- Ne bih rekao da ima tenzije, već prije pozitivne nervoze ili treme. Svi jedva čekamo taj meč, razmišljali smo i radili dosta na pripremi ove utakmice već poslije dvomeča sa Danskom. Očekujemo punu „Moraču” i mnogo bolju partiju nego protiv Farana - iskren je lijevi bek mađarske Tatabanje.

Crna Gora je od sjutrašnjeg rivala u Sumiju izgubila 29:24, ali je dugo bila u igri bar za bod.

- Srednji bek Kiriljenko je nizak i brz, pa može da bude nezgodan našoj odbrani. Ubijeđen sam da se ostali baš i neće snaći, jer je naš sistem nepovoljan za te visoke, teške bekove, na kojima oni baziraju igru. Ubijeđen sam da će ta taktika uroditi plodom - jasan je Božović.

Ovu generaciju „lavova” već dugo prati prefiks talentovana. Jedan od dvojice Budvana u timu Zorana Roganovića kaže da je vrijeme da se to promijeni.

- Uradićemo sve što je neophodno da pobijedimo i odemo kao drugi iz grupe na Evropsko prvenstvo. Ne razmišljamo ni o čemu drugom, želimo da dokažemo svima oko nas i nama samima da je naše vrijeme sad. Nismo više klinci, imamo svi bar 24-25 godina i želimo konačno nešto da uradimo, ne samo da odemo na prvenstvo. Ova ekipa nije ista prije i poslije meča sa Danskom, trebalo bi da zadržimo taj mentalni sklop i nivo samopouzdanja. Moramo to da gajimo i da, na kraju krajeva, dokažemo taj talenat o kojem svi pričaju - zaključio je 24-godišnjak koji je igrački odrastao u Sijudad Realu i Valjadolidu.

Miloš Vujović pod velikim znakom pitanja

Pobjeda nad Farskim Ostrvima je odnijela i veliku „žrtvu” - u finišu utakmice u danskom Farumu povrijedio se Miloš Vujović. Prvo lijevo krilo „lavova” i najbolji strijelac Prve lige Mađarske je sinoć snimio skočni zglob desne noge, a prve prognoze su da neće moći da igra protiv Ukrajine.

Vihorni Cetinjanin, koji je protiv Farana dao 11 golova, učiniće sve da bude spreman.

- Radiću terapije u ova dva dana i uradiću sve da budem spreman, ali je moj nastup pod velikim znakom pitanja - priznao je „Vijestima” 25-godišnji rukometaš Tatabanje.

Bonus video: