„Lavice” lako do pobjede, ali je odbrana za brigu

Rukometašice Crne Gore savladale Litvaniju u Klaipedi 32:24
6856 pregleda 0 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Rukometašice Crne Gore, Foto: Stefan Ivanović/RSCG
Ažurirano: 29.09.2019. 16:46h

Dva boda su upisana, viza za Evropsko prvenstvo u Norveškoj i Danskoj je praktično osigurana, pa će rukometašice Crne Gore, kao što se i očekivalo, krajem marta protiv Mađarske rješavati pitanje osvajača grupe 2.

Reklo bi se da je situacija idealna, ali daleko je od toga - tim Pera Johansona je u duelu sa veoma skromnom Litvanijom primio 24 gola, a odbrana je na momente bila veoma loša. Srećom, postigao je 32...

Iako nije bilo Milene Raičević, Itane Grbić i Katarine Bulatović, razlika u klasi između „lavica” i djevojaka sa Baltika je ogromna i brzo se vidjela na terenu, najviše zahvaljujući Đurđini Jauković.

Lijevi bek Budućnosti je bio nerješiva enigma za domaće i sa pet pogodaka donio Crnoj Gori plus pet već na startu 10. minuta (7:2).

Gol za gol se igralo do sredine poluvremena, kada su pogodile Jovanka Radičević i Jelena Despotović za šest razlike (12:6), da bi na 14:10 Per Johanson na poziciju srednjeg beka preselio jedno od najboljih krila svijeta, Majdu Mehmedović.

Sjajna Baranka je pokazala da se odlično snalazi i u toj ulozi, jer je nosila tim u seriji 5:1, kojom su djevojke u crvenim dresovima stigle do plus osam (19:11) u 28. minutu, baš nakon pogotka Mehmedovićeve iz cepelina nakon dodavanja Radičevićeve.

U finišu prvog i početkom 2. poluvremena Dovile Ilčukaite i Greta Kavalijauskaite su prelako prolazile kroz poroznu odbranu „lavica”, zatresle mrežu po tri puta i smanjile na 22:17.

Litvanke su imale i napad sa igračicom više na priđu na četiri razlike, ali ga nisu iskoristile, a kazna je bila surova - Crna Gora je uzvratila sa pet vezanih pogodaka i bombom Jelene Despotović stigle do dvocifrene prednosti na isteku 44. minuta (27:17).

Bilo je i 11 razlike (30:19, 52. minut), ali su domaće u finišu opet lako probijale odbranu, iznudile nekoliko sedmeraca i omogućile Greti Kavalijauskaite da postigne 11 golova.

Biće to sjajna stavka u CV-u beka njemačkog drugoligaša Kirhofa, jer malo koja igračica može da se pohvali da je protiv nekadašnjeg evropskog prvaka i olimpijskog vicešampiona stigla do dvocifrenog učinka...

LITVANIJA - CRNA GORA 24:32 (14:20)

Klaipeda - „Šviturio arena”. Gledalaca: 400. Sudije: Peturson i Pratarson (Island). Sedmerci: Litvanija 6 (6), Crna Gora 1 (0). Isključenja: Litvanija 10, Crna Gora 12 minuta. Crveni karton: Majda Mehmedović (Crna Gora) u 60. minutu.

Litvanija: VASILIJAUSKAITE (dvije odbrane i sedmerac), Šlupaite (četiri odbrane), Vareikjene, IVANAUSKAITE 3, Lubite 1, Sparnauskaite, Šidlauskite, KNUBAITE, KAVALIJAUSKAITE 11 (6), Rinkevičute 1, VAITKUTE 1, Ilčukaite 4, Repečkaite 2, Burkaite, AGLINSKAITE 1, SADAUSKAITE.

Crna Gora: RAJČIĆ (šest odbrana), Babović 1 (pet odbrana), Batinović (jedna odbrana), RADIČEVIĆ 4, JAUKOVIĆ 8, Mugoša , KLIKOVAC 3, Knežević, Ujkić 1, Malović, BRNOVIĆ 1, Pavićević 3, Ramusović 1, MEHMEDOVIĆ 6, DESPOTOVIĆ 4.

Bonus video: