Sedmica iz snova za Stefana Čavora - 22 gola iz 24 šuta

Desni bek crnogorske reprezentacije igra fenomenalno u dresu najprijatnijeg iznenađenja najjače lige na svijetu, Veclara - na dva vezana meča postigao po 11 golova iz 12 šuteva
4041 pregleda 0 komentar(a)
Ne umije da promaši: Stefan Čavor na utakmici sa Magdeburgom, Foto: Hsg-wetzlar.de
Ne umije da promaši: Stefan Čavor na utakmici sa Magdeburgom, Foto: Hsg-wetzlar.de

Posljednjih godina krila dominiraju listom strijelaca u Bundesligi, pa nije nikakvo čudo što je najbolje lijevi „krajnji” na svijetu, Uve Genshajmer, poslije sedam kola prvi sa 49 golova. As Rajn-Nekar Levena je, doduše, čak 23 puta zatresao mrežu iz sedmeraca, a samo četiri pogotka manje od njega na kontu ima desni bek Veclara. I to naš čovjek - Stefan Čavor.

Budvanin koji početkom novembra slavi 25. rođendan za sobom ima sedmicu iz snova - prošlog četvrtka je realizovao 11 od 12 šuteva iz igre u pobjedi nad Balingenom Vladana Lipovine (34:33, Cetinjanin devet puta tresao mrežu), da bi potpuno istovjetan učinak imao i prije dva dana u iznenađujućem trijumfu nad jednim od najboljih timova najjače lige na svijetu, Magdeburgom (29:28).

- Ovo mi je vjerovatno najbolja utakmica u dresu Veclara. Jesam i protiv Balingena šutirao 12-11, ali smo sada ipak pobijedili Magdeburg, koji se bori za prve tri pozicije. Odličan je osjećaj, nadam se da će tako i ostati. Ova pobjeda nam je velika, jer nas sada u ligi čekaju teški dueli sa Levenom, Melzungenom i Kilom - istakao je Čavor.

Veclar je najprijatnije iznenađenje Bundeslige, jer je nakon sedam kola peti na tabeli sa devet bodova, koliko ima i aktuelni šampion Flenzburg, sa kojim je remizirao početkom septembra (27:27).

- Iskreno, nismo očekivali ovakav start, jer smo igrali i sa Flenzburgom i sa Magdeburgom. Jedini kiks nam je poraz od Lemga u 1. kolu, sve ostale mečeve smo dosta dosta dobro odigrali. U klubu su prezadovoljni, a u srijedu na čeka meč u Kupu Njemačke sa slavnim Kilom. Biće to veoma težak meč, jer je rival u odličnoj formi, ali ako smo mogli da odigramo dobro protiv Flenzburga i Magdeburga, ne vidim zašto ne bismo i protiv Kila.

Čavoru, naravno, imponuje što je drugi strijelac Bundeslige iza slavnog Genshajmera, mada bi vjerovatno bio prvi da šutira penale.

- Prezadovoljan sam kako igram, nadam da ću ostati u ovoj formi. Imamo odličnu grupu momaka, zajedno radimo, tako i dobijamo, a vjerovatno bih bio prvi strijelac da šutiram sedmerce - uz osmijeh kaže 198 centimetara visoki desni bek.

Ambicije kluba iz grada u pokrajini Hesen su da bude u sredini Bundeslige, a Čavor je nedavno produžio ugovor do 2022. godine. Možda je bilo vrijeme za neki veći klub, ali nije želio da žuri.

- Produžio sam ugovor, jer mi je u ovim godinama najbitnije da igram. Zadovoljan sam klubom, radom, igrama, imam dobru sezonu iza sebe i nadam se da će ova biti još bolja. Imam želju da odem u veći klub, nadam se da će mi se to i ostvariti, ali mi je sada najbitnije da imam veliku minutažu.

Nakon Magdeburga, koji je lani bio treći u Bundesligi, u Veclar u srijedu stiže najveći njemački klub Kil. „Zebre” su apsolutni favoriti, ali se domaći nadaju da mogu do četvrtfinala Kupa Njemačke.

- Novo iznenađenje nije nemoguće. Prije dvije godine smo dobili Kil i kući i u gostima, sigurno imaju respekt prema nama, a veliki adut nam je i odlična publika. Nadam se da ćemo imati dan kao protiv Magdeburga, a sve je moguće ako budemo ravnopravni do 50. minuta - zaključio je Čavor.

Lipovina pronašao pravi klub

Iako je fokusiran na obaveze sa Veclarom, Čavor već razmišlja o Evropskom prvenstvu, na kojem će Crna Gora igrati u grupi A u austrijskom Gracu sa Hrvatskom, Srbijom i Bjelorusijom. U drugoj fazi ima mjesta samo za dvije najbolje selekcije.

- Imamo dosta zanimljivu grupu, možda i najzanimljiviju na šampionatu. Hrvatska je favorit, ali mislim da svako može svakome da parira. Protiv Hrvatske smo odigrali neke odlične mečeve, ali mislim da su nam dosta realnije šanse u duelu sa Srbijom i Bjelorusijom. Pratim naše igrače i vidim da svi igraju odlično, da su u solidnoj formi. Bitno je da ne bude povreda, jer nemamo 30 igrača na istom nivou - kaže Čavor.

Osim Budvanina, u Bundesligi igraju i njegov konkurent na poziciji desnog beka Vladan Lipovina i golman Nebojša Simić, koji je sa 14 odbrana u četvrtak bio jedan od heroja iznenađujuće pobjede Melzungena nad Rajn-Nekar Levenom.

- Simić je odradio veoma dobru utakmicu, a Lipovina igra odlično. Bolje je što je prešao u Balingen, jer igra 60 minuta, a u Levenu prošle nije dobio pravu priliku, iako je mogao i zaslužio ju je. Sada cijela ekipa radi za njega, jedini je pravi šuter i igra odlično.

Čip ispod dresa sve računa

Od ove sezone u Bundesligi je uvedena zanimljiva tehnologija, jer igrači ispod dresova nose specijalne trik-majice sa ugrađenim čipom.

- Imamo čip ispod dresa koji sve mjeri. Dobijamo kompletnu statistiku - koliko ste prešli kilometara, koliko ste imali skokova, koji vam je bio najjači šut, najbrži i najduži sprint... I lopta ima čip, koja je povezana sa senzorima oko terena i iza gola, tako da za svaki šut znate gdje je išao, koliko je bio brz itd. - istakao je Čavor.

Bonus video: