Nova fešta u „Morači”: „Lavovi” progutali Ukrajince i izborili EP

Tim Zorana Roganovića slavio 27:21 i preuzeo 2. mjesto u grupi 8
11029 pregleda 10 komentar(a)
Slavlje crnogorskih rukometaša u "Morači", Foto: Zoran Đurić
Slavlje crnogorskih rukometaša u "Morači", Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.06.2019. 20:52h

U oktobru je sve bilo kao košmar, osam mjeseci kasnije je bajka - rukometaši Crne Gore su izborili plasman na četvrto vezano Evropsko prvenstvo, jer su u meču odluke oduvali Ukrajinu (27:21) i preuzeli joj 2. mjesto u grupi 8.

U vreloj „Morači”, gdje u junu 2012. pao kasniji olimpijski vicešampion Švedska, a godinu kasnije i velika Njemačka, „žuto-plavi” nisu imali nikakve šanse.

Selekcija koja je posljednji put na velikom takmičenju nastupila davne 2010. na šampionatu Starog kontinenta u Austriji (od tadašnjeg tima ostali samo Vladislav Ostrouško i Genadij Kamok), već sredinom prvog poluvremena je mogla da odustane i da se nada povoljnom raspletu u ostalim grupama kako bi na EP išla kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Kakav pakao čeka Ukrajince protiv odbrane kojom su maestralno komandovali momci čija imena razlikuju samo dva slova, Nebojša Simić i Nebojša Simović, bilo je jasno već na startu - prvi napad im je trajao 90 sekundi, dva puta je bio na granici pasivnog (prvi prekinuo žuti karton Stevana Vujovića), a završio ga je Stanislav Žukov traljavim šutem pored gola.

U 5. minutu je Miloš Božović pogodio za 2:1, ali je u padu povrijedio lijevo rame i uz bolan izraz je izašao sa terena. Bilo je jasno da se neće vraćati, ali je Roganović imao pravi odgovor u liku Boža Anđelića.

Najniži bek „lavova” se probijao kao od šale kroz odbranu rivala, pogađao, asistirao, pa je u 9. minutu povisio na 5:2, a u 12. je Sergej Bebeško uzeo tajm-aut pri rezultatu 7:3.

Nije pomoglo, jer je Branko Kankaraš dva puta zaredom zatresao mrežu, a zatim i kapiten Vasko Ševaljević za 11:5 u 20. minutu.

Moglo je da bude i ubjedljivije, jer je Simić u ataku gostiju sedam na šest upisao petu odbranu, pa potom pogodio stativu, da bi Aleksandru Bakiću zicer u kontri zaustavio Anton Terjehov.

Malu krizu u napadu je prekinuo Vladan Lipovina, koji je sa tri topovska šuta donio Crnoj Gori ogromnih plus osam na poluvremenu (15:7) i praktično riješio pitanje plasmana na šesto veliko takmičenje.

U drugom dijelu igre su ekipe bile ravnopravne na terenu - „lavovi” su bili svjesni da je posao završen, a Ukrajinci se trudili da izbore što manji poraz, kako bi imali šansu da se kroz iglene uši provuku do prvog Evropskog prvenstva sa 24 selekcije.

Konstatno je bilo od šest do devet razlike, da bi gosti u finišu serijom 3:0 prišli na 25:21, ali su se Lipovina i Kankaraš, a zatim i Mile Mijušković odbranjenim zicerom Dmitru Tjutjuniku, potrudili da osveta za poraz u Sumiju (29:24) bude kompletna...

CRNA GORA - UKRAJINA 27:21 (15:7)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 3.200. Sudije: Bonifert i Olah (Mađarska). Sedmerci: Crna Gora 2 (1), Ukrajina 3 (2). Isključenja: Crna Gora 6, Ukrajina 12 minuta.

Crna Gora: Mijušković (jedna odbrana), SIMIĆ (devet odbrana), Bakić, ČAVOR 5, B. Vujović, RADOVIĆ, M. VUJOVIĆ 4 (1), Simović, Kankaraš 3, S. VUJOVIĆ 2, Ševaljević 4, BOŽOVIĆ 1, Lasica, Anđelić 2, GRBOVIĆ 2, Lipovina 4.

Ukrajina: Terjehov (pet odbrana i sedmerac), KAMOK, Buinjenko, AKIMJENKO 6 (2), KIRILJENKO, Tjutjunik, DENISOV 5, Tilte 1, Horiha, Južbabenko 1, Žuk, GURKOVSKIJ 4, ŽUKOV 2, Burzak, OSTROUŠKO 2, Kubatko.

Bonus video: