Raičević za "Vijesti": Vrijeme nam je da se vratimo u Budimpeštu

- Imamo više korisnijih igračica nego prošle sezone, kada je bilo dosta mladih djevojaka. Sa Jovankom i Majdom nijedno svjetsko krilo ne može da se poredi, pogotovo zbog činjenice u kakvoj su formi posljednjih nekoliko godina, a Barbara Lazović nam je donijela ono što smo svi priželjkivali
1772 pregleda 0 komentar(a)
Od nje kreću sve akcije: Milena Raičević, Foto: Boris Pejović
Od nje kreću sve akcije: Milena Raičević, Foto: Boris Pejović

Kada je 23. februara prošle godine doživjela tešku povredu ramena na gostovanju Kopenhagenu, bilo je jasno da je sezona za rukometašice Budućnosti praktično gotova, da je bez nje plasman na fajnl-for Lige šampiona nemoguća misija.

Prve informacije su bile da će zbog operacije ramena morati dugo da pauzira, da će se na teren vratiti tek za početak novog izdanja elitnog klupskog takmičenja, ali je Milena Raičević po ko zna koji put „pobijedila” prognoze. Djevojka od koje kreću sve akcije i Budućnosti i reprezentacije Crne Gore je odradila kompletne pripreme, vodila ekipu do gotovo savršenog skora u prijateljskim utakmicama i sada, četiri dana pred početak Lige šampiona, potpuno zdrava čeka premijerni duel sa Brestom u „Morači”. - Nije bilo nikako planirano da se ovako brzo vratim, već da tek za šest mjeseci krenem da treniram sa ekipom. Bila je priča da ne žurim, da se ni slučajno prije ne krene, ali je oporavak išao bolje nego što je iko očekivao. Već poslije četiri mjeseca sam bila spremna da radim sa ekipom, a onda nisam mogla da izbjegnem ni utakmice. Nisam igrala samo tri meča u tri dana, stručni štab me je poštedio kada je mogao. Ispostavilo se da sve dobro podnosim - istakla je 29-godišnja Podgoričanka.

Budućnost je tokom ljeta napustilo više igračica nego što je došlo, ali je ekipa mnogo jača. Na to je najviše uticao povratak Jovanke Radičević i Majde Mehmedović.

- Imamo više korisnijih igračica nego prošle sezone, kada je bilo dosta mladih djevojaka. Sa Jovankom i Majdom nijedno svjetsko krilo ne može da se poredi, pogotovo zbog činjenice u kakvoj su formi posljednjih nekoliko godina, a Barbara Lazović nam je donijela ono što smo svi priželjkivali. I Sanja Vujović se polako vraća u pravi riitam, dala je veliki doprinos u posljednjim utakmicama. Još jedan takav bek u rotaciji će nam mnogo značiti - rekla je Raičevićeva.

Budućnost je igrala na prva četiri fajnl-fora Lige šampiona, ali u posljednje sezone nije stizala do Budimpešte. Niko i ne krije da je cilj povratak u glavni grad Mađarske, a ko god dođe u „Laslo Pap arenu” želi i titulu...

- Definitivno nam je cilj da se vratimo na fajnl-for. Već dvije sezone to nismo uspjeli, to nam je najveća želja. Vjerujem da ćemo ostati zdrave da to i ispunimo, jer nas je prethodne sezone to sputalo. Sada smo iskusnije i nadam se da ćemo iskoristiti svaku priliku. Podgoričanke su tokom priprema i u Regionalnoj ligi upisale 14 pobjeda na 15 utakmica, a najupečatljivija je bila ona nad dvostrukim uzastopnim prvakom Evrope Đerom na turniru u Brestu - 31:23.

- Stvarno smo odradili dobro pripremni period. Iskreno, nismo očekivali ovakve rezultate, vjerujem da ćemo zadržati taj nivo forme. Utakmica protiv Đera je jedna od naših najboljih, nisam siguran da su Mađarice imale tako ubjedljiv poraz u posljednjoj deceniji. Uzgred, Đer je bio u boljem sastavu nego prošle sezone, ali smo od početka držale na razliku i ubjedljivo ga savladale. Trijumf sa osam golova razlike je najveće iznenađenje i za nas same, ali smo vjerovale da možemo da igramo protiv prvaka. Još više ohrabruje činjenica da drugo poluvrijeme nismo igrale Barbara i ja, ali je ekipa održala veliku razliku - napomenula je Raičevićeva. „Plave” u subotu dočekuju Brest u „Morači”, a rivali u grupi C su i prvaci Njemačke i Rumunije, Bitighajm, odnosno Ramniku Vlčea. - Imamo ozbiljne rivale. Brest je bolji nego prošle sezone, Bitighajm se pojačao i nema nijedan poraz u sezoni. Vlčeu i Brest smo savladali u pripremnom periodu, ali sve je to nevažno dok se ne sastanemo na terenu. Sve te ekipe će imati utakmice iza sebe, što je nama problem svih ovih godina, ali ako pristupimo na pravi način, neće biti problema - zaključila je Raičevićeva.

„Pojačanja” Maja i Tanja

Osim igračkih promjena, Budućnost je mijenjala i stručni štab - umjesto dugogodišnjeg kondicionog trenera Marka Mraka, angažovane su Maja Ivanović i Tanja Šarenac, stručnjaci za pripremu i oporavak sportista. Srpkinje koje već godinama rade u Holandiji sa vrhunskim sportistima su i ranije sarađivale sa najtrofejnijim crnogorskim klubom, a najbolje su se pokazale baš u oporavku Milene Raičević.

- Možda sam ja i najbolji pokazatelj kako one rade, jer sam se vraćala dva mjeseca prije nego što je prognozirano. Evidentna je razlika u fizičkoj spremi, snaga je na zavidnom nivou, a i bolje trčimo nego ranije - istakla je kapitenka „plavih”.

Bonus video: