Vrijeme je za riku „lavova”

"Siguran sam da ćemo poslije utakmice biti potpuno iscijeđeni, da nikome neće ostati ni djelić snage, jer ćemo dati sve od sebe"
4487 pregleda 8 komentar(a)
Preko Ukrajine mogu do četvrtog uzastopnog učešća na evropskim prvenstvima: Rukometaši Crne Gore -, Foto: Filip Roganović
Preko Ukrajine mogu do četvrtog uzastopnog učešća na evropskim prvenstvima: Rukometaši Crne Gore -, Foto: Filip Roganović

Jun neparnih godina u posljednje vrijeme je rezervisan za velike rukometne fešte u Crnoj Gori. Sve je počelo 12. juna 2013. kada su „lavovi”, u pretposljednjem kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Danskoj, u grotlu „Morače” savladali Njemačku (27:25) i obezbijedili drugo uzastopno veliko takmičenje.

Dvije godine kasnije, tim tadašnjeg selektora Ljubomira Obradovića je 14. juna u dalekom Rejkjaviku izgubio od Islanda (34:22), činilo se u nebitnom duelu, jer je status najbolje trećeplasirane selekcije praktično bio osiguran. Ali, sudbina se umalo poigrala sa njima - BiH je u Brondbiju držala „u šahu” Dansku i imala napad sedam na pet da izbori remi i eliminiše Crnu Goru sa EP u Poljskoj. Srećom, Josip Perić je, iako je bio sam kao duh, sa sedam metara šutirao pored gola i izazvao veoma jake emocije u hotelu „Velir” u Hafnarfjorduru... Najuzbudljivije je bilo 2017. godine - 14. juna se Crna Gora u Nikšiću poigravala sa Švedskom (28:24), ali je za vizu za EP u Hrvatskoj morala da čeka još tri dana, jer je Rusija devet sekundi prije kraja postigla gol za pobjedu u Slovačkoj (25:24). Puleni Dragana Đukića su u najvećoj zemlji na svijetu gubili 16:11, ali su na krilima fenomenalnog Miloša Božovića stigli do remija (27:27) i vize za Hrvatsku.

I ovog juna sve se rješava na jednoj utakmici, i opet u „Morači”, kao prije šest godina. Rival je Ukrajina, protiv koje je timu Zorana Roganovića dovoljan i bod, ali remi nikoga u timu ne zanima. - Ne. Razmišljamo samo o pobjedi, kalkulacije nas ne zanimaju - jasno je odgovorio Mirko Radović na pitanje da li bi se zadovoljio neriješenim rezultatom.

U ljetnjem paklu dvorane gdje su padali velikani svjetskog rukometa Švedska, Njemačka i Danska, Crna Gora bi protiv svake selekcije imala šansu za pobjedu. Protiv Ukrajine je favorit, jer ima veći rejting, talentovanije igrače, sjajnu podršku sa tribina... Uostalom, ako ne može da eliminiše selekciju koja veliko takmičenje nije vidjela od januara 2010. godine, onda i ne zaslužuje da bude na prvom šampionatu Starog kontinenta sa 24 učesnika.

- Sve je u našim rukama. Dobro smo se pripremili i mislim da ćemo pobijediti, što nam je i neophodno. Uz pomoć publike možemo do trijumfa i mislim da je to najbolji mogući način da se završe kvalifikacije - da dobijemo Ukrajince i zajedno sa navijačima proslavimo uspjeh - jasan je Vladan Lipovina.

Roganovićev tim se prije tri dana namučio sa Farskim Ostrvima u Farumu, ali je slavio 24:21. Ukrajinci imaju mnogo veći rejting, ali će njihov stil igre mnogo više odgovarati Crnoj Gori. - U pitanju su različite ekipe. Ukrajinci su fizički dominantniji i moramo da igramo brže protiv njih, ali mislim da će nam oni više ležati od Farana, bez obzira na važnost utakmice. Odbrana je ključ uspjeha - poručio je Lipovina, novi desni bek povratnika u Bundesligu, Balingena.

Na početku kvalifikacija, budućnost „lavova” je djelovala tmurno. Šokantni remi sa Farskim Ostrvima u „Verdeu” (24:24) i poraz u ukrajinskom Sumiju (29:24) učinili su da četvrto uzastopno učešće na EP djeluje kao nemoguća misija. Ali, upravo je nemoguća pobjeda, ona nad Danskom (32:31), sve promijenila. - Bilo je ovo turbuletnih osam mjeseci. Svi se sjećamo šta se pričalo i kako je bilo poslije Farskih Ostrva, a onda smo se izdigli i protiv Danske pokazali pravo lice. Nadam se da ćemo isto uraditi protiv Ukrajinaca. Pozivam publiku da dođe u što većem broju, ona je naš osmi igrač i potrebna nam je. Ovo nam je odlučujuća utakmica i ako damo 100 odsto, i bude vatrena atmosfera, rezultat neće izostati - zaključio je Radović.

Roganović: Neće nam ostati ni djelić snage

Trenerska karijera Zorana Roganovića traje kratko, a već je iskusio teške trenutke nakon starta kvalifikacija i ekstazu poslije pobjede nad Danskom. Večerašnji trijumf bi mu sigurno bio najdraži...

- Siguran sam da ćemo poslije utakmice biti potpuno iscijeđeni, da nikome neće ostati ni djelić snage, jer ćemo dati sve od sebe. Nadam se da će to biti dovoljno za rezultat koji bi nas odveo na Evropsko prvenstvo - rekao je 41-godišnji Cetinjanin. Za samo tri dana, „lavovi” će odigrati dva meča sa potpuno različitim rivalima, jer su stilovi rukometaša Farskih Ostrva i Ukrajine neuporedivi.

- Farani su iracionalni, u nekim trenucima ne znate šta će da im padne na pamet. Ukrajina je jako ozbiljna ekipa, stara ruska škola, sa igračima koji su tehnički potkovani, visoki, gotovo svaki ima dva metra. Veoma su čvrsti i stameni u odbrani, biće nam jako teško. Crna Gora će meč odluke vjerovatno morati da igra bez Miloša Vujovića. Ako prvi strijelac mađarskog šampionata i Crne Gore u kvalifikacijama (24 gola) ne bude mogao da igra, zamijeniće ga najbolji igrač Prve lige Crne Gore, 18-godišnji Aleksandar Bakić. - Biće borba sa vremenom do tehničkog sastanka, kada moramo da dostavimo spisak igrača. Jako mi je žao kada se bilo koji reprezentativac povrijedi, a Miloš je na gotovo svakoj utakmici naš najbolji strijelac. Nedostajaće nam ako ne bude igrao, ali nemam dilema da mladi Bakić može da preuzme odgovornost - jasan je Roganović.

Bonus video: